Az otthoni fogápolás

„Sose felejts el mosolyogni. Még akkor sem, amikor szomorú vagy. Lehet, hogy valaki beleszeret a mosolyodba.” – Gabriel García Márquez

 

A szép mosoly, az ápolt fogazat a kellemes lehelet alapvető higiénia és esztétikai elvárás, ezért nagyon sokat tudunk mi magunk is az otthoni fogápolás során tenni. Nem kell hozzá más, csak néhány eszköz és kellő odafigyelés.

Miért kell fogat mosni?

Ha nem mossuk rendszeresen fogainkat, fehér színű ragadós anyag lepedék, más néven plakk rakódik rájuk. A lepedék tulajdonképpen nyál, baktériumok, ételmaradék keveréke. Amennyiben tartósan megtapad a fog felszínén felszaporodnak benne a savképző baktériumok, ami fogszuvasodáshoz vezet.

Fogkefe

Az otthoni száj – és fogápolás legfontosabb eszköze a fogkefe, ami a mai irányelveknek megfelelően legyen puha sörtéjű, amivel biztosan nem karcoljuk és koptatjuk a fogakat, és elkerülhetjük a fognyaki érzékenységet és az íny visszahúzódását. Ha kellően sűrű a fogkefénk és egyenlő hosszúak a sörték, akkor a fogkefe, mint egy puha törlőkendő működik, és ez a legkíméletesebb mód a fogon lévő lepedék eltávolítására. A puha sörték mellett szól az is, hogy kisebb nyomóerőt kell rá gyakorolni, így könnyen bejutnak a fogak közé és igazodnak a fog domborulataihoz. A kínálat óriási a kereskedelemben a különböző flexibilis fejjel ellátott „mindent tudó” fogkefékből. Ne engedjünk a csábításnak! A leghatékonyabb az egyenes fejű, merev végű fogkefe. Ezzel valóban oda tudjuk iránytani a fejet ahol szükség van rá, és nem fog kimaradni fogfelület. A fej nagyságát nézve a kisebb fejűt válasszuk, mert ezzel a nehezen elérthető hátsó fogak is tisztán tarthatóak. A jó fogkefe ismérvei tehát összegezve: egyenes, kisfejű, a sörteszálak egyenlő hosszúságúak és puhák. Ha a sörték már szétállnak, akkor a lepedéket már nem lehet hatékonyan eltávolítani, a fogkefét le kell cserélni. Kellő gyakorisággal használt fogkefénél ez általában három hónap után következik be.

Ajánljuk pl.: a Curaprox márkát. Curaprox Sensitive fogkefék: CS 1560 soft: speciális Curen sörtékkel azoknak, akik a közepes erősséget kedvelik, CS3960 supersoft: nagyon finom és puha sörték CS5460 ultrasoft: Különlegesen puha mégis tartós és hatékony. Curaprox CS single az egycsomós fogkefe. Implantátumok, utolsó rágófogak, egyedülálló fogak, tisztítására, fogszabályzót viselőknél.

Hogyan mossunk helyesen fogat?

A jó fogkefe önmagában nem elég, a fogmosás helyes technikája is nagyon fontos. Mindig a fognövés irányából, vagyis a felső fogsoron fentről lefelé haladjunk a fogínyt ráhúzva, az alsó fogsoron alulról felfelé, mintegy „söprögető” mozdulatot végezve. Az erőteljes, vízszintes irányú sikálást minden esetben kerüljük! A belső fog felszíneket is söprögető technikával tisztítsuk meg. Naponta legalább kétszer ajánlott fogat mosni, minimum két percig. A legideálisabb az lenne, ha minden étkezés után mosnánk fogat, de sokszor erre nincs lehetőség, ezért legalább a reggeli és esti fogmosást soha ne hagyjuk ki! A lefekvés előtti fogmosás azért is fontos, mert éjszaka a nyáltermelés csökkenése miatt kevésbé érvényesül a szájüregben a nyálvédő tisztító hatása, ezért nő a lepedékképződés. Azt talán mondani sem kell, hogy lefekvés után pedig már ne együnk!

A fogkrémekről

A kereskedelmi forgalomban kapható választék szinte zavarba ejtő, és a vásárlót erősen befolyásolják a reklámok, nehéz racionálisan dönteni. Mire figyeljünk oda? Fontos a megfelelő sav és erózió gátló hatóanyag tartalom, ami segít megakadályozni a fogszuvasodást, gátolja a fogkövesedést és a fogíny gyulladásos megbetegedéseit. A többi hatóanyag egyéni kompetencia és ízlés kérdése. Ma már kaphatók fehérítő hatású, fogkő elleni vagy érzékeny fogakra ajánlott fogkrémek is. Érzékeny fogakra a kalcium-foszfát tartalmú fogkrémeket ajánljuk, pl.: Sensodyne. Ajánljuk a Meridolt vagy a Paradontaxot.

