„AZ ALTATÁS ELŐNYE, HOGY EGYETLEN ALKALOMMAL MINDEN FOGÁSZATI KEZELÉS ELVÉGEZHETŐ VÉGLEGESEN, AMI SZÜKSÉGES.”

Altatás a fogászati kezelések során.

„Fogorvoshoz megyek. – Jaj, szegény, hát nem irigyellek.” Nagyon sokunk életében volt már hasonló párbeszéd. Rettegünk a fogorvostól. Vagyis inkább a fogaink kezelésével együtt járó stressztől, fájdalomtól. A mai modern technikáknak köszönhetően a legtöbb fogászati beavatkozás azonban már minimális fájdalommal elvégezhető. Egy, a fogászati kezelések során alkalmazható fájdalom- és stresszcsökkentő módszerről, az altatás, erről beszélgettünk Dr. Fehér Judittal, a Fehér Dent Altatásos Fogászat vezetőjével.

Miért félünk a fogorvostól?
A jelenséggel nap mint nap találkozom, és számos oka lehet. Egy rossz gyerekkori emlék, az ismerősöktől hallott rémtörténetek vagy épp a fájdalomtól való félelem hatására sokan ódzkodnak a fogorvosi kezelésektől. A legnagyobb probléma, hogy a félelemből fakadóan sokan inkább halogatják, mint megoldják fájó fogproblémájukat.

Mit jelent az altatás a gyakorlatban?
Az intravénás altatás alkalmával az altatóorvos különböző fájdalomcsillapító, nyugtató hatású gyógyszerek adagolásával éri el a kívánt hatást, ezáltal tompul a feszültségérzet, elmúlik a páciens félelemérzete. A jelenleg elérhető legmodernebb folyamatos intravénás altatásos technikát alkalmazzuk (Target controlled infusion, TCI). Az injekció hatására a beteg „enyhe” ill. „közepes” alváshoz hasonló állapotba kerül műtét végéig. Amikor a páciens elszenderedik, vagy elalszik, az orron keresztül folyamatosan oxigént adagolunk, mérjük a vérnyomását, a vér oxigén és szén-dioxid telítettségét. A módszer előnye, hogy a páciens a kezelés során, semmit nem fog érezni, és semmire nem fog emlékezni.  Fontos, hogy már akár 2 éves kortól alkalmazható.

Ez azt jelenti, hogy a kezelés során alszunk a fogorvosi székben?
Tulajdonképpen a beteg szundikál, de könnyen ébreszthető, külvilági ingerekre reagál.

Kinek javasolt ez a kezelési módszer?
Az altatás mellett történő fogászati kezeléseket mindenkinek ajánljuk. A kezelés megoldás lehet olyan páciensek számára, akiknek fájdalmasabb, hosszan tartó szájsebészeti kezelésre van szükségük, implantátum behelyezése esetén, vagy csak egyszerűen nem szívesen ülnek a fogorvosi székbe. Továbbá ajánljuk kisgyermekek esetében is, mivel az altatásos fogászati kezelést során, gyermekünk nem érez fájdalmat, nem hallja az ijesztő hangokat és nem látja az a számára rémisztőnek tűnő eszközöket, csupán átalussza a kezelést. Így nagy valószínűséggel a legközelebbi kezelésre már bátran érkezik rendelőnkbe.

Hogyan lehet kérni ilyen típusú beavatkozást?
A fogorvosi kezelést és a kapcsolódó altatást előzetes konzultáció és állapotfelmérés előzi meg, mely során a beteg, a fogorvos és az aneszteziológus egyeztet, és csak közös jóváhagyás esetén alkalmazható a módszer. Ezt követően kezelési terv készül, ahol eleve csoportosítjuk azokat a fogászati kezeléseket, amelyek akár egyszerre is elvégezhetőek az altatás alatt.

Hogyan kell a kezelésre felkészülni?
A páciens a beavatkozást megelőző 6 órában már nem ehet, illetve 2 órával a beavatkozás előtt már nem is ihat. A két időszak között eltelt 4 órában csak és kizárólag folyadékot fogyaszthat. (tea, szénsavmentes üdítő vagy víz fogyasztása javasolt)

Milyen hosszú lehet a kezelés? Mennyi időt vesz igénybe?
A kezelési idő a beavatkozástól függően egy órától kezdve akár 4-5 óráig is eltarthat. A kezelés alatt a páciens állapota folyamatos ellenőrzés alatt áll, egészen a beavatkozás végéig. A kezelés befejeztével a pácienst 1-2 óráig még megfigyelés alatt tartjuk, haza csak ezt követően, felnőtt kísérő jelenlétében mehet. Fontos kiemelnem, hogy a altatás alkalmazásával járó kezelésekre mindig kísérővel kell érkezni, hiszen előfordulhat, hogy a páciensnek az ébredés utáni állapotban kisebb-nagyobb emlékezetkihagyásai lehetnek. Ennek következményeként a kezelést követően jármű vezetése sem megengedett.