Gyermekfogászat Szegeden

Szüleinktől gyakran hallhattuk gyermekkorunkban, hogy mennyire fontos a megfelelő fogápolás és szájhigiénia. Ezeket a tanácsokat azonban gyakran mégsem sikerül alkalmazni, pedig nem mindegy, hogy gyermekeink milyen példát látnak otthon. A rendszeres fogmosás mellett a fogászati ellenőrzések is részét képezik a megfelelő szájhigiéniának, éppen ezért gyermekeink fogazatát is érdemes megmutatni bizonyos időközönként fogorvosnak. A Fehér Dent gyermekfogászatán rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a gyermek számára stresszmentes legyen a kezelés, hogy a későbbiekben se féljen a fogorvostól.

Gyermekfogászat Szegeden

Az egyik legértékesebb ajándékot adhatjuk utódainknak, ha a segítségünkkel szépnek, és egészségesnek őrizhetik meg fogaikat. Vigyük őket rendszeresen fogászati ellenőrzésre, és tanácsadásra! Figyeljünk oda a gyermekfogászat orvosától kapott útmutatások betartására! Nem mindegy mikor, és miért avatkozik be a gyermekfogászat! A gyermekfogászat által alkalmazott módszerek egy része eltér a felnőtteknél alkalmazható gyógykezelésektől, hiszen maga a fogazat is eltérő az adott életkorokban. A gyermekfogászat orvosaitól fokozott empátia szükséges, mivel a gyermekek általában nehezebben viselik a kezeléseket, mint a felnőttek. A gyermekek egészséges fogazatának megőrzéséhez alapvető fontosságú a megelőzés!

Szoktassa gyermekét a fogmosáshoz és a fogorvoshoz!

A rendszeres fogmosást a gyermek a lehető leghamarabb kezdje el. Először szülői segítséggel, később önállóan végezve a műveletet. A szülő példamutatása sokat segít a megszokásban, a közös fogmosásokat egyfajta játékként fogja föl a gyermek. Soha ne engedjük gyermekünknek az esedékes fogmosás kihagyását! A rendszeres, és helyes fogápolás mellett nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, és az alapos szájhigiénia is. A fogorvosi rendelőhöz is szoktatni kell a gyermeket. Így kevésbé érzi ördögi dolognak, a rendszeres fogászati ellenőrzéseket. Javasolt ezért az első látogatást megejteni még a probléma kialakulása előtt. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászat stresszmentes, barátságos hangulatú rendelőjében nem csak a felnőttek, de a gyermekek is a legszakszerűbb kezelést kapják.

Miért fontos a tejfogak ápolása?

Az ember fogazatának fejlődése már az anyaméhben, az élet 7. hetében megkezdődik. A tejfogak a születést követő 6. és 33. hónapok között nőnek ki. Mindegyikük hasonlatos valamelyik maradófogra, kivéve az első tejőrlőket. Jó tudni: a gyermek szájában lévő fogak közül melyik tej-, ill. maradófog. Ez a különbség sokszor csak szakember számára nyilvánvaló. A tejfogakat érdemes minél tovább megőrizni a helyükön, mert így számos fogazati rendellenesség kialakulását tudjuk megelőzni. Ápolásuk ezért nagyon fontos. Korábban említettük: javasolt a szegedi Fehér Dent gyermekfogászatának felkeresése még akkor is, ha nincsen panasza gyermekünknek, és mi sem látunk otthon semmilyen eltérést, amely a fogak betegségére utalna. A fogorvos így el tudja látni azokat a kezdődő szuvasodásokat is, amelyek számunkra láthatatlanok maradtak. A későbbi félelemérzet kialakulása is megelőzhető, ha a gyermeket fokozatosan hozzászoktatjuk a gyermekfogászat (fogorvosi rendelő) légköréhez, a fogorvoshoz, és a különböző vizsgálatokhoz, kezelésekhez.

