Kedves Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a megszokott nyitvatartás mellett üzemel. Bővebb információ

Esztétikai Fogászat Szegeden

Ma már minden ember törekszik a tökéletes megjelenésre, hiszen általánosságban megfigyelhető, hogy előnyben van egy-egy munkahely megszerzésénél az a jelölt, akinek a kinézete kellemesebb, mint a vetélytársaké.

Az esztétikai fogászat magába foglalja a fogászat teljes spektrumát, ám főként az utóbbi időkben kifejlesztett módszerekről, és az azokhoz használt legújabb anyagokról beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy esztétikai fogászat.

A meglévő saját fogak rendszeres ápolása mellett ugyanolyan fontos, hogy a fogorvos által készített töméseket, fogpótlásokat is megfelelően karbantartsuk és ápoljuk, ugyanis a fogkő ezeken is megjelenik. A megelőzés a legsikeresebb fogászati beavatkozás fogaink megőrzésének érdekében, ezért mindenképpen komoly figyelmet érdemes fordítani a professzionális szájhigiéniára.

Az esztétikai fogászat keretein belül használt technikák magas színvonalú szakmai tudást és precízséget igényelnek a fogorvos részéről. Az esztétikai fogászat egyik legfőbb jellemzője, hogy fémek, és azok ötvözeteinek használata nélkül lehetővé teszi az eredeti fogakkal teljesen megegyező kinézetű, így hatásukban is természetes fogpótlások kivitelezését.

A teljesség igénye nélkül, íme néhány kezelés az esztétikai fogászat területéről:
Fogkőeltávolítás

Az esztétikai fogászat alapkezelésének számít, hiszen a rendelői kezelések előtt minden esetben tanácsos elvégeztetni az ultrahangos fogkőeltávolítást, ám az eredmény megtartásához indokoltnak tűnik a rendszeres időközönkénti (félévenkénti) megismétlése, kiegészítve azt fogpolírozással. A fogíny gyulladását legkönnyebben a fogkő időben történő eltávolításával kerülhetjük el.

Amalgám tömések cseréje

Talán az egyik leggyakrabban kért és elvégzett kisebb beavatkozások egyike, amióta megjelentek az első hírek arról, hogy az amalgámból a higany egy idő után kioldódik, és lerakódik az ember szervezetében, ami az egészségre veszélyes lehet. Az amalgám tömések cseréjének természetesen esztétikai okai is vannak, hiszen önfeledtebben mosolyoghat az ember, ha nem kell arra figyelnie, nehogy előtűnjenek szájüregéből a szürkésfekete ezüstös foltok.

Esztétikus tömés

Amikor a fogszuvasodás még csekély felületen jelentkezik az adott fog felszínén, akkor javasolt az esztétikus, fényre kötő fehér tömés készítése.

Esztétikus porcelán betét

Az esztétikus porcelán betét abban az esetben javasolt, amikor a fogból már egy nagyobb rész hiányzik, és töméssel nem érdemes próbálkozni, mert azzal a fog eredeti formáját már nem lehetne visszaadni.

Fogfehérítés

Számos fogfehérítési lehetőség közül válogathatnak azok, akik ily módon szeretnék fogaikat ragyogó fehérségűre varázsolni. A fogfehérítések két nagy csoportját alkotják a rendelői-, és az otthoni fogfehérítési eljárások. A közhiedelemben sokszor csak ezek a fogfehérítési módszerek jelentik az esztétikai fogászat fogalmát, holott ennél sokkal többről van szó.

Kerámia héj

A kerámia héjak kiváló megoldásai lehetnek a különböző esztétikai problémák ”eltüntetésének”. A héjak felhelyezését megelőzően szükség lehet fogfehérítésre, majd ezt követi a lenyomatvétel, amelyek alapján a fogtechnikai labor elkészíti a személyre szabott héjakat. A kerámia héj alkalmas az esztétikai problémák kezelésére, például elrejthetők vele a fog formai hibái, az elszíneződés és akár a fogak közötti rések is kezelhetők.