Fogselyem

A fogkefével minden igyekeztünk ellenére sem lehet teljesen tökéletesen megtisztítani az összes fogfelszínt! Ahhoz, hogy minden oldalról teljesen plakk mentesítsük a fogainkat a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe (következő bekezdés) a legtökéletesebb segítség. A fogselyemmel minimum naponta egyszer érdemes végezni fogtisztítást és ez lehetőleg este legyen az alapos tisztítás részeként. 30-40 cm-es darabot vágjunk le a selyemszálból, két végét tekerjük két mutatóujjunkra, és igyekezzünk minden fogközbe bejutni, és az ételmaradékot eltávolítani. Közben vigyázzunk, hogy a fogínyt ne sértsük meg! Lehet kapni úgynevezett keretes fogselymet is, de ennek használata igen csak körülményes, ezért javasoljuk, hogy maradjon a hagyományos fogselyemnél. A fogselyem használata mindig a fogkefével történt fogmosás után következzen, és utána mindig bőven öblögessünk, vagy használjunk fogzuhanyt. Ajánljuk a Curaprox Dentalfloss mentolos waxolt fogselymet.

Az interdentális fogkefe (Fogköztisztító)

Az interdentális fogkefét nemcsak tág fogközök, bizonyos fogpótlások és fogszabályzók nehezen hozzáférhető részeinek tisztításához használjuk, hanem ahol teljes fogsor van ott is szükség lehet rá, akár kiválthatja a fogselymet. Egy olyan aprócska keféről van szó, mely egy nyélhez csatlakozik és a sörték teljesen körbeveszik a központi tengelyt. Több méretben és formában, fogorvosi rendelőnkben kapható, ahol személyre szabott bemérést követően tudjuk a legoptimálisabb mértet javasolni. Használatát akkor javasoljuk mikor a fogágybetegségek következményeként megnyílnak a fogközök, továbbá fogpótlások, hidak, koronák, implantátumok esetében, melyek tökéletes tisztítása fogkefével nem lehetséges. Jó szolgálatot tesz fogszabályzók tisztán tartásában is. Túraszett formájában is kapható fogorvosi rendelőnkben Szegeden. Curaprox termékeket szintén ajánljuk: CPS prime: fogak interdentális részeinek tisztítására. CPS Regular: erősebb kefe hidakhoz koronákhoz ajánljuk. CPS Strong and implant: implantátumokhoz, fogszabályozókhoz, koronákhoz ajánljuk.

Nyelvkaparó

A nyelven lévő bűzös lepedék eltávolítására a nyelvkaparó kiválóan alkalmas. A nyelvtisztítást ajánlott naponta kétszer elvégezni fogmosáskor. A nyelvtisztítás lepedékképződést csökkenti, és az ízérzékelés javításában is segít. A komplett szájhigiénia része, amikor fogat mosunk, akkor használjunk nyelvkaparót is.

Szájvíz

A hatékony fogápolás elengedhetetlen része a szájvíz használata is, mely nemcsak a fogszuvasodás megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem friss leheletet is biztosít, valamint az egész szájüreget, a garatot és fogínyt is védi a betegségektől. Szájvízből is nagyon sokféle kapható, melyek általában különböző gyógynövények kivonatai. Vásárláskor azt vegyük figyelembe, mire van szüksége fogainknak. A különböző összetételű és ízű szájvizek gátolják a kellemetlen lehelet kialakulását, miközben a foglepedék és fogkő kialakulásának megelőzésében is segítenek. Amennyiben vérzik, érzékeny az íny, akkor gyulladás is lehet a háttérben, ajánlott minél hamarabb felkeresnie fogászatunkat! A problémának megfelelő szájvízet fogjuk Önnek ajánlani, amit fogorvosi rendelőnkben meg is vásárolhat. pl.: Listerin Totalcare szájvíz.

Szájzuhany

A szájzuhany nagyon praktikus eszköz de, de csak bizonyos esetekben indokolt a használata. Szoros fogsornál inkább fogkefét és fogselymet, nagyobb fogközök esetén pedig a fogköztisztító fogkefét használjunk.

Súlyos fogágybetegség, fogágyműtét vagy ragasztott fogszabályzó készülékek esetén is javasolt a szájzuhany. Ajánlott még azoknak, akik koronát vagy hidat viselnek, mert az alatta levő hézagos területet kiválóan meg tudják tisztítani vele.

Kúpos végű fogkefe

Nehezen elérhető helyekhez, fogszabályozó hatékony tisztítására fejlesztették ki, mely fogászati rendelőnkben kapható.