A tejfogak szuvasodása

Leggyakrabban az alsó tejőrlők szuvasodnak. A szuvasodás megjelenhet minden előzmény nélkül is, ám sok esetben a gyermeknek adott cukrozott cumi, cukros tea, és a túlzott mértékű cukorfogyasztás a ludas, különösen kártékony hatással, ha a fogmosás is elmarad. Az öröklődött szuvasodási hajlam gyakorisága elenyésző. A megjelenő szuvasodást ugyanolyan fontos kezelni, mint a maradófogak esetében! A korai tejfog elvesztés a későbbi maradófogazat torlódását eredményezheti, amely fogszabályozást vonz maga után. A tejfogakat ezért is fontos minél tovább megőrizni helyükön. Amikor a szuvasodás már megjelenik, akkor az ellátás lehet tömés, ill. elcsiszolás. Az elcsiszolás során eltávolítjuk a fogról a szuvas részt, ezzel megelőzve a továbbterjedését. Ne hagyjuk kezeletlenül a szuvas tejfogakat, mert könnyen alakulhat ki fogbélgyulladás, esetleg csonthártyagyulladás, amelyek nagyon fájdalmasak lehetnek.

A fogselyem helyes használata

Fogkefe, fogkrém, fogselyem

A fogorvosok örök vesszőparipája a fogselyem, nem ok nélkül. Használata bár egyre elterjedtebb, sokan még mindig úri huncutságnak, macerás eljárásnak tekintik. Pedig ha valóban gondoskodni akarunk fogaink épségéről, akkor nem sajnáljuk azt a plusz 2-3 percet, ami a fogselyem használatához esetenként szükséges.

A fogkefe a fog rágófelületén, ill. oldalán lerakódott ételmaradék eltávolítására teljesen megfelelő, ám a fogak egymás felé néző részének tisztítására kialakításánál fogva nem alkalmas. A fogak közé ragadt lepedék veszélyezteti a fogak és a fogíny egészségét, ami a fogak szuvasodásához, meglazulásához, legrosszabb esetben elvesztéséhez vezethet. Ezzel szemben a fogselyem segít megtisztítani azokat a területeket is, amit a fogkefével már nem érünk el.

A fogaink és a szerveink közötti kapcsolat

A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál is alkalmazott biológiai szemléletmód a fogászatban azt az irányvonalat képviseli, mely a természetgyógyászat valamint a kínai orvoslás megfigyeléseit egyesíti. A biológiai fogászat ugyanis egységes egészként foglalkozik az emberi szervezettel, a fogak egészsége tehát az egész testre hatással van. A belső szervek, testfelületek, és az egyes fogak közti kapcsolatot Dr. Voll és Kramer mutatta ki. Dr. Voll – akinek a nevéhez az ún. Voll-féle elektroakupunktúra is fűződik – bebizonyította bioelektromos mérésekkel, hogy az adott fogak adott szervekhez, testfelülethez társíthatóak, ezért befolyásolhatják azok egészségi állapotát. A kapcsolat kölcsönös, hiszen a belső szervek egészségi állapota is kihathat a szájüregre, és fordítva, a szájüregen keresztül hatni lehet a belső szervekre is. Akárcsak a fül, az orr, vagy a láb esetében, a szájüregen keresztül is befolyásolhatjuk az egész szervezet egészségi állapotát.

Nem ciki a fogszabályzó!

Azt gondolod, hogy fogszabályozóval majd nehezebb lesz, nem lesz annyi barátod és egyébként is milyen ciki lesz a helyzet? Pedig ez a kis kényelmetlen időszak pont abban segít, hogy amikor majd igazán fontos lesz, a legszebb legyen a mosolyod! Aki most fogszabályozót visel bátor és vagány, hiszen felmeri vállalni azt, hogy az egészség, tökéletesség és szépség elérése számára fontos.
Sőt, az ápolt külsővel igenis szexi látványt nyújthat, ha a fogszabályozót viselő nem szégyelli azt.
De miért is fontos a fogszabályozás, miért kell az neked?

Prevenció

Ha a fogaink egészségéről van szó, akkor az első és legfontosabb a megelőzés. A megelőzés azonban nem csupán a fogmosásból áll, hanem ugyanolyan fontos a helyes táplálkozás is. A fogászati problémák elkerülése érdekében azonban nem csupán az egészséges étrend és a megfelelő szájhigiénia a fontos, hanem az is, hogy rendszeresen részt vegyünk fogászati szűrővizsgálaton. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál kiemelten fontosnak tartjuk a preventív fogászat szerepét.

