Professzionális fogkőeltávolítás, airflow és ultrahang technika együttes használatával.

Az Airflow technika hatásosan kiegészíti a rendszeres otthoni fogmosást, alaposan, de mégis kímélően tisztítja meg a fogakat. Fájdalommentes és biztonságos módszer, gyorsan eltávolítja azokat a szennyeződéseket, amelyeket otthoni fogmosással nem tudunk. A kávé, tea, vörösbor és a dohányzás által okozott elszíneződést hatásosan tüntethetjük el a módszerrel.

Miért alakul ki a fogkő?

A fogászati problémák jelentős részének okozója a fogkő. A fogkövet nagyrészt feloldódott ételmaradék alkotja és így sajnos a rendszeres és alapos szájápolás ellenére mindannyiunk szájában jelen van. Étkezéskor a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg alakul ki. Ez a réteg a nyálban lévő ásványi anyagok hatására egyre keményebb lesz, majd elmeszesedik. Ez a meszes réteg a fogkő. Az ínnyel érintkezve annak gyulladását okozhatja, ami akár fogágy-betegségek kialakulásához, fogszuvasodáshoz, vagy a fogak elvesztéséhez is vezethet. Az íny begyulladhat, visszahúzódik, elsorvad. Figyelmeztető jel lehet, ha az íny vörössé válik, megduzzad, és esetleg étkezéskor vagy fogmosáskor vérezni kezd.

Ezért javasolja a szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászat is a félévenkénti fogkő eltávolító kezelést, amivel könnyen elejét vehetjük ennek a folyamatnak.

Hogyan működik szegedi rendelőnkben is alkalmazott Airflow technika?

Az ultrahangos fogkőeltávolítás kiegészítő eljárásaként is jól használható az Airflow technika. Az ultrahangos készülék által keltett rezgések a fogkövet porrá zúzzák, de a fog felületén megmaradnak szabad szemmel nem látható apró fogkőszemcsék, ezek jó alapot jelentenek az újabb fogkő lerakódásához. Az apró kövecskéket az Airflow által használt por befújásával el lehet távolítani, így odázható az újabb fogkőréteg lerakódása is.

Egy speciális készülék segítségével, a levegő, a víz és a szódabikarbóna használatával távolítjuk el a szennyeződéseket. A szódabikarbóna nagyon finom por állagú, semmilyen problémát nem okoz a lenyelése. A por visszaadja fogaink természetes fényét, fehérségét. Az Airflow eljárás során kellemes hőmérsékleten adagoljuk az összetevőket, és nem érez rossz ízt a kezelés alatt, ugyanis a port friss citrom aromával ízesítik. A nagy nyomáson, ballisztikus sebességgel adagolt szódabikarbóna eltávolítja a fog felületéről a szennyeződéseket, a víz közben lemossa a lepedéket.

A fogakat simábbnak, tisztábbnak érzi a kezelés után