Élőlények a szájban – Mindent a szájflóráról!

Meghökkentő tény, hogy szervezetünkben nagyjából 2,5 kg baktérium él! Szájunkban például nagyjából 30 különböző baktériumtörzs található, azonban nem kell megijedni, hiszen ezek nélkülözhetetlen elemei testünk természetes élőflórájának. A mikrobák jelentősége óriási, mivel aktívan hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez. A szájflóra egyensúlyának megbomlása például komoly szájüregi betegséghez is vezethet. Éppen ezért ajánlott rendszeresen ellenőriztetni fogainkat fogorvossal!

Mi befolyásolja a szájflóra egyensúlyát?
A szájflóra születéskor még teljesen baktériummentes, később azonban fokozatosan megjelennek a szájüreg természetes részét képező mikrobák. A szájflóra egyensúlyának megbomlását számos ok előidézheti. Leggyakrabban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint az egészségtelen táplálkozás van negatív hatással a szájüreg egészségére. A száj mikroflórája éppen ezért nem állandó, az adott táplálék, az egyes italok, a nyál összetétele, az immunrendszer állapota mind befolyásolja a szájflórát. Nem szabad megfeledkezni mindemellett a szájhigiéniáról, valamint a fogak állapotáról sem. A fogbetegségek, fogszuvasodás például negatív hatással vannak a szájüregre. A fogak sérülése, vagy épp a száj nyálkahártyájának legkisebb sérülése is komoly problémákat okozhat. Egészséges állapotban a baktériumok egyensúlyban vannak a szájban, így normális esetben a patogén fajok – melyek különböző betegségeket okozhatnak – nem tudnak elszaporodni.

Milyen fogászati problémák járhatnak a szájflóra egyensúlyának megbomlásával?
Amikor a száj pH értéke megbomlik, például kevés nyál termelésekor, akkor nő a savasodás, a fogszuvasodás, fogkövesedés, és az íngyulladás kockázata. A nyál tehát nem csak nedvesen tartja a szájüreget és segíti a beszédet, ezenkívül szerepe van a természetes szájhigiénia, valamint a szájflóra egyensúlyának fenntartásában is. Az olyan problémák esetén, mint például a fogínygyulladás vagy a fogkő, szükséges fogorvost felkeresni, aki gyorsan és hatékonyan képes eltávolítani a fogkövet. A baktériumok túlszaporodása a helytelen, túlzott mennyiségű szénhidrát bevitele esetén is előfordulhat, amely különösen káros, ha rossz szájhigiéniával társul. A fogorvos utasításainak betartásával azonban a káros folyamat még időben visszafordítható.

Hogyan lehet megőrizni a szájflóra egyensúlyát?
Mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy helyesen táplálkozzunk. Cukros üdítők helyett igyunk sima vizet, étkezés után pedig lehetőleg mossunk fogat, emellett pedig rendszeresen ellenőriztessük fogainkat! Étkezés után még a szájöblítés is segíthet, például szájvízzel. A szájflóra egyensúlyának megbomlása fogínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz, rosszabb esetben pedig ínysorvadáshoz vezethetnek, a kezeletlen fogbetegségek pedig a fogak elvesztését eredményezhetik. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál Szegeden professzionális fogkőeltávolítással, valamint számos modern fogászati eszközzel segítünk Önnek megőriznie fogai egészségét!