Hogyan készüljön a vizsgálatra? Tovább

,,A módszer előnye, hogy bár a páciens képes kommunikálni orvosával a kezelés során, semmit nem fog érezni.”

Éber szedáció a fogászati kezelések során.

„Fogorvoshoz megyek. – Jaj szegény, hát nem irigyellek.” Nagyon sokunk életében volt már hasonló párbeszéd. Rettegünk a fogorvostól. Vagyis inkább a fogaink kezelésével együtt járó stressztől, fájdalomtól. A mai modern technikáknak köszönhetően a legtöbb fogászati beavatkozás azonban már minimális fájdalommal elvégezhető. Egy, a fogászati kezelések során alkalmazható fájdalom- és stresszcsökkentő módszerről, az éber szedációról beszélgettünk Dr. Fehér Judittal, a Fehér Dent Altatásos Fogászat vezetőjével.

Miért félünk a fogorvostól?
A jelenséggel nap mint nap találkozom, és számos oka lehet. Egy rossz gyerekkori emlék, az ismerősöktől hallott rémtörténetek vagy épp a fájdalomtól való félelem hatására sokan ódzkodnak a fogorvosi kezelésektől. A legnagyobb probléma, hogy a félelemből fakadóan sokan inkább halogatják, mint megoldják fájó fogproblémájukat.

Mit jelent az éber szedáció a gyakorlatban?
A felületes, éber szedáció alkalmával a beteg tudatállapota enyhén befolyásolt, spontán légzése megtartott, keringését az alkalmazott gyógyszerek nem befolyásolják. Az eljárás során csupán egyetlen egy szúrást kell elviselnie a páciensnek a kezelést megelőzően, ezt követően azonban semmit sem érez. Az éber szedáció típusú érzéstelenítés kényelmes és biztonságos megoldás. Fontos, hogy már 2 éves kortól alkalmazható.

Ez azt jelenti, hogy a kezelés során alszunk a fogorvosi székben?
Tulajdonképpen a beteg szundikál, de könnyen ébreszthető, külvilági ingerekre reagál. Az intravénás szedáció alkalmával az altatóorvos különböző fájdalomcsillapító, nyugtató hatású gyógyszerek adagolásával éri el a kívánt hatást, ezáltal tompul a feszültségérzet, elmúlik a páciens félelemérzete.

Kinek javasolt ez a stressz- és fájdalomcsillapító módszer?
Az éber szedáció választása megoldás lehet olyan páciensek számára, akiknek fájdalmasabb, hosszan tartó szájsebészeti kezelésre van szükségük, implantátum behelyezése esetén, vagy csak egyszerűen nem szívesen ülnek a fogorvosi székbe, mert tartózkodnak bármilyen fogászati kezeléstől. A módszer előnye, hogy bár a páciens képes kommunikálni orvosával a kezelés során, semmit nem fog érezni, és semmire nem fog emlékezni.

Hogyan lehet kérni ilyen típusú beavatkozást?
A fogorvosi kezelést és a kapcsolódó éber szedálást előzetes konzultáció és állapotfelmérés előzi meg, mely során a beteg, a fogorvos és az aneszteziológus egyeztet, és csak közös jóváhagyás esetén alkalmazható a módszer. Ezt követően kezelési terv készül, ahol eleve csoportosítjuk azokat a fogászati kezeléseket, amelyek akár egyszerre is elvégezhetőek az éber szedáció alatt.

Hogyan kell a kezelésre felkészülni?
A páciens a beavatkozást megelőző 6 órában már nem ehet, illetve 2 órával a beavatkozás előtt már nem is ihat. A két időszak között eltelt 4 órában csak és kizárólag átlátszó folyadékot fogyaszthat.

Milyen hosszú lehet a kezelés? Mennyi időt vesz igénybe?
A kezelési idő a beavatkozástól függően egy órától kezdve akár 4-5 óráig is eltarthat. A kezelés alatt a páciens állapota folyamatos ellenőrzés alatt áll, egészen a beavatkozás végéig. A kezelés befejeztével a pácienst 1-2 óráig még megfigyelés alatt tartjuk, haza csak ezt követően, felnőtt kísérő jelenlétében mehet. Fontos kiemelnem, hogy az éber szedáció alkalmazásával járó kezelésekre mindig kísérővel kell érkezni, hiszen előfordulhat, hogy a páciensnek az ébredés utáni állapotban kisebb-nagyobb emlékezetkihagyásai lehetnek. Ennek következményeként a kezelést követően jármű vezetése sem megengedett.