KEZELÉSÜK

Tömések
Tömések

A kisebb szuvasodásoknál üvegionomer cementtömést alkalmazunk. Az első IV. fogak (tejőrlőfogak) általában rosszul reagálnak a tömésekre, így megelőzési céllal gyökérkezelés válhat szükségessé. Igen, a tejfogakon is lehet (sőt adott esetben kell) gyökérkezelést végezni, ha olyan mértékű a szuvasodás, amit töméssel nem lehet ellátni. Itt mellőzhető a tökéletesség, azaz nem hatolunk egészen a gyökércsúcsig. A cél: a tejfogat gyulladásmentes állapotban tartani a maradófog előtöréséig.

A fog eltávolítása (foghúzás)
A fog eltávolítása (foghúzás)

A beavatkozás legtöbbször injekció nélküli helyi érzéstelenítés mellett elvégezhető, hiszen a tejfogak akár egyetlen mozdulattal eltávolíthatók, mivel a gyökerük teljesen, vagy részlegesen felszívódott, és csak az íny tartja őket a helyükön.

A gyermekek együttműködési készsége egy-egy kezelés során nem mindig teljes, ezért a végeredményt nagyban befolyásolhatják. Ismételten hangsúlyozzuk: már akkor vigyük el a gyermeket fogorvoshoz, amikor még fájdalom nélküli az elváltozás. A fájdalom tovább nehezítheti az együttműködési készséget a gyermek részéről. A még fájdalommentes szuvasodást sokkal könnyebb ellátni, és a gyermekben sem alakul ki a következő kép: a gyermekfogászat az a hely, ahol már az is fáj, ha ránéznek.

Korábban írtuk: a fogak torlódásához vezethet, amennyiben a tejfogak idő előtt elvesztésre kerülnek.

Mit jelent a fogtorlódás gyermekkorban?
Mit jelent a fogtorlódás gyermekkorban?

Amennyiben olyan tejfogat veszt el a gyermek idő előtt, amelynek helyére később nő ki a maradófog, mint a mellette lévő tejfogak, akkor a hamarabb kinövő maradófog a fogíven elveszi a helyet a később kinőni szándékozó társa elől, amelyik éppen a túl korán elvesztett tejfog helyén szeretne előtörni. Igen ám, de hely hiányában csak deformálva, szabálytalanul fog elhelyezkedni a fogíven. A fogtorlódás fogszabályozással korrigálható elváltozás. A hosszadalmas fogszabályozási folyamat megelőzhető, mégpedig helyfenntartó készülékkel. A készülék segítségével a gyermekfogászat eléri: a hamarabb előbújt fog ne foglalja el a helyet a később előtörő társa elől.

Bejelentkezés

Barázdazárás

A fogak rágófelszínén található gödrök, és barázdák remek helyet kínálnak a fogszuvasodás kialakulásához, mivel a szuvasodás előidézői (ételmaradékok, baktériumok stb.) megbújhatnak bennük. Kiváló megoldás ennek megelőzésére, ha speciális védőréteggel lezárjuk a barázdákat, gödröket. Gyermekkorban a rágófogakon (tej-, és maradófogakon egyaránt) alkalmazható megelőzési eljárás. Valamennyi maradó rágófogat indokolt ily módon megvédeni azoknál a gyermekeknél, akik fogszuvasodásra hajlamosak. A kezelés a teljesen fájdalommentes alapkezelésének számít a szegedi Fehér Dent gyermekfogászaton. Sokkal egyszerűbb, mint a tömés, a fogfúrásra nincsen szükség.

Mikor végezhető barázdazárás?

Teljesen ép fogakon, amelyek felületén a vizsgálószonda hegye megakadás nélkül végigfut. Mély, öntisztulásra képtelen barázdákkal rendelkező fogakon. Három éven belül előtört fogakon.

Mikor kerüli a gyermekfogászat a barázdazárást?

Szuvas fogakon. Öntisztuló, csekély mélységű barázdákkal rendelkező fogakon. Részben előtört fogakon.

Hogyan készül a barázdazárás?