Szuperfloss

Ez is egy típusa a fogselyemnek, ami egy merev részből, egy bolyhos részből és sima fogselyem részből áll. Fogpótlások implantátumok környékének és teljes fogazat tisztítására is alkalmas. Használatához segítséget nyújtunk szegedi fogorvosi rendelőnkben. A speciális 3 részes Superfloss fogselyem 3 méretben kerül forgalomba. Ezeket speciális kialakításuknak köszönhetően (3 részből állnak: befűzőrész, bolyhos tisztítórész és fogselyem) rögzített fogpótlással vagy implantátummal rendelkező pácienseknek ajánljuk.

Elektromos fogkefe

Van két olyan terület, amelyben az elektromos fogkefe látványosan jobban teljesít, mint hagyományos vetélytársa. Az egyik a fogmosási technika hiánya, amelyet a gép speciális mozgásának hála, pótol. A speciális forgó mozgás kiváltja ezt a hiányt és az elsősorban gyermekénél nagyon fontos. A másik előny pedig az ínyünk csiklandozása, dörzsölése, amelyet gyakran elfelejtünk megtenni az "analóg", hagyományos fogkefével. Pedig a fogmosásnak az ínyünk finom masszírozása legalább olyan fontos része, mint az ételmaradékok eltávolítása. Azoknak, akiknek enyhén vérzik ínyük, például ajánlott az elektromos fogkefe használata, ugyanis kisebb erőt fejtenek ki ínyükre, illetve a kellemes masszírozás segíthet az íny egészségének visszaállításában. Ugyanakkor a fogíny vérzésének számtalan oka lehet, nem árt előre megérdeklődnünk fogorvosunknál, milyen fogtisztítási eljárást javasol.

Szintén nagy előnye az elektromos fogkefének, hogy nem tudjuk "erősen odanyomni" szájunkhoz, megsértve a puhább szöveteket. Előny volna a cserélhető fej is, ha létezne olyan bolt, ahol kaphatóak új és tartalék fejek az elektromos fogkeféhez, ugyanis két-háromhavonta érdemes lecserélni fogkeféinket a bennük tenyésző baktériumok elszaporodása okán, és némileg drága mulatság volna mindez, ha nem volna tartalék fejünk a fogmosó szerkezethez. Ha elektromos fogkefét vásárlunk, érdemes olyan modellt választani, amelynek biztosított a cserélhető fej utánpótlása, azaz lehet kapni az adott áruházban tartalék fejeket.A FOGÁPOLÁS SPECIÁLIS ESETEI

Fogápolás fogszabályozó készülék viselésekor

Fogszabályozó viselésekor több időt kell szánnia fogápolásra, hiszen a fogszabályzó felhívja a figyelmet a fogakra, ezért különösen fontos, hogy azok tiszták és fehérek legyenek. A fogszabályzó réseiben könnyen maradhat ételmaradék, ezért alaposan kell megtisztítani. Ebben lehet nagy segítség a fogköztisztító, mely fogszabályzó viselése esetén hatékony megoldás. Speciális fogszabályozásra kiképzett fogkefék lehetnek mind kézi mind gépi kivitelezésűek. A kúpos fogkefe a fogköztisztításra alkalmas. Szájzuhany használata is megkönnyíti a tisztán tartást. Fogszabályzó viselésekor időnként ajánlott a fogorvos által végzett profi tisztítást kérni. Ajánljuk a Curaprox márkát.

 

Fogápolás fogékszer felrakása után

Fogékszer viselése esetén fokozottan figyeljünk oda az ékszer és környékének alapos tisztán tartására, mert a rajta maradt ételmaradékon szívesen megtelepszik a fogszuvasodást okozó baktérium. Ezért mindig alaposan mossuk meg a fogékszerünket, annak környékét az ínyünket és a fogközeinket. Használjunk szájzuhanyt és antibakteriális szájvizet.

 

Foghúzás utáni fogápolás

Foghúzást követően rendkívül fontos odafigyelni a fog tisztán tartására. Amennyiben a sebbe magától felszívódó tampon került behelyezésre, az első két napban nem szabad öblíteni, harmadik napon lehet elkezdeni az öblögetést szájfertőtlenítővel. Amennyiben a sebbe nem került magától felszívódó tampon, akkor már az első naptól kezdve lehet öblögetni. Lehetőség szerint következő két napban ne fogyasszon tejterméket, mert a friss sebben könnyebben elszaporodnak a baktériumok. Arra kell nagyon vigyázni, hogy azon az oldalon ne rágjunk ahol a beavatkozás történt, nehogy felsértsük a sebet. Öblítés mellett speciális hámosodást elősegítő spray-t ajánlunk alkalmazni. Fájdalom, láz vagy vérzés esetén fogorvoshoz kell fordulni.

