Altatásos fogászat – ideiglenes

Egy rossz gyerekkori emlék vagy az ismerősöktől hallott rémtörténetek miatt, nap, mint nap érkeznek olyan páciensek, akik félnek a fogászati kezelésektől. Ez a félelem fakadhat a tűtől, a fúró hangjától, a fájdalomtól való félelemből, vagy netán szégyelljük fogaink állapotát és ezért maradunk távol a fogorvosi rendelőtől. Természetesen erre is van megoldás. Az altatásos fogászat egy nagyon korszerű, kockázatmentes terápiás megoldás lehet olyan páciensek számára, akiknek fájdalmasabb, hosszan tartó szájsebészeti kezelésre van szükségük, implantátum behelyezése esetén, vagy csak egyszerűen nem szívesen ülnek a fogorvosi székbe, mert tartózkodnak bármilyen fogászati kezeléstől. A kezelés legnagyobb előnye annak nyugtató, feszültségoldó hatása, alkalmazása alatt a páciens szendereg, ám a kezelésből nem érez semmit. Az altatásos fogászat kényelmes és biztonságos megoldás és akár már 2 éves kortól alkalmazható.

A fogászati beavatkozásoknál a fájdalomcsillapítás folyamata azzal a beszélgetéssel kezdődik, amikor a fogorvos tájékoztatja, felkészíti a beteget, hogy a gyógyulás, kezelés érdekében minek kell történnie. Ha ezen pszichológiai előkészítés alkalmával Ön úgy gondolja, hogy a helyi érzéstelenítést ki kellene egészíteni nyugtatással, felületes altatással (minimal, moderate sedation) aneszteziológus (altatóorvos) segítségét fogjuk kérni. A fogorvosi kezelést és a kapcsolódó altatást előzetes konzultáció és állapotfelmérés előzi meg, mely során a beteg, a fogorvos és az aneszteziológus egyeztet, és csak közös jóváhagyás esetén alkalmazható a módszer. Ezt követően kezelési terv készül, ahol eleve csoportosítjuk azokat a fogászati kezeléseket, amelyek akár egyszerre is elvégezhetők az altatás alatt.

Kezelés

Az altatásos fogászat menete
Az altatásos fogászat menete

Az altatás során a páciens mindvégig a fogászati székben ül. A páciens a beavatkozást megelőző 6 órában már nem ehet, illetve 2 órával a beavatkozás előtt már nem is ihat. A két időszak között eltelt 4 órában csak és kizárólag folyadékot fogyaszthat.

A legelső lépés a beteg megnyugtatása. Az intravénás altatás alkalmával az altatóorvos különböző fájdalomcsillapító, nyugtató hatású gyógyszerek adagolásával éri el a kívánt hatást, ezáltal tompul a feszültségérzet, elmúlik a páciens félelemérzete. A jelenleg elérhető legmodernebb folyamatos intravénás altatásos technikát alkalmazzuk (Target controlled infusion, TCI). Az injekció hatására a beteg „enyhe” ill. „közepes” alváshoz hasonló állapotba kerül műtét végéig. Amikor a páciens elszenderedik, vagy elalszik, az orron keresztül folyamatosan oxigént adagolunk, mérjük a vérnyomását, a vér oxigén és szén-dioxid telítettségét. A módszer előnye, hogy a páciens a kezelés során, semmit nem fog érezni, és semmire nem fog emlékezni. Tulajdonképpen a beteg szundikál, de könnyen ébreszthető, külvilági ingerekre reagál. Ebben az állapotban pedig akár több fogászati kezelés is elvégezhető. A módszer nem okoz fejfájást, hányingert vagy szédülést, megkönnyíti a fogászati beavatkozásokat azon pácienseink számára, akik erős garatreflexszel rendelkeznek vagy szoronganak a fogászati székben. A kezelési idő a beavatkozástól függően egy órától kezdve akár 4-5 óráig is eltarthat. A kezelés alatt a páciens állapota folyamatos ellenőrzés alatt áll, egészen a beavatkozás végéig.

Az altatásos kezelést követően

A kezelés befejeztével a pácienst 1-2 óráig még megfigyelés alatt tartjuk a váróhelyiségben. Haza csak ezt követően, felnőtt kísérő jelenlétében mehet, amennyiben biztosan sétál, ivott és nincs hányingere. Fontos kiemelni, hogy az altatás alkalmazásával járó kezelésekre mindig kísérővel kell érkezni, hiszen előfordulhat, hogy a páciensnek az ébredés utáni állapotban kisebb-nagyobb emlékezetkihagyásai lehetnek. Ennek következményeként a kezelést követően jármű vezetése sem megengedett

Az altatásos fogászati eljárás során végzett kezelés veszélyei

Az ilyen módszerrel végzett fogászati nyugtatás okozhat nem várt eseményeket, de ezek nagyon ritkán fordulnak elő. Az esetleges mellékhatások kezelésére - pl. ájulás, gyógyszerekkel szembeni túlérzékenység - fel vagyunk készülve. Altatóorvosaink nagy gyakorlattal és körültekintéssel végzik munkájukat. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál a szövődmények elkerülése érdekében a szervezet reakcióit különböző monitorok segítségével folyamatosan ellenőrizzük, és ügyelünk az Ön biztonságára.

Bejelentkezés

Altatásos fájdalomcsillapítás fogászati beavatkozásokhoz

Mi az altatásos fogászati fájdalomcsillapítás?

Az altatásos fájdalomcsillapításnak, vagy altatásos fogászatnak nevezzük azt, amikor a beteg a helyi érzéstelenítés mellé valamilyen általános hatású szert kap, amitől nehezebben reagál külvilág ingereire, néha elalszik. Ez nem mély altatás, mert a beteg könnyen ébreszthető, légúti védekező reflexeire nincs hatással az altatás. Az altatásban végzett fogászati beavatkozásokat régen csak nehezen vagy nem kooperáló betegeknél alkalmazták. Ma a kis mellékhatású szerek alkalmazása mellett bátran ajánljuk azoknak is, akikben valamilyen korábbi kellemetlen élmény miatt félelem alakult ki. Ma már gyerekeknél is alkalmazhatjuk, mivel kíméletes módszer. Az altatásos fogászaton kezelt páciens végigalussza a beavatkozást, így nem kell tartani a fájdalomtól.

Hogyan történik az altatás, nyugtatás a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál?

Az altatást minden esetben aneszteziológus szakorvos végzi. A beavatkozást aneszteziológus által végzett betegvizsgálat előzi meg. A vizsgálat során a beteg korábbi betegségei, jelen állapota, az altatás részletei, előkészületei kerülnek megbeszélésre, és fizikális vizsgálatot végzünk. A fogászati rendelőben végzett altatáshoz nem szükséges előzetes kivizsgálás. Ha a beteg meg van fázva a beavatkozást el kell halasztani.

Vélemények

Erika nagyon fél a fogászati beavatkozásoktól, így amikor kiderült, hogy két fogát is ki kell húzni, biztos volt benne, hogy ezt csak altatásos kezelés során vállalja. Mint mesélte, nem bánta meg döntését: se fájdalmai, se emlékei nem voltak a beavatkozás végén. Tovább olvasom