Biológiai fogászat – fémmentes fogtechnikai megoldások

Viszonylag új és gyorsan terjedő irányzat a fogorvoslás területén az ún. biológiai szemléletmód, amely holisztikus megközelítéssel az emberi szervezetet egységes egészként kezeli, és különös hangsúlyt fektet arra a nagyon régóta ismert alapigazságra, hogy szájüregünk a szervezet integráns része, így a szájüregben keletkező problémák hatással vannak más szervek működésére.

A biológiai fogászat éppen ezért kiemelt kérdésként kezeli az egész szervezettel harmonizáló, nem allergizáló anyagok használatát, amelyek az egészségnyereség mellett a hagyományosnál sokkal jobb, a jelenkor technikai színvonalának megfelelő funkcionális paraméterek és esztétikai hatás elérését is lehetővé teszik. Tekintettel arra, hogy a szájüregben előforduló allergének között vezető helyen állnak a fémek (amalgám-tömések és fémet tartalmazó fogpótlások) ezek kiiktatása az allergia megelőzésének kulcskérdése.

A fémek száműzése mellett azonban az allergián túl egyéb érvek is szólnak. A fémvegyületek ugyanis savas irányba tolják el a szájüreg pH-értékét, az ötvözetekből fémionok oldódnak ki, amelyek terhelik a szervezetet; ráadásul a fém fogmű, valamint az ínyeken gyakran kialakuló szürkés elszíneződés esztétikai szempontból sem kifejezetten előnyös. Ami az amalgámtöméseket illeti, oldódásuk a szervezetre káros hatással lehet, alkalmazásuk ma már háttérbe szorult nemcsak a biológiai, de a hagyományos fogorvosi rendelőkben is. Ezért a töméshez felhasznált anyagok kérdésében, illetve a meglévő amalgámtömések cseréjét illetően célszerű kikérni fogorvosunk véleményét.

Mi a helyzet a fogászat másik, hagyományosan fémalapú megoldásokat használó területével, a fogpótlásokkal? Hogyan járulhat hozzá a fogtechnika fejlődése a szájüreg fémmentesítéséhez?

A cirkon CAD/CAM technológia rögzített pótlásoknál, koronák és hidak esetében alkalmazható. A fogmű alapja a cirkónium-oxid, amelyből a pótlások számítógépes tervezéssel és a tervezőprogram által vezérelt gépi megmunkálással készülnek. A cirkónium-oxid nem tartalmaz semmilyen fémet, sem más ismert allergént, és az eddigi felhasználás tapasztalatai is alátámasztják, hogy alkalmazása során allergia gyakorlatilag nem fordul elő.   Kivehető fogművek esetében – amelyek a hagyományos fogtechnikai megoldásoknál fémalapú rögzítéssel kapcsolódnak a meglévő fogakhoz, fogműhöz – a fém kiváltása ún. termoplasztikus anyagokból (ezek főként polimer vegyületek) fröccsöntéses technológiával készülő termékek adnak lehetőséget.   Ezen eljárás során 220 °C-ra hevítve, nyomás alatt préseljük az anyagot a negatív formába. A kész termék a fogmű rendeltetésétől függően lehet rugalmas vagy teljesen merev, de mindenképpen formatartó lesz. Ezek az alapanyagok más fogászati anyagokkal is kombinálhatók, és kiválóan illeszkednek a biológiai környezetbe.   A cirkon-oxidból, a termoplasztikus anyagokból, valamint ezek kombinálásából készült fogpótlásoknak azonban – az allergia, a fémmentesség és az egészségnyereségen kívül – további előnyei is vannak.   Egyrészt ezek az anyagok kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így igen tartós és biztonságos megoldást nyújtanak. Másrészt az általuk elérhető esztétikai eredmény messze túlszárnyalja a korábbi, ma már túlhaladott fémalapú megoldásokét, ami nemcsak a látható fémrészek kiküszöböléséből adódik. Továbbá az alapanyagok kitűnően színezhetők, így az elkészült fogmű az eredeti fogakhoz a megszólalásig hasonlít, tökéletes és természetes harmóniát biztosítva.   Mind a cirkon-kerámia, mind a termoplasztikus anyagokból készült fogművek viselése kényelmes, komfortérzést biztosít, „felismerhetetlenségük” önbizalmat, magabiztosságot nyújt, kezelésük és használatuk pedig rendkívül egyszerű.   Fogpótlás készítésének tervezésekor tehát mindenképpen érdemes tájékozódni a lehetőségekről. Ha többet szeretne megtudni a korszerű, fémmentes megoldásokról, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. A Fehér Dent Altatásos Fogászat az Ön érdekében élen jár a legkorszerűbb anyagok használatában.