 

Gyökérkezelés utáni fogápolás

A váladék gyorsabb ürülése érdekében a kezelt fogat szívogatni kell. Ügyeljen arra, hogy a fog ne tömődjön el, mert az a gyógyulási folyamatot lassítja.

 

Koronát, hidat viselők fogápolása

A fogmosás a megszokott módon, puha sörtéjű fogkefével, függőleges mozdulatokkal történjen, mindig az ínytől a rágófelszín felé. A hídtest alatti részt fogorvosi rendelőnkben kapható, előzetesen a doktornő által bemért fogtisztító eszközzel és szuperfloss-szal lehet tisztán tartani. Fogmosáskor próbálja meg átpréselni a vizet a híd alatt. Eredményesen alkalmazható a szájzuhany a nehezen elérhető helyek tisztán tartására.

 

Kivehető fogpótlások ápolása

Minden evés után ki kell venni és alaposan meg kell tisztítani. A kapcsoknál alaposabban végezze el. A meglévő fogait külön fogkefével és fogkrémmel mossa a hagyományos módon. Célszerű a tisztítás ideje alatt a mosdóba vizet engedni, ezzel megelőzheti a bajt – ha kicsúszik a kezéből nem a porcelánmosdóba, hanem a vízbe esik. Éjszakára a szájában hagyhatja, de ha kényelmetlenséget okoz száraz, jól szellőző dobozban tárolja és ne vízben! Éjszakára tilos vízben áztatni, mert a gombák elszaporodását a pótlás felületén, elősegíti a nedves környezet! Ajánlott hetente fél órára speciális tablettával készített fertőtlenítő oldatba tenni, melyet szintén megvásárolhat fogorvosi rendelőnkben. Utána alaposan öblítse ki a fogsort! Ajánljuk a Corega tabs-ot.

Fogápolás gyerekeknek

6 hónapos korig

Már a csecsemőkorban kezdjük el a fogápolást, és amíg nincsenek fogai, addig is figyeljünk oda! Szopizás után kitörölhetjük a baba száját egy nedves textilpelenkával. Amikor elkezdenek kibújni a fogacskák, masszírozzuk át a duzzadt fogínyt, adjunk a babának puha, lehűtött rágókát. Lényeges, ám kevéssé közismert dolog, hogy a fogszuvasodásért felelős baktérium, a Streptococcus mutans “fertőzéssel” kerül a csecsemő szájába, nincs jelen eredetileg mindig a környezetében élőktől kerül oda. Ezért nagyon fontos, hogy kerüljük a közös kanál használatát, ne nyaljuk le a baba cumiját, tüsszentésnél, köhögésnél legyünk elővigyázatosak. Ajánljuk a Curaprox CSK 2860 softot az éppen áttört tejfogakhoz.

 

3 éves korig

Amint kibújnak az első tejfogak 4-6 hónapos korban, kezdődhet a fogmosás. Naponta minimum egyszer – a legjobb este – mossa meg gyermeke fogát a korához illő fogkefével és fogkrémmel. A második életévtől kezdve már naponta kétszer célszerű fogat mosni. Rendszeres fogmosásra minél hamarabb rá kell szoktatni a kisgyermeket. Először szülői segítséggel, később önállóan is végezheti. A szülő példamutatása sokat segít a megszokásban, a közös fogmosásokat pedig játékként fogja föl a gyermek. Természetesen még nem törekszünk hosszadalmas fogmosásra: a cél, hogy megszabadítsuk a fogacskákat a lepedéktől, emellett fontos, hogy a kisgyerek megszokja, hogy a fogmosás az esti rituálé része. Két-három havonta cseréljük le a fogkeféjét. Örömmel fog saját maga választani új fogkefét, és ezzel is segítünk megkedvelni fogmosást. A gyerekek nem szeretik, de tisztítsuk meg a nyelvet is, mert a baktériumok jelentős része ott tanyázik. Fontos, hogy próbáljuk megszerettetni a fogmosást, meséljünk róla, mi történik, ha nem mosunk fogat. Ha beköszönt a fogmosási dackorszak, hagyjunk ki néhány napot, majd kezdjük újra. A fogmosás után semmilyen édes italt ne adjunk gyermekünknek!

 

3-6 éves korig

Óvodás korban rendszerint már ügyesen mosnak fogat a gyerekek, de a kézügyességük csak iskolás korban elég fejlett az önálló fogmosáshoz, addig felügyeljük a műveletet. Ajánljuk a Curaprox Curakid fogkefét 5-6 éves korig.