Fogápolás a terhesség alatt a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál

A terhesség hatása a fogakra
fogapolas-a-terhesseg-alattA terhesség alatt a fogápolásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hiszen a kismama szervezetében végbemenő hormonális és fizikai változások a fogakra is hatással vannak. Terhesség idején az egyik leggyakoribb probléma a fogínygyulladás, melynek a megnövekedett hormonszint az oka. Az íny érzékennyé válik, vérzik is, és mindehhez kellemetlen szájszag is párosulhat. A fogínygyulladás okozója a felhalmozódott lepedék és az abban található baktériumok, melyek a méhlepényen keresztül elérhetik a magzatot és károsan befolyásolhatják a születendő gyermek fejlődését. Ezért a fogápolást nem szabad elhanyagolni a terhesség ideje alatt sem, hiszen a kellemetlen tünetek közvetlenül vagy közvetett módon hatással lehetnek a baba egészségére is. Megfelelő fogápolással és rendszeres fogászati ellenőrzésekkel az ínygyulladás, vérzés vagy fogszuvasodás megelőzhetőek. Mossunk rendszeresen fogat, használjunk fogselymet és szájvizet, így megelőzhetjük a kellemetlen tüneteket.

Kismamák a fogorvosnál
Terhesség alatt rendszeres fogászati ellenőrzés ajánlott, de a komolyabb fogászati kezelésekkel érdemes megvárni a baba születését. Az olyan beavatkozás, mint például a fogfehérítés várhat a szülés utánig. Fogkő eltávolítás második harmadtól ajánlott.

Milyen érzéstelenítő adható a kismamának?
Előfordul, hogy nem halasztható a fogászati beavatkozás, és szükséges helyi érzéstelenítést alkalmazni. Ultracain kíméletes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító módszernek számít a terhesség alatti fogászati kezelések során. Bizonyos esetekben szükség lehet antibiotikum használatára a fertőzések megelőzése és kezelése érdekében.

Röntgenfelvétel a terhesség alatt
A mai modern fogászati röntgengépek már nagyon biztonságosak, a kibocsájtott sugárdózis minimális és csak kis területre koncentrál, mégis azt a javasoljuk, hogy a nem sürgős eseteket jobb elhalasztani.

Kismamák otthoni fogápolása
Mit tehet a kismama a fogai egészségének megőrzésére? Figyeljen oda a kiegyensúlyozott étrendre és megfelelő szájhigiéniára. Leghatásosabb megelőzés a minden étkezés utáni és a lefekvés előtti fogmosás. Finom sörtéjű fogkefével alaposan tisztítsa meg fogait legalább 2 percig. Hatásosak a különböző szájvizek is, de a szájvíz önmagában, fogmosás nélkül mit sem ér. Először alapos fogtisztítás és csak utána következzen a szájvíz! Legyen a táskájában mindig egy fogkefe, így bárhol is jár, minden étkezés után moshat fogat.

A kismama étrendje az egészséges fogakért
A terhesség során előfordul, hogy a kismamát hirtelen támadt farkaséhség gyötri. Ilyenkor úgy érzi, hogy csak valami sós vagy édes étellel tudja csillapítani, amely ételek az amúgy is megemelkedett savszintet tovább fokozzák és megtámadják a fogzománcot és szuvasodást okoznak. Az édes és sós ételek ezért kerülendők! Ajánlott inkább vitamindús, rostban- és fehérjében gazdag ételeket választani. Ezzel a fogainknak is jót teszünk.

Mi a teendő gyakori hányás esetén?
A terhesség első hónapjában gyakran jelentkezik hányinger és hányás, ami a fogakra nézve azért káros, mert a feljövő gyomorsav megtámadja a zománcréteget, teret engedve ezzel a fogszuvasodásnak. Sok kismamának gyakran már a fogkefe gondolatától is hányingere lesz, a fogkefe irritálásáról nem is beszélve. Ilyenkor ajánlott kisebb fejű, esetleg gyermek fogkefére váltani. Ha mégis hányt, várjon utána 10 percet, csak azután mosson fogat! Addig inkább öblögessen szájvízzel, hogy elvegye a kellemetlen szájízt. Az első fogmosást reggeli utánra időzítse és ne éhgyomorra! Előfordul, hogy a fogkrémet sem tudja elviselni, akkor használjon csak flouridos szájvizet.

Ha letörik a foga, fájdalmat érez, gyulladás gyanúja merül fel bátran és minél hamarabb keressen fel minket Újszegeden, a Fülemüle utca 22. szám alatt, a Fehér Dent Altatásos Fogászatban. Kismamákat a szokásosnál is nagyobb figyelemmel és szeretettel várjuk!