Préskerámia korona

A mai modern fogászat már nem alkalmaz töméseket: az rendelőnkben is alkalmazott E-max préskerámiával tökéletesen helyettesíthetők a tömések. Mind szilárdságában, mind esztétikai hatásában és funkcionalitásában is hosszú távon működőképes. Alkalmazásával visszaadhatjuk a fog elvesztett anyagát, vissza tudjuk állítani annak eredeti formáját (csücsök, barázda, fogak közti érinthetőség sokkal pontosabban kivitelezhető), emellett a préskerámia alkalmazásával a szélizáródás (a tömés és fog közötti záródás) is tökéletesen megvalósítható. Ez a fajta kezelés akkor alkalmazható, ha nagyobb hiány van a fogban.

Fájdalommentes gyökérkezelés

Előfordulhat, hogy már nem elegendő az esztétikai kezelés, mert a fog oly mértékben károsodott, hogy mindenképpen gyökérkezelést is alkalmazni kell. Régebben a legtöbb fogorvoshoz készülő ember úgy tekintett a gyökérkezelésre, mint az egyik legkellemetlenebb fogászati kezelésre, ami csak létezik. Nos, ma már ez a beavatkozás is elvégezhető fájdalom kiváltása nélkül, köszönhetően a korszerű érzéstelenítési eljárásoknak és érzéstelenítő szereknek, amelyeket az esztétikai fogászat alkalmaz.

Esztétikai Fogászat Szegeden


Fogpótlás – csiszolás nélkül

Fogpótlásoknál nincsen szükség a foghiány melletti fogak lecsiszolására, ezért a módszer segítségével azok megkímélhetők. A módszer alkalmazása kiemelkedő esztétikai eredményeket produkál.

Porcelán héj

Ennek a kifinomult technikának a segítségével formájukban még szebb, valóban élethű, és sokkal fehérebb fogak készíthetők.

Fémmentes korona

Manapság a fogászatokon és a fogtechnikusi laboratóriumokban egyre több területen hívják segítségül a számítógépeket, pl. a cirkónium-oxid fémmentes koronákat és hidakat számítógépes szkenner segítségével készítik. Nagyszilárdságú, szinte törhetetlen anyagról van szó, amely remek esztétikai eredményeket képes nyújtani.

Ínyszél szürkület megszüntetése

Régebbi technikai megoldásoknál, a fémek felhasználásával készült koronáknál egy idő után jelentkezik az ínyszél elszürkülése, ami sok esetben helyi ínygyulladással is együtt jár. A modern ún. vállas csiszolási eljárásnak köszönhetően ezek az elváltozások könnyen orvosolhatóvá váltak.

Fémallergia

Amennyiben olyan körülmények adódnak, hogy a fog pótlását mégsem lehet fémötvözet használata nélkül megvalósítani, akkor egy alapos allergiatesztet követően kerül kiválasztásra a legalkalmasabb anyag, pl. valamilyen aranyötvözet.

Ideiglenes fogpótlás

A végső, tökéletes esztétikai eredményt adó fogpótlások elkészítése olykor hosszú időt vesz igénybe, hiszen a fogorvosnak és a fogtechnikusnak gondosan meg kell terveznie, és megfelelően előkészítenie a munkát. Amíg a fő kezelés tart, addig olyan ideiglenes fogpótlás készíthető, amelyet azonnal, akár a foghúzást követően a rendelőben előállítanak, biztosítva ezzel a páciens számára a fogazat normális funkcióit, és annak esztétikumát is. Egy másik megoldás a fogtechnikus által készített ideiglenes fogpótlás, amelyet szintén nagyon rövid idő alatt készítenek el.

A Fehér Dent fogorvosai elkötelezettek az esztétikai fogászat mellett!

Az esztétikai fogászat gyors elterjedését az iránta mutatkozó kereslet tette lehetővé, hiszen a hagyományos – pusztán a helyreállítást szem előtt tartó – fogászaton túlmutatva, olyan megoldásokra képes, amelyek messzemenően kielégítik azokat az igényeket, amelyeket korunk embere joggal támaszt vele szemben. A megfelelő megjelenéshez elengedhetetlenül fontos a tökéletes mosoly, amit a remekül kinéző, ápolt fogsor segítségével érhetünk csak el. Nos, az esztétikai fogászat által alkalmazott módszerek és alapanyagok mindezt ma már lehetővé teszik.

esztetikai-fogaszat-szeged

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent az, hogy esztétikai fogászat?

