+36 62 314 763 +36 70 775 74 43 6726 Szeged, Fülemüle u. 22.
Szombatonként is várjuk kedves pácienseinket 9:00-14:00 óra között!

Szájsebészet a Fehér Dent Esztétikai Fogászatnál Szegeden


Számos fogászati beavatkozáshoz nyújt pótolhatatlan segítséget a szájsebészet

A Fehér Dent Esztétikai Fogászatnál a szájsebészet lehetőséget biztosít, hogy Ön sokáig megtarthassa fogait, vagy ha ez már nem lehetséges, akkor segítségével megfelelő fogpótlásokat készíthessünk Önnek.

A szájsebészet ma már jóval többet jelent, mint azt sokan gondolnák. Tulajdonképpen önálló orvosi szakterületnek tekinthető, amelynek részét képezi a fogászati szájsebészet is. Itt az utóbbival foglalkozunk kicsit részletesebben.

Szájsebészet a Fehér Dent Esztétikai Fogászatnál Szegeden

Néhány fontosabb beavatkozás a fogászati szájsebészet területéről:

 • A fogazatot, illetve az állcsontot érintő betegségek gyógyítása (dento-alveolaris sebészet).
 • Fogak, és foggyökerek eltávolítása.
 • Fogmegtartó beavatkozások sebészi módszerei.
 • Áttörésben megrekedt fogak (bölcsességfogak) sebészeti ellátása.
 • Ciszták és az állcsontok gyulladásos betegségeinek sebészi kezelése, stb. - Fogpótlás készítését megelőző sebészeti beavatkozások. - Fogászati implantológia. (Lásd az Implantáció c. menüpontban!)

A mai kifinomult érzéstelenítési technikákkal, és a legújabb érzéstelenítő anyagok használatával a szájsebészet műtétjei is tökéletesen fájdalommentesen elvégezhetők. Műtétnek nevezzük a szájsebészet beavatkozásait, mivel alapos és gondos előkészületeknek kell megelőzniük, végrehajtásukhoz pedig a környezet és a műszerek tökéletes sterilitására van szükség. Megfelelő felszerelés és sebészi technika alkalmazásával elérhető, hogy a kezelések és a gyógyulási szakaszok a legrövidebb ideig tartsanak. A visszamaradó érzékeny sebfelület tisztántartásához speciális, műtét után használatos fogkefét vásárolhat a Fehér Dent Esztétikai Fogászat szegedi rendelőjében. Ennek szakszerű használatával Ön is elősegítheti a sebek mielőbbi gyógyulását, és megakadályozhatja azok esetleges felülfertőződését.

Fogeltávolítás egyszerű beavatkozással (foghúzás)

Foghúzás jelenthet megoldást abban az esetben, ha a fog oly mértékben károsodott, hogy menthetetlen. A fog eltávolításával megszüntetjük a páciensnél jelentkező fájdalmat. Egyszerű foghúzásról beszélhetünk, ha a fog koronarésze megtartott állapotú vagy ha a gyökérzete annyira meglazult, hogy a fog egyetlen mozdulattal kihúzható.

Fogeltávolítás komplikált beavatkozással (foghúzás)

Komplikált beavatkozás szükséges, ha az eltávolítandó fog koronarésze annyira károsodott, hogy a fogorvos nem tudja azt fogóval megfogni, és emiatt további feltárásra van szükség, hogy hozzáférjen a foghoz, ill. annak gyökeréhez. Az eljárás jelentéktelen csontvesztéssel jár, a sebet összevarrni sem muszáj.

Fogeltávolítás műtéti beavatkozással (foghúzás)

Szembekerülhetünk olyan speciális fogakkal is (pl. a még elő nem tört fogak, amelyek az íny alatt, a csontba ágyazódva helyezkednek el), amelyek eltávolítása már nagy bizonyossággal csont eltávolítását is jelenti. A foghúzás után a sebet varrni kell, és duzzanat keletkezése is valószínű a csont érintettsége által. Ilyenkor antibiotikumos kezelésre is szükség van, a keletkező fájdalom gyorsan, és hatékonyan csillapítható.

