Az otthoni fogápolás

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch und Amerikanisches Englisch verfügbar.

Why is it necessary to brush your teeth?

If you do not brush your teeth, a white and sticky film called plaque builds up on your teeth. Plaque is a mixture of saliva, bacteria and food debris. If it is not removed, acid producing bacteria can cause tooth decay.

Fogkefe

Az otthoni száj – és fogápolás legfontosabb eszköze a fogkefe, ami a mai irányelveknek megfelelően legyen puha sörtéjű, amivel biztosan nem karcoljuk és koptatjuk a fogakat, és elkerülhetjük a fognyaki érzékenységet és az íny visszahúzódását. Ha kellően sűrű a fogkefénk és egyenlő hosszúak a sörték, akkor a fogkefe, mint egy puha törlőkendő működik, és ez a legkíméletesebb mód a fogon lévő lepedék eltávolítására. A puha sörték mellett szól az is, hogy kisebb nyomóerőt kell rá gyakorolni, így könnyen bejutnak a fogak közé és igazodnak a fog domborulataihoz. A kínálat óriási a kereskedelemben a különböző flexibilis fejjel ellátott „mindent tudó” fogkefékből. Ne engedjünk a csábításnak! A leghatékonyabb az egyenes fejű, merev végű fogkefe. Ezzel valóban oda tudjuk iránytani a fejet ahol szükség van rá, és nem fog kimaradni fogfelület. A fej nagyságát nézve a kisebb fejűt válasszuk, mert ezzel a nehezen elérthető hátsó fogak is tisztán tarthatóak. A jó fogkefe ismérvei tehát összegezve: egyenes, kisfejű, a sörteszálak egyenlő hosszúságúak és puhák. Ha a sörték már szétállnak, akkor a lepedéket már nem lehet hatékonyan eltávolítani, a fogkefét le kell cserélni. Kellő gyakorisággal használt fogkefénél ez általában három hónap után következik be.

Ajánljuk pl.: a Curaprox márkát. Curaprox Sensitive fogkefék: CS 1560 soft: speciális Curen sörtékkel azoknak, akik a közepes erősséget kedvelik, CS3960 supersoft: nagyon finom és puha sörték CS5460 ultrasoft: Különlegesen puha mégis tartós és hatékony. Curaprox CS single az egycsomós fogkefe. Implantátumok, utolsó rágófogak, egyedülálló fogak, tisztítására, fogszabályzót viselőknél.

Hogyan mossunk helyesen fogat?

A jó fogkefe önmagában nem elég, a fogmosás helyes technikája is nagyon fontos. Mindig a fognövés irányából, vagyis a felső fogsoron fentről lefelé haladjunk a fogínyt ráhúzva, az alsó fogsoron alulról felfelé, mintegy „söprögető” mozdulatot végezve. Az erőteljes, vízszintes irányú sikálást minden esetben kerüljük! A belső fog felszíneket is söprögető technikával tisztítsuk meg. Naponta legalább kétszer ajánlott fogat mosni, minimum két percig. A legideálisabb az lenne, ha minden étkezés után mosnánk fogat, de sokszor erre nincs lehetőség, ezért legalább a reggeli és esti fogmosást soha ne hagyjuk ki! A lefekvés előtti fogmosás azért is fontos, mert éjszaka a nyáltermelés csökkenése miatt kevésbé érvényesül a szájüregben a nyálvédő tisztító hatása, ezért nő a lepedékképződés. Azt talán mondani sem kell, hogy lefekvés után pedig már ne együnk!

A fogkrémekről

A kereskedelmi forgalomban kapható választék szinte zavarba ejtő, és a vásárlót erősen befolyásolják a reklámok, nehéz racionálisan dönteni. Mire figyeljünk oda? Fontos a megfelelő sav és erózió gátló hatóanyag tartalom, ami segít megakadályozni a fogszuvasodást, gátolja a fogkövesedést és a fogíny gyulladásos megbetegedéseit. A többi hatóanyag egyéni kompetencia és ízlés kérdése. Ma már kaphatók fehérítő hatású, fogkő elleni vagy érzékeny fogakra ajánlott fogkrémek is. Érzékeny fogakra a kalcium-foszfát tartalmú fogkrémeket ajánljuk, pl.: Sensodyne. Ajánljuk a Meridolt vagy a Paradontaxot.