Légfúvóval megszárítjuk a fogat, és polírozó pasztával felpolírozzuk, majd egy speciális savval kicsit felérdesítjük a fog felszínét, a barázdazáráshoz használt anyag így jobban megkapaszkodhat majd a fogon. A fogról vízzel letisztítjuk az érdesítő folyadékot, és ismét megszárítjuk. Következhet a folyékony barázdazáró anyag felhordása, amely szétterül a fog felszínén, és kitölti a legkisebb barázdákat is. Amennyiben önkötő anyagot használtunk, akkor 2-3 percet várnunk kell, amíg az anyag megkeményedik. Fényhatásra-kötő anyagot alkalmazva, azt 20 másodpercig megvilágítva érjük el a teljes megkeményedést. Az elkészült barázdazárás kb. 2-3 évig nyújt hatékony védelmet a rágófelszíni fogszuvasodás ellen, mindemellett erősíti is a fogat, mivel folyamatos fluor kibocsátást végez. A fluoros környezet miatt a baktériumok nem tudnak elszaporodni sem a tömésen, sem pedig annak közvetlen környezetében. A módszer kisebb módosítással felnőtteknél is bevethető az ép rágófogaknál. Kiterjesztett barázdazárásra van szükség, amennyiben a barázdák mélyén kezdődő szuvasodás mutatható ki. Ennek lényege: a szuvas részt eltávolítjuk, és alábélelést követően végezzük el a barázdák lezárását. Nagyobb mértékű szuvasodás esztétikai restaurációval (pl. betét alkalmazásával) kerül ellátásra. A barázdazárás elsősorban hatékony megelőző eljárás a gyermekfogászat részéről, amelynek célja a fogszuvasodás megelőzése.

A fogváltás folyamata

A második rendű fogazatot nevezzük maradó fogazatnak, amely embereknél nem pótlódik. 4 db nyolcas csoportra osztva az emberi fogazatot, ezeken belül 8-8 fogat találunk: 2 db metszőfog, 1 db szemfog, 2 db kisőrlő, 3 db nagyőrlő. Ez összesen 32 db maradófogat jelent, amelyek a tejfogakat pótolják. A fogak váltása a 6. életévben kezdődik, elsőként a nagyőrlők előtörésével. Ezt követően a fogíveken elfoglalt helyük sorrendjében jelennek meg a maradófogak, kivétel ez alól az első nagyőrlő, és a fölső szemfog. A maradó elülső fogak általában belülről, a nyelv felől közelítik meg a tejfogakat, míg a kisőrlők a tejfogak gyökerei közt jelennek meg. A nagyőrlők a tejfogak mögött növekednek. Legkésőbb a bölcsességfogak előtörése történik, kb. 16-30 éves kor között. Jól megfigyelhető: gyakran elő sem törnek, ami arra enged következtetni, hogy idővel eltűnnek a bölcsességfogak az emberi fogazatból. Három fogazati szakasz létezik. Az első: csak tejfogak, a második: mindkét fogtípus vegyesen, és a harmadik: csak maradófogak találhatók a szájüregben.

A két fogtípus együttes jelenléte

Ebben az időszakban mindkét fogtípus másként kerül ellátásra. Fontos kérdés, hogy a tejfogak szuvassága gyakorol-e bármilyen hatást az éppen csak előbújó maradófogakra, és ha igen, akkor milyet? A maradófogak nagy valószínűséggel épen törnek elő, azonban kontakt szuvasodás léphet föl a tejfogak szuvas részeivel való érintkezéstől, vagy szuvasodásos környezetbe nőnek bele, amit egyes kórokozók idéztek elő.

Fogsérülések gyermekkorban

Az éppen járni kezdő kisgyermek számtalan baleseti veszélyforrásnak van kitéve. Az aggódó szülők igyekeznek minden tőlük telhető óvintézkedést megtenni, ám a baleset még így sem kerülhető el mindig. Legyünk óvatosak, ha elvesztünk egy tejfogat, és ne intézzük el rálegyintéssel, mondván úgyis nő helyette másik! Ebben az esetben is keressük föl a szegedi Fehér Dent gyermekfogászatát!

Tejfogak sérülése

Leggyakrabban a fölső tejmetszőfogak sérülnek, amelynek következménye lehet a fog darabjának letörése, a fog megmozdulása, vagy a fog kiesése. Ellátásként a letört rész pótlása, a fog rögzítése, vagy visszaültetése jelenthet megoldást. Minden sérüléssel keressük föl a FehérDent – gyermekfogászat Szeged rendelőjét, mert a maradófog csírája is sérülhetett!