Nem- vagy csak félig előtört bölcsességfog eltávolítása szájsebészeti műtéttel

A bölcsességfogak nem tekinthetők szokványos fogaknak, és mivel a fogsorok legvégén helyezkednek el, ezért jóval nehezebb hozzájuk férni. Vékony, görbe gyökereik számtalan meglepetést okozhatnak az arcüregnél, vagy más fontos arctájéki területeknél. Eltávolításuk néhány esetben műtéti beavatkozást, és fokozott figyelmet igényel, nehogy a közelében lévő egyéb területek is sérüljenek.

Foggyökércsúcs eltávolítása (reszekció)

Amennyiben egy gyökértömött fog gyökércsúcsán gyulladás keletkezik, akkor alkalmazza a szájsebészet megoldásként a gyökércsúcs reszekciót, magyarul csonkolást. A fog megtartását célzó beavatkozás, ahol az ínyen a foggyökér vonalában egy apró metszést ejtünk, amelyen keresztül a foggyökérrel kontaktusban lévő gyulladásos csontterület, és a foggyökér csúcsa eltávolításra kerül.

Arcüreg zárása

Sajnos, felső fog eltávolításakor néha előfordul, hogy a foghúzás következtében az arcüreg megnyílik. Ez akkor történhet meg, ha a foggyökér csúcsa nagyon közel volt, netán bele is lógott az arcüregbe, ugyanis ilyen esetben a fog eltávolításának következményeként rés jön létre a száj-, és az arcüreg között. A rést zárni kell, mivel a szájüregben lévő baktériumok az arcüreg fertőződését okoznák, ami gennyes gyulladás formájában jelentkezne. A nyílást gyógyszeres pakolással és varrattal mielőbb le kell zárni. A kezelést követően az arcüreget kímélni kell kb. 2 hétig. Nem szabad úszni, orrot fújni. Antibiotikumos kezelés javallott.

Varratok készítése és eltávolítása

Amennyiben a foghúzáskor nagyobb méretű seb, vagy csontveszteség keletkezett, akkor a seb széleit a könnyebb gyógyulás érdekében össze kell varrni nem felszívódó sebészeti fonallal. Körülbelül hét napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a seb szélei rendben összeforrjanak, ezt követően kerülhet sor a varrat eltávolítására.

Arcüreg-emelő (sinus-lift) műtét

Az arcüregnek a fogazat fölé beboltosodott része a felső állcsontban elhelyezkedő őrlőfogak magasságában található. A foggyökerek csúcsa és az arcüreg alsó síkja között általában néhány milliméternyi csontállomány van. Az őrlőfogak eltávolításakor megszűnik a visszamaradt szabad terület terhelése, aminek következtében az alatta található csontállomány sorvadásnak indul. A csont annál jobban elvékonyodik, minél több idő telik el a fogak eltávolítását követően. Így juthat el odáig a helyzet, hogy annyi csont sem marad, amibe akár csak a legkisebb csavar behelyezhető lenne. Nem marad más megoldás, mint az arcüreg-emelő műtét. A műtét végrehajtása az implantátum csavar beépítésével egy időben zajlik. A beavatkozás lényege: néhány milliméterre megemelik az arcüreg nyálkahártyáját, és az így keletkezett rést feltöltik csontpótló anyaggal, amely így alkalmassá válik az implantátum befogadására. Az implantátum és az új csontrész együtt csontosodnak környezetükhöz vagy külön, ha nem állt megfelelő csontréteg rendelkezésre.