Az esztétikai fogászat magába foglalja a fogászat teljes spektrumát, ám főként az utóbbi időkben kifejlesztett módszerekről, és az azokhoz használt legújabb anyagokról beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy esztétikai fogászat. A kifejezés inkább egy szemléletbeli változást tükröz, mind a páciens, mind a fogorvos részéről.

Mi ez a változás?

Modern korunk embere törekszik a tökéletes megjelenésre, hiszen nagy a verseny pl. a munkaerőpiacon, ahol általánosságban megfigyelhető, hogy előnyben van egy-egy munkahely megszerzésénél az a jelölt, akinek a kinézete kellemesebb, mint a vetélytársaké. A megnyerő külsőt számos tényező befolyásolja, fontos az öltözet, az ápoltság, és természetesen a megnyerő mosoly és az egészséges fogsor is, amely sok esetben lehet döntő jelentőségű. A személy egyéniségéhez legjobban illő egyedi, és esztétikus megjelenést kölcsönző mosoly - amelyhez a fogazat állapota nagymértékben hozzájárul - ma már tervezhető, felépíthető.

Mit foglal magában ez a tervezési folyamat?

A fogorvos pontosan ismeri azokat a kritériumokat, amelyek az alapját jelentik a szép és tökéletes mosolynak. Az esztétikai fogászat - vagy más néven kozmetikai fogászat - pontosan felállított szabályrendszer alapján, az abban leírtak helyes alkalmazásával éri el, hogy a páciens fogazatát valóban látványos és esztétikus módon állítsa helyre. A kezelés folyamata több fázisból áll, melyek egymásra épülnek.

Mi az első lépés a kezelés megkezdésekor?

Az első lépés, hogy meghatározzuk azt az okot, amiért a páciens nem elégedett a mosolyával, fogaival. Erről magának a páciensnek is lehet véleménye, valamilyen kívánsága, amiket figyelembe kell venni. Ezután fogászati szempontból értékeljük a páciens fogazatát, a fogak szájüregi elhelyezkedését, méreteiket, arányosságukat. A kapott eredmények összevetésre kerülnek az arcformával és az ajkak vonalaival, azaz indulhat a tervezés, amely a legfontosabb része az újraépítési folyamatnak. A tervezéshez nyújt fontos segítséget a digitális képrögzítés, ami azt jelenti, hogy a fogorvos különböző nézeti szögekből, eltérő nagyításokkal fotókat készít a fogakról. Ebből a kezdeti állapotból kiindulva a fogorvos megtervezi az új megjelenést, amit megfelelő eszközök (pl. számítógépes látványterv, stb.) segítségével a páciens számára láthatóvá tesz. Változtatásokat, finomításokat többször is lehet végrehajtani. Miután a pácienssel közösen elfogadják a megvalósítandó kész tervet - elkezdődhetnek a kezelések, és a szükséges laboratóriumi munkák. A módszer kissé hosszadalmasnak tűnhet, ám megéri a türelmet, mert így biztosan az a végeredmény születik majd, amelyet a páciens elképzelt magának. A fogazaton, esetleg az arc egyes területein (pl. arccsonton), vagy az ajkakon végrehajtott változtatás egy olyan új megjelenést ad az arcának, a mosolyának, amelyekkel magabiztosabban, egészségesebben, és sikeresebben élheti tovább az életét. Az esztétikai fogászat keretein belül használt technikák magas színvonalú szakmai tudást és precízséget igényelnek a fogorvos részéről. Az esztétikai fogászat egyik legfőbb jellemzője, hogy fémek, és azok ötvözeteinek használata nélkül lehetővé teszi az eredeti fogakkal teljesen megegyező kinézetű, így hatásukban is természetes fogpótlások kivitelezését. A felhasználásra kerülő alapanyagok nyugodtan alkalmazhatók a fémallergiában szenvedő pácienseknél is. Leggyakoribb alkalmazási terület pl. a meglévő amalgám tömések cseréje esztétikus fehér tömésekre.