Fogerősítő ételek és italok

Fogaink egészsége érdekében a megfelelő szájhigiénia mellett fontos odafigyelni arra is, hogy mit eszünk. Ahhoz, hogy megelőzzük a fogszuvasodást és az egyéb fogászati betegségeket a legfontosabb a megelőzés.

Mit javasolnak a fogorvosok?
Köztudott, hogy a fogakat nagymértékben károsítják a savas ételek. A citrusfélék például rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ezért immunrendszerünket kiválóan erősítik, ellenben fogainkra károsak lehetnek, hiszen károsíthatják a fogzománcot. A fogorvosok ezért azt javasolják, hogy amikor narancslét iszunk, vagy bármilyen citrusfélét fogyasztunk, utána mindenképpen mossunk fogat, hiszen így visszaállíthatjuk a száj egészséges pH értékét. Segíthet még a cukormentes rágógumi is, ugyanakkor ez nem pótolja az étkezések után egyébként is fontos fogmosást, mivel a fogakon lerakódó lepedék nagyban hozzájárul a fogszuvasodáshoz. A fogorvosok emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy nem mindegy az sem, hogy milyen szilárdságú ételeket eszünk. Ha ugyanis nem terheljük eléggé a fogainkat egyenletesen, akkor az a fogak kilazulásához vezethet a fogazat azon részén, ahol nem rágunk. A rágóizomzat erősítésével, és a fogazat megfelelő terhelésével megelőzhetjük a csontromlást, ezáltal pedig a fogak elvesztését. A fogorvosok ezért az javasolják, hogy minden fog egyformán terhelődjön, a rendeltetésének megfelelően.

Mely ételek erősítik a fogakat?
A fogak számára ugyanakkor vannak kifejezetten előnyös ételek is, melyek fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségük megőrzéséhez. A fogorvosok ajánlják, hogy fogyasszunk kalciumban, fluoridban gazdag ételeket. Ilyenek például a halak és a tejtermékek, melyek foszforban, kalciumban rendkívül gazdagok. A savas ételek után elfogyasztott sajt például ellensúlyozhatja a savas ételek káros hatását is. Sőt, azt talán kevesen tudják, hogy a zöld tea magas fluoridtartalma és kiváló antibakteriális hatása is segíthet abban, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kialakulását.

Mit lehet enni fogszabályozás esetén?
Fogszabályzó viselése során még nagyobb figyelmet kell fordítani a fogak tisztítására és az étkezésre. A fogszabályzó készülék felkerülése után érdemes az első pár napban puha, pépes vagy folyékony ételeket fogyasztani. A fogszabályzósoknak azonban nem csak az első pár napban fontos odafigyelni az étkezésre és az alapos fogápolásra, hanem a későbbiekben is, hiszen a nem megfelelő tisztítás könnyen fogászati problémákhoz vezethet. A fogszabályozás ideje alatt lehetőleg kerüljük a karamell, gumicukor, és egyéb ragadós ételek fogyasztását, de problémát okozhatnak a kemény ételek is, hiszen ezek károsíthatják a fogszabályzó készüléket és megnövelhetik a kezelés időtartamát. Ezért a fogorvosok nem javasolják a magvak (például dió), vagy egyes keményebb gyümölcsök, például az alma fogyasztását sem. A szilárdabb ételekből (péksütemények) aprókat tépkedve, és azokat megrágva fogyasszák a fogszabályzósok.

Mire kell odafigyelni szájsebészeti kezelések után?
A szájsebészeti kezelések (például foghúzás) esetében a kezelés után lehetőleg ne igyunk és együnk semmit, amíg a vérzés el nem áll. Foghúzás után a fogorvosok nem ajánlják tejtermékek fogyasztását legalább 1 hétig, hiszen ezek az élelmiszerek a szájban tovább erjednek, ezáltal elszaporodhatnak a baktériumok, melyek felülfertőzhetik a sebet. Étkezések után szükséges a szájöblítés is, hiszen ezáltal csökkenthetjük a seb fertőződésének lehetőségét!

A megfelelő szájhigiéniával megelőzhetőek a fogászati problémák!
Mindegy mit eszünk vagy iszunk napközben, ha odafigyelünk a szájápolásra, akkor már sokat tettünk azért, hogy még sokáig egészséges legyen a fogsorunk! Emellett legalább félévente-évente ajánlott egy fogászati vizsgálat, hiszen ezzel időben kiszűrhetőek a lappangó fogászati problémák. Ha Önnek is fontos, hogy egészségesek legyenek fogai, válassza a szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatot, ahol barátságos és modern környezetben várjuk Önt!