A szájsebészet kezelései között több olyan is megtalálható, amelyek nem végezhetők el a rendelőben, hanem kórházi (klinikai) bennfekvést igényelnek. A Fehér Dent Esztétikai Fogászat ilyen esetekben is tud segítséget nyújtani, remek kórházi és klinikai szakmai kapcsolatainak köszönhetően.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor van szükség szájsebészeti beavatkozásra?
 • Ha a bölcsességfoga rendellenesen nőtt ki és problémát okoz, akkor annak szakszerű eltávolítása szükséges.
 • Ha fogsora hiányos és azt implantátummal szeretné pótolni, amihez szükség lehet csontpótlásra is.
 • Ha egy ki kell húzni fogát, amely olyan módon helyezkedik el, hogy csak sebészeti módszerrel távolítható el.
 • Ha olyan gyulladás (ciszta) van a fogán, amit a későbbi szövődmények kialakulásának elkerülése miatt feltétlenül szükséges eltávolítani.
 • Ha korábbi gyökérkezelése után is fogának gyökércsúcsa gyulladásban maradt. Ebben az esetben a gyökércsúcsot el kell távolítani, hogy a gyulladás megszűnjön és a foga megmaradhasson.
Milyen kezeléseket végzünk szájsebészetünkön?
 • komplikált foghúzás
 • bölcsességfog eltávolítás
 • foggyökér eltávolítás
 • arcüreg emelés (sinus-lift)
 • ciszta eltávolítás
 • gyökércsúcs eltávolítás
 • arcüreg zárás
 • csontpótló műtétek
 • implantátumok beültetése
 • szájüregi rendellenességek korrekciója
Miért van szükség szájsebészre egy fog eltávolításához?

Egy fog eltávolítása nem mindig egyszerű folyamat. Vannak olyan esetek, amikor nem elég hozzá csak egy fogó. Előfordulhat, hogy a fogat takarja az íny vagy a csont. Ebben az esetben szájsebészeti úton szükséges a fogat eltávolítani. Például bölcsességfognál előfordulhat az is, hogy a fog sebészeti beavatkozás nélkül nem tud kinőni. Letört vagy beteg fog eltávolításakor is szükséges lehet a sebészeti eljárás, hiszen lehetséges, hogy az eltávolítandó fognak hiányzik a korona része.

Milyen esetben van szükség fogászati ciszta eltávolítására?

A szájsebészetben a fogászati ciszta eltávolítása elég gyakori beavatkozás. A fogászati ciszta belül folyadékkal vagy gázzal van tele. Ez a fajta rendellenesség nem minősül daganatnak, ennek ellenére érdemes minél előbb eltávolítani, mert további szövődményeket okozhat. A cisztát a legtöbb esetben nem kíséri semmilyen tünet, ezért sokszor egy más okból készített röntgenfelvételen veszik csak észre. A fogászati ciszta bizonyos idő elteltével csontpusztulással járhat, emiatt ajánlott a beavatkozás mielőbbi elvégzése.

Milyen esetben lehet szükség a gyökércsúcs eltávolítására?

A gyökércsúcs eltávolítását szájsebész végzi, amelyre akkor van szüksége, ha a korábbi gyökérkezelés valami miatt nem volt sikeres és a megmaradt gyulladásos szöveteket el kell távolítani.

Mikor lehet szükség arcüreg emelésre?

Az arcüreg emelés során a felső állcsonton csontpótlást végzünk. Az ilyen típusú beavatkozás nagyon kevés kockázattal jár és a pácienst alig terheli meg. A pótolt csont mennyiségének függvényében változhat a felépülés ideje, amely akár több hónap is lehet. A regenerálódás hossza határozza meg azt, hogy az újabb beavatkozás mikor következhet, tehát az implantátum mikor ültethető be.

Mikor kell egy fogat kihúzni?

Egy fogat a legtöbb esetben a túl nagy mértékű fogszuvasodás miatt kell eltávolítani. További oka lehet, ha a fog impaktált, vagyis nem tud kinőni az állkapocscsontból. Fogszabályozás is indokolttá teheti a foghúzást. A foghúzás általában helyi érzéstelenítéssel történik és nem soroljuk a sebészeti eljárásokhoz.

Létezik sebészeti fogeltávolítás is, amikor olyan fogakat távolítanak el, amelyeket már nem lehet megmenteni, vagy foggyökeret, amely a rágó funkciót már nem támogatja. Ezek a szervezetben más problémához is vezethetnek. A leggyakoribb ilyen eset a bölcsességfog eltávolítása, amikor is az egy másik fogat akadályoz vagy a fogak tisztántartása válik miatta nehézkessé.

Hasznos információk

Frenulum plasztika

Az ajakfék az ajkak mozgásáért felelős, míg a frenulum linguae (közismertebb nevén a nyelvfék) egy rugalmas szövet, mely a szájüreget és a nyelvet köti össze. Mindkét fék esetén előfordulhatnak olyan szabálytalanságok, melyek szükségessé teszik azok plasztikáztatását.

