Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a járványra való tekintettel 2020. március 19-től, határozatlan időre bezárja ajtajait. Bővebb információ

Szájüregi rákszűrés

A szájüregi rák gyakorisága a WHO adatai alapján rendkívül magas Magyarországon. Hazánkban a férfiak körében a harmadik leggyakoribb halálok. Pedig a szájüregi rák, a legtöbb ráktípushoz hasonlóan könnyen kimutatható, és idejében felismerve (például fogászati kontroll alkalmával) jó eséllyel gyógyítható. Kialakulásában elsősorban az életmódi tényezők játszanak szerepet, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlfűszerezett ételek gyakori fogyasztása, de kialakulhat alultápláltság és rossz szájhigiénia következtében is.

Szájüregi rákszűrés

Hogyan lehet kiszűrni a szájüregi daganatot?

Mindenképpen fontos rendszeresen átvizsgálni a szájüreget szájápolás alkalmával. Haladéktalanul forduljunk fogorvoshoz, ha 2-3 héten belül nem gyógyuló sebeket, fekélyeket fedezünk fel, esetleg nyaki duzzanatokat, piros vagy fehér foltokat találunk. A rákos elváltozás egyaránt kialakulhat a szájnyálkahártyán, a garatbemenetnél, valamint az ajkakon is. A szájüregi daganatot tehát önvizsgálat útján is felismerhetjük, de amennyiben bizonytalanok vagyunk, forduljunk fogorvoshoz, aki szakszerűen meg tudja állapítani, hogy van-e rosszindulatú elváltozás. A tapasztalt fogorvos már egy fogászati kontrollvizsgálat során is észlelheti a gyanús elváltozásokat. Mivel a szájüregi daganat nem jár fájdalommal, ezért fontos a rendszeres fogászati kontroll és az önvizsgálat. Előrehaladott állapotok esetén akár már a rágás, a nyelés és a beszéd is fájdalmas, nehézkes lehet! Előzze meg a bajt! A szegedi Fehér Dent Esztétikai Fogászatnál minden eszközünk és tapasztalatunk megvan ahhoz, hogy a szájüregi daganatot időben felismerjük.