Fogselyem

A fogkefével minden igyekeztünk ellenére sem lehet teljesen tökéletesen megtisztítani az összes fogfelszínt! Ahhoz, hogy minden oldalról teljesen plakk mentesítsük a fogainkat a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe (következő bekezdés) a legtökéletesebb segítség. A fogselyemmel minimum naponta egyszer érdemes végezni fogtisztítást és ez lehetőleg este legyen az alapos tisztítás részeként. 30-40 cm-es darabot vágjunk le a selyemszálból, két végét tekerjük két mutatóujjunkra, és igyekezzünk minden fogközbe bejutni, és az ételmaradékot eltávolítani. Közben vigyázzunk, hogy a fogínyt ne sértsük meg! Lehet kapni úgynevezett keretes fogselymet is, de ennek használata igen csak körülményes, ezért javasoljuk, hogy maradjon a hagyományos fogselyemnél. A fogselyem használata mindig a fogkefével történt fogmosás után következzen, és utána mindig bőven öblögessünk, vagy használjunk fogzuhanyt. Ajánljuk a Curaprox Dentalfloss mentolos waxolt fogselymet.

Az interdentális fogkefe (Fogköztisztító)

Az interdentális fogkefét nemcsak tág fogközök, bizonyos fogpótlások és fogszabályzók nehezen hozzáférhető részeinek tisztításához használjuk, hanem ahol teljes fogsor van ott is szükség lehet rá, akár kiválthatja a fogselymet. Egy olyan aprócska keféről van szó, mely egy nyélhez csatlakozik és a sörték teljesen körbeveszik a központi tengelyt. Több méretben és formában, fogorvosi rendelőnkben kapható, ahol személyre szabott bemérést követően tudjuk a legoptimálisabb mértet javasolni. Használatát akkor javasoljuk mikor a fogágybetegségek következményeként megnyílnak a fogközök, továbbá fogpótlások, hidak, koronák, implantátumok esetében, melyek tökéletes tisztítása fogkefével nem lehetséges. Jó szolgálatot tesz fogszabályzók tisztán tartásában is. Túraszett formájában is kapható fogorvosi rendelőnkben Szegeden. Curaprox termékeket szintén ajánljuk: CPS prime: fogak interdentális részeinek tisztítására. CPS Regular: erősebb kefe hidakhoz koronákhoz ajánljuk. CPS Strong and implant: implantátumokhoz, fogszabályozókhoz, koronákhoz ajánljuk.

Nyelvkaparó

A nyelven lévő bűzös lepedék eltávolítására a nyelvkaparó kiválóan alkalmas. A nyelvtisztítást ajánlott naponta kétszer elvégezni fogmosáskor. A nyelvtisztítás lepedékképződést csökkenti, és az ízérzékelés javításában is segít. A komplett szájhigiénia része, amikor fogat mosunk, akkor használjunk nyelvkaparót is.

Szájvíz

A hatékony fogápolás elengedhetetlen része a szájvíz használata is, mely nemcsak a fogszuvasodás megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem friss leheletet is biztosít, valamint az egész szájüreget, a garatot és fogínyt is védi a betegségektől. Szájvízből is nagyon sokféle kapható, melyek általában különböző gyógynövények kivonatai. Vásárláskor azt vegyük figyelembe, mire van szüksége fogainknak. A különböző összetételű és ízű szájvizek gátolják a kellemetlen lehelet kialakulását, miközben a foglepedék és fogkő kialakulásának megelőzésében is segítenek. Amennyiben vérzik, érzékeny az íny, akkor gyulladás is lehet a háttérben, ajánlott minél hamarabb felkeresnie fogászatunkat! A problémának megfelelő szájvízet fogjuk Önnek ajánlani, amit fogorvosi rendelőnkben meg is vásárolhat. pl.: Listerin Totalcare szájvíz.