Amennyiben az ajakfék nem fejlődik ki rendesen (rövidebb), akkor a metszőfogak hézagosságát eredményezheti, valamint beszédproblémát is okozhat.

A szabálytalan, rugalmatlan nyelvfék a nyelv funkcionális zavarát eredményezheti: méretarányaiban nem megfelelően fejlődik (korlátozza a nyelvet), valamint főleg gyermekkorban, a beszéd kialakulásában okoz problémát.

Mindkét probléma orvosolható és eltávolítható plasztikai beavatkozással (átmetszéssel).

Cystektómia

A ciszta folyadékkal töltött jóindulatú daganathoz hasonlító elváltozás, melyet kötőszövetes tok vesz körül. Rendellenességek, gyulladások révén alakulhat ki. Megléte általában nem okoz fájdalmat a páciens számára, ez azonban nem zárja ki annak eltávolítását!

A magára hagyott ciszta ugyanis folyamatosan növekszik, könnyen elfertőződhet és akár a fogak elmozdulását eredményezheti. Emellett ahogyan növekszik, úgy rombolja a csontokat és a gyökereket is, amely végső esetben a cisztával körül vett fog elvesztéséhez is vezethet.

Mivel a ciszta jelenléte nem okoz fájdalmat a páciens számára, így legtöbbször - más fogászati probléma miatt végzett - röntgenfelvétel által derül fény a cisztára. Sebészeti úton történő eltávolítása során fontos, hogy a hámsejtek is eltávolításra kerüljenek, különben egy ott maradt hámsejt a ciszta újranövekedését okozhatja.

Kürettázs

A kürettázs a fogágy betegségek kezelésére elvégzett fogászati eljárás, melynek elsődleges célja az íny alatt található gyulladt szövetek eltávolítása. Ezt az eljárást alkalmazzák a szájsebészeti úton végzett fogeltávolítás esetében, valamint fogelvátolítás után a csontban lévő gyulladt szövet eltávolítására is.

A fogkő kiváló melegágya a különböző, fogágy betegséget okozó baktériumoknak, azonban nem csupán a fogak felszínén fordul elő, hanem a foggyökér felszínén is, mely az ínytasakok kialakulását okozza.

A fogkő miatt az íny nem képes visszatapadni a foggyökér felszínére, azonban bizonyos mélységig végzett kürettázzsal (a gyulladt szövet eltávolításával) biztosítani lehet, hogy a szövet visszatapadjon. A kürettálás során tehát a fogkő, fogkövek eltávolítása történik, mellyel megakadályozható, hogy az íny alatti kórokozók tovább szaporodjanak.

A kürettázsnak két módja ismert: zárt kürettázs elvégzése szükséges, ha a probléma még nincs előrehaladott állapotban (tehát az ínytasakok viszonylag kicsik), nyitott kürettázsra van szükség, ha az elváltozás jelentősebb.

Ínyplasztika

Ínyplasztikára esztétikai vagy egészségügyi okok miatt kerülhet sor.

Sok esetben a páciens esztétikai probléma miatt keresi fel a fogorvost, ínye miatt ugyanis szégyenlősebb, nem mer mosolyogni. Ilyen esztétikai probléma például az ún. ínymosoly, amikor az íny a fog egy részét elfedi, így kisebbnek tűnik a fog.

Az ínyplasztikával olyan probléma is kezelhető, mint a visszahúzódott fogíny, amely sokkal inkább okoz egészségügyi panaszokat (pl. érzékenység hideg-melegre), de bizonyos szinten már csontveszteséggel is jár.

Circumcisio

A circumcisionak (más néven az íny körülmetszésének, a lágyrésztasak eltávolításának) lényege, hogy az elő nem tört fogat körülvevő ínyt körbevágják és az „út közben elakadt” fog kiszabadításra kerüljön (pl. egy bölcsességfog esetében). Fontos, hogy ezek a területek eltávolításra kerüljenek, mert táptalajai lehetnek baktériumoknak.