Fogfehérítés

Remekül nézel ki! Milyen csinos a ruhád és a frizurád is csodálatos! – De a fogaid miért olyan sárgák?

Ugye rossz lenne bárkitől is ezt hallanunk? – A fogfehérítés népszerűsége, és létjogosultsága tényként kezelendő, hiszen ki ne szeretné, ha az egyébként kifogástalan külső mellé ragyogóan fehér fogsor is párosulna?

Hol máshol, mint az USA-ban lehetett volna a fogfehérítés kielégítetlen szükséglet? A filmsztárok mégsem mosolyoghatnak ránk elszíneződött fogakkal a filmvászonról! Sokáig csak úgy tudták megoldani a rikítóan fehér fogakat, hogy azokra, miután lecsiszolták, hófehér koronát helyeztek föl. Ennek a csöppet sem kívánatos átalakításnak a kiváltására fejlesztették ki a fogfehérítés több módszerét is, amelyek durva beavatkozások nélkül is a kívánt eredményt produkálják. Valamennyi fogfehérítés előtt végrehajtandók a következők: fogkő-eltávolítás (fogtisztítás), és az ezt követő polírozás.

Fogfehérítés

A speciális fehérítőanyagok csak ekkor képesek kifejteni valódi hatásukat! Kívánatos a régi amalgám tömések esztétikus fehér tömésre való kicserélése is. Tehát a fogazatot mindenképpen rendbe kell tenni a fogfehérítés megkezdése előtt! Olykor nem pusztán esztétikai okok teszik szükségessé a fogfehérítés elvégzését. Orvosilag indokolt esetek pl. a gyökérkezelt fogak, ha azok elszíneződtek vagy a különféle sérülések következtében elszíneződött fogak is.

Miért színeződnek el a fogak?

A fogak elszíneződésének számos oka lehet. Sok esetben a fogkő, valamint a különböző ételek és italok, esetleg gyógyszerek miatt lesz sárgás a fogsor, ugyanakkor fogaink színét genetikai okok is meghatározhatják. Emellett egy elhalt fog is elszíneződhet, a fogfejlődés folyamatában pedig bizonyos gyógyszerek használata szintén okozhat hasonló problémát. A fogzománcban és az alatt lévő ún. dentinben található pigmentek adják a fogak jellegzetes színét. A fogfehérítési eljárások általában ezekre a pigmentekre vannak hatással, úgy, hogy nem okoznak kárt a fogban. Azoknak sem kell tehát csüggednie, akiknek sárgák a fogai, hiszen ma már modern, kíméletes fogfehérítési eljárások léteznek, amelyekkel akár több árnyalattal is fehérebbé varázsolható a fogsor. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál az egyik leghatékonyabb és legmodernebb fehérítő eljárást alkalmazzuk.

Hogyan működnek a fogfehérítő anyagok?

A modern fogfehérítő anyagok (általában gél alakban) az aktív oxigén kémiai hatásmechanizmusát használják ki. A gélek semmiféle kárt nem okoznak a fogak szerkezetében, ill. a fogzománcban. 2-3 évig érvényesül a hatásuk láthatóan. Ám ez nem jelenti azt, hogy a fogazat visszanyeri eredeti színét. Pusztán a fogakat ért külső hatások - kávé, dohányzás, ételszínezékek, stb. - miatt, a hosszabb idő alatt kialakult elszíneződések tűnnek el.

Figyelem! Talán kárt nem okoznak (bár ez sem kizárható), a kommersz, kereskedelmi áruforgalomban is megvásárolható fogfehérítő szerektől inkább tartózkodjunk. Sohasem fogják azt az eredményt még csak megközelíteni sem, mint profi társaik!

KEZELÉSÜK

A fogfehérítés két formája a rendelői- és az otthoni fogfehérítés
A fogfehérítés két formája a rendelői- és az otthoni fogfehérítés

Többféle rendelői módszer is használatos, nem kizárólag a fehérítő gél + speciális plazmafény alkalmazásán alapuló kezelés, pl. belsőleg alkalmazott fogfehérítés a gyökérkezelt fogaknál (lásd lejjebb), vagy a lézeres fogfehérítés. Rendelőnkben mi is használunk lézert egyéb kezeléseknél, ám fogfehérítéshez nem, mert ennél jobb megoldási rendszerrel rendelkezünk.

Rendelői fogfehérítés (fogfehérítő gél + UV-fény)
Rendelői fogfehérítés (fogfehérítő gél + UV-fény)

Egyszerű, gyors, biztonságos, bárki számára megfizethető.
Kb. 45-60 perc alatt, a fogak 7-12 árnyalattal fehérebbé válnak.
A fehérítő gélt felvisszük a fogakra, majd speciális fénnyel megvilágítjuk, kiváltva ezzel a megfelelő fehérítő hatást. Az egész eljárás 3x15 perces, szakaszos kezelést jelent.