Szájzuhany

A szájzuhany nagyon praktikus eszköz de, de csak bizonyos esetekben indokolt a használata. Szoros fogsornál inkább fogkefét és fogselymet, nagyobb fogközök esetén pedig a fogköztisztító fogkefét használjunk.

Súlyos fogágybetegség, fogágyműtét vagy ragasztott fogszabályzó készülékek esetén is javasolt a szájzuhany. Ajánlott még azoknak, akik koronát vagy hidat viselnek, mert az alatta levő hézagos területet kiválóan meg tudják tisztítani vele.

Kúpos végű fogkefe

Nehezen elérhető helyekhez, fogszabályozó hatékony tisztítására fejlesztették ki, mely fogászati rendelőnkben kapható.

Szuperfloss

Ez is egy típusa a fogselyemnek, ami egy merev részből, egy bolyhos részből és sima fogselyem részből áll. Fogpótlások implantátumok környékének és teljes fogazat tisztítására is alkalmas. Használatához segítséget nyújtunk szegedi fogorvosi rendelőnkben. A speciális 3 részes Superfloss fogselyem 3 méretben kerül forgalomba. Ezeket speciális kialakításuknak köszönhetően (3 részből állnak: befűzőrész, bolyhos tisztítórész és fogselyem) rögzített fogpótlással vagy implantátummal rendelkező pácienseknek ajánljuk.

Elektromos fogkefe

Van két olyan terület, amelyben az elektromos fogkefe látványosan jobban teljesít, mint hagyományos vetélytársa. Az egyik a fogmosási technika hiánya, amelyet a gép speciális mozgásának hála, pótol. A speciális forgó mozgás kiváltja ezt a hiányt és az elsősorban gyermekénél nagyon fontos. A másik előny pedig az ínyünk csiklandozása, dörzsölése, amelyet gyakran elfelejtünk megtenni az "analóg", hagyományos fogkefével. Pedig a fogmosásnak az ínyünk finom masszírozása legalább olyan fontos része, mint az ételmaradékok eltávolítása. Azoknak, akiknek enyhén vérzik ínyük, például ajánlott az elektromos fogkefe használata, ugyanis kisebb erőt fejtenek ki ínyükre, illetve a kellemes masszírozás segíthet az íny egészségének visszaállításában. Ugyanakkor a fogíny vérzésének számtalan oka lehet, nem árt előre megérdeklődnünk fogorvosunknál, milyen fogtisztítási eljárást javasol.

Szintén nagy előnye az elektromos fogkefének, hogy nem tudjuk "erősen odanyomni" szájunkhoz, megsértve a puhább szöveteket. Előny volna a cserélhető fej is, ha létezne olyan bolt, ahol kaphatóak új és tartalék fejek az elektromos fogkeféhez, ugyanis két-háromhavonta érdemes lecserélni fogkeféinket a bennük tenyésző baktériumok elszaporodása okán, és némileg drága mulatság volna mindez, ha nem volna tartalék fejünk a fogmosó szerkezethez. Ha elektromos fogkefét vásárlunk, érdemes olyan modellt választani, amelynek biztosított a cserélhető fej utánpótlása, azaz lehet kapni az adott áruházban tartalék fejeket.ORAL HYGIENE IN SPECIAL CASES

Oral hygiene for patient with braces

Wearing braces requires more meticulous oral hygiene.  Braces are eye-catching devices, that is why your teeth under the braces should look clean and white. Food pieces can get stuck under the braces, so they should be cleaned thoroughly. You can clean your braces efficiently with manual or electric interdental brushes. Tapered brushes can clean in between the teeth, and oral irrigators are also useful. It is also recommended to have regular professional cleaning performed by your dentist. We recommend using Curaprox products.

Oral hygiene for patient with tooth jewels

Tooth jewels require thorough cleaning, because bacteria can accumulate in the debris on the jewels and it can lead to tooth decay. Clean your tooth jewels, your gum and in between your teeth carefully. You can enhance the efficiency of cleaning using an oral irrigator and antibacterial mouth rinse.