Maradófogak sérülése

Sérüléseiket a tejfogakéhoz hasonlóan okozhatják különféle balesetek, amelyeket a gyermek elszenved sportolás, játék, vagy verekedés, stb. közben. Az ilyen sérülések többnyire a 10. életév környékén következnek be, és kétszer annyi eset történik a fiúknál, mint a lányok körében. Rizikófaktort jelentenek sérülés szempontjából pl. az előreálló fölső metszőfogak. A sérülés bekövetkezte, és az ellátás között eltelt időnek igen nagy szerepe van a szükséges beavatkozás végeredményét illetően. Sérülések esetében a gyermekfogászat által nyújtható segítség sokszor múlik a gyorsaságon. Ezért nagyon fontos, hogy a fogával sérült gyermek mielőbb a gyermek-fogorvoshoz kerüljön. A kiesett fog visszaültetése néhány órán belül megkísérelhető, ezért a fogat lehetőleg a sérült saját nyálában áztatva a szülő, vagy a már nagyobb gyermek hozza magával. A visszaültetést követően a fogat rögzíteni kell. Minimális esélye van, hogy a fog túléli a traumát, ezért a visszaültetés előtt a gyökérkezelése szükséges. Amikor a fog csak megmozdult, akkor elegendő a rögzítés, amely összeköthető gyökérkezeléssel is. A fogkorona sérülése töméssel, vagy műkorona alkalmazásával orvosolható. Gyermekekről lévén szó, a gyermekfogászat a fogpótlásokkal szemben inkább a fogszabályozással történő megoldásra törekszik. A Fehér Dent gyermekfogászatán eredményesen tudjuk kezelni a különböző fogsérüléseket is!

Gyermekek fogápolása

Gyermekkori szájbetegségek

Fejlődési anomáliák

Lenőtt nyelv. Ellátása fontos a nehezített beszéd elkerülésének, és a normál táplálkozás lehetőségének megteremtése érdekében. Egyszerű műtéttel mindkettő elérhető. Ajak-, és szájpad hasadék: Ellátása összetett orvosi beavatkozásokat igényel.

Bárányhimlő

A szájban – a testfelülethez hasonlóan – először apró pöttyök jelennek meg, majd hólyagok, amelyek miután kifakadtak vízhez hasonló folyadékot ürítenek magukból.

Kanyaró

A szájüreg elülső részén fehér pöttyök éktelenkednek.

Skarlát

A nyelv hegye és szélei vörösek, míg a nyelvháton piros pöttyök kíséretében fehér lepedék látható. Herpesz vírus: Nagyon gyakori előfordulású, magas lázzal járó gyulladt állapot a szájon, és annak környékén. A vírussal a fiatal lakosság közel 100%-a fertőzött, de keveseknél okoz gyulladásos megbetegedést.

Visszatérő herpesz

Tekintettel arra, hogy a népesség nagy része vírushordozó, ezért bármely életkorban előfordulhat. A kiváltó okok között megtalálhatók az egyéb betegségek (immunrendszer hiányos működése), a stressz, az öröm éppúgy, mint akár valamilyen fogászati kezelés.

Herpangina

A herpesz vírus fertőzéséhez hasonló tünetekkel járó, ám főként a garatban jelentkező, magas lázzal kísért betegség.

Mononucleosis infectiosa

Szintén vírus által okozott megbetegedés. A lágy-szájpad, és a torok gyulladását, valamint a nyirokcsomók megnagyobbodását okozza.

Mumpsz

Magyarul: járványos fültőmirigy-gyulladás. A fülek előtti nagy nyálmirigyek mindkét oldalon duzzadtak, és fájdalmasak. Nehezített rágás-, és nyelésfunkciók.

Szájpenész

Csecsemők gyakori megbetegedése. Egyszerű fertőtlenítő ecseteléssel gyógyítható. Kisgyermekeknél azonban utalhat más, súlyosabb betegség meglétére is! Afta (szájfekély): A kiváltó okok tisztázatlanok, rövid időn belül gyógyul, ám addig fájdalmakat okozhat. Időről-időre visszatérhet. A fentiekben közreadott információk pusztán tájékoztató jellegűek, ennél fogva sem a kórképek, sem pedig a kezelések leírásai nem teljesek, és véletlenül sem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatokat, amelyek alapján a szakszerű beavatkozások, és kezelések elvégezhetők!