A Fehér Dent Altatásos Fogászat rendelőjében a fogfehérítés az egyik legjobb módszerrel történik. Az amerikai ZOOM2 rendszer UV lámpával és géllel a fogfehérítés csúcsminőségét jelenti!

Bejelentkezés

A rendelői fogfehérítés menete:

 • A fogazat átvizsgálása. Fogfehérítés előtt valamennyi lyukas fogat kezelni kell, és mindenféle lerakódást, mint amilyen a fogkő is, el kell távolítani a fogakról.
 • Megállapításra kerül a fogak eredeti színe az úgynevezett fog-színkulcs alapján.
 • Lágyszövetek lefedése fényre kötő kofferdam gumival.
 • A letisztított és leszárított fogfelszínre egyenletesen felhordjuk a fehérítő gélt, amely nem károsítja a fogszöveteket, fogzománcot sem.
 • A speciális fényt kibocsátó ZOOM 2 lámpával megvilágítjuk a géllel bekent fogak felszínét, majd 15 perc elteltével lemossuk a fogakat. Az eljárást még kétszer ismételjük, azaz 45-60 perc alatt befejeződhet az egész fogfehérítés.

Ekkor következik a kialakult új fogszín ellenőrzése, hogy megtudjuk hány árnyalatnyi fehéredést sikerült elérnünk. Körülbelül 7-12 árnyalatnyi világosodást érünk el a módszerrel. A fogfehérítést követően (kb. 2-3 napon át) kerülni kell a kávé, tea, színezett üdítőitalok és ételek fogyasztását, valamint a dohányzást! Több éven keresztül megőrizhető a fogak fehérsége, ha valaki különös gondossággal ügyel a szájhigiéniára, a megfelelő táplálkozásra, és az egészséges életmódra.

Otthoni fogfehérítés

 • A fogfehérítés otthoni változata kb. 10-14 napig tart, ha kell megszakítható.
 • A rendelőben egyedileg készítünk a páciens fogsorához illeszkedő rugalmas sínt.
 • A fehérítő gélt ebbe a sínbe kell egyenletesen felhordani, majd a fogsorra illeszteni.
 • A rendelői fogfehérítés utó- vagy kiegészítő kezeléseként, mint színfrissítés is jó.
 • A sín akár nappal vagy akár éjszaka is viselhető, kinek melyik változat kényelmesebb.

Az otthoni fogfehérítés elvégzését is ajánlott fogorvosi felügyelet mellett végezni! Ezzel megelőzhetjük, hogy az egyébként irritáló fogfehérítő anyagokkal többet ártsunk, mint használjunk magunknak. Az otthoni sínes fogfehérítés előnye, hogy a hátsó fogakat is fehéríthetjük általa. A kezelés lassabb, és kevésbé kíméletes megoldást jelent a fogak számára, hiszen hosszabb idő alatt fejti ki a fehérítő hatást, ami egyben hátrányt is jelent azoknak, akik az azonnali eredményre vágynak. A sínek viselése (legyen az nappal vagy éjszaka) olykor kellemetlenül nehézkes, és a jelentkező fogérzékenység is tovább áll fönn, mint a rendelői fogfehérítés esetén.

Fogfehérítés gyökérkezelt fogakon a Fehér Dent Altatásos Fogászat rendelőjében

Gyökérkezeléskor a fog belsejéből eltávolításra kerül az ideg, és a fogat tápláló ér. A folyamat mindenképpen vérzéssel jár, ezáltal a gyökércsatorna rendszerébe vörösvértestek kerülnek, amelyek egy idő után lebomlanak, és a bennük lévő vas szürkés-fekete elszíneződést eredményez a fogban. Néhány gyökértöméshez használt tömőanyag is okozhat elszíneződéseket a fog koronáján, ha a tömés nem megfelelően volt lezárva, és kiszivárgott a helyéről. Az így elszíneződött fogakon általában segíthet a fogfehérítés, és nem kell egyből koronát készíteni a fogra.

A fogfehérítés menete gyökérkezelt fognál:

 • Eltávolítjuk a gyökértömés védelmére készült fényre kötő ideiglenes tömést.
 • A fogkorona részből alaposan kitisztítjuk az elszíneződött felületeket, az ideiglenes tömés, és a gyökértömés maradványokat.
 • A gyökércsatornát fogcementtel lezárjuk, ezzel megakadályozva, hogy a fogfehérítő gél a gyökércsatornán át a csontszövetbe szivárogjon.
 • A megmaradt üreget feltöltjük belső használatra alkalmas fogfehérítő anyaggal, és újabb ideiglenes tömést készítve lezárjuk 4-5 napra.
 • A végső eredményt 2-3 ismétlés után érhetjük el, amikor is a fogkoronában lévő üregbe végleges tömés helyezhető.

A fogfehérítés ily módon történő végrehajtásával a gyökérkezelt fog kifehéríthető, és csiszolás, valamint korona készítése nélkül is esztétikussá tehető. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál segítünk Önnek, hogy ismét bátran merjen mosolyogni.