Oral hygiene after tooth extraction

Avoid eating until the effect of the anaesthetic (numbing medication) has worn off. Do not rinse the site of the extraction for a day after the procedure. Refrain from dairy products for two days, because they can increase the risk of bacteria in your mouth. Do not chew on the site of the extraction to prevent injury to the wound. One day after the intervention you can start cleaning the site gently, and you can start using rinses as well. We can also give you a spray to enhance healing of your wound. If you develop pain, fever or bleeding, contact us immediately. You can also buy a special tooth brush used after surgical interventions at our clinic. We recommend using Curaprox Surgical brush: it has more than 12,000 ultra fine soft bristles.

Oral hygiene after root canal treatment

It is advised to suck on the tooth to remove the discharge from inside the tooth. Avoid blocking the whole in your tooth, because it can delay the healing process.

Oral hygiene for patients with crowns or bridges

Brush your teeth with a soft brush making vertical strokes moving from the gum towards the chewing surface. You can clean under your bridge with a special brush and superfloss recommended by the dentist after careful measurement. When you rinse your mouth, try to press the water under the bridge. Oral irrigators are also efficient to clean areas which are hard to reach.

How to take care of removable dentures?

Remove and clean your denture after each meal. Make sure you clean the clips very carefully. Brush your remaining teeth with a brush and tooth paste.  Before removing your denture, fill the washbasin with water in order to prevent damaging your denture in case you drop it accidentally. You can wear your denture at night, but if you find it uncomfortable to sleep with the denture in your mouth, remove it and  store it in a dry, airy box. Storing your denture in water during the night can increase the risk of fungi building up on the surface. Once a week you are advised to soak your denture in a special cleanser for 30 minutes. You can buy cleansers at our clinic. When you use a cleanser, rinse the denture thoroughly before wearing it. We recommend using Corega tabs.

How to clean removable bite plates?

Use a separate tooth brush to clean the appliance, rinse it thoroughly and dry it with a hairdryer. Store it in a dry, airy box. Once a week you are advised to clean the plate with a special antibacterial cleanser. Rinse the plate thoroughly before wearing it.

Oral hygiene for children

Before 6 months of age

It is advised to start proper oral hygiene even in little babies without teeth.  After breastfeeding wipe your baby’s mouth with a wet piece of cloth. When the first teeth start coming out, massage the swollen gum gently and give your child a soft, cooled teether to chew on. It is important to know that Streptococcus mutans, a bacterium responsible for tooth decay is not present in the mouth at birth, it is transmitted from others. Therefore, do not share your spoon with your child, do not put his/her pacifier in your mouth, and do not sneeze or cough at your baby. We recommend Curaprox CSK 2860 to clean newly erupting milk teeth.

Until 3 years of age

Start brushing the teeth as soon as the first milk teeth come in. Brush your child’s teeth with a toothbrush and tooth paste that suits his/her age at least once a day. After the age of 2, brush teeth two times a day to help your child get used to brushing teeth regularly. At the beginning, he/she can do it with your help, then by himself/herself. Setting a good example as a parent can help your child to get used to this habit. He/she may think it is a good game to brush your teeth together. It should not take too long: the purpose is to remove the plaque from the tiny teeth and help the child to develop the habit of brushing teeth in the evening. Replace your child’s toothbrush every 2-3 months. Let him choose his/her own toothbrush. Although most children do not like it, clean the tongue as well to remove bacteria. The purpose of tooth brushing at this age is to make your child like it. Explain your child what happens if the teeth are not cleaned. If he/she refuses to brush teeth, wait for a few days, and start it again. Never give sweet drinks to your child after tooth brushing.

Between 3 – 6 years of age

Children of this age can brush their teeth quite well, however, their manual skills are developed enough to do it on their own only at school age. Until that time, be sure to supervise their oral hygiene. We recommend using Curaprox Curakid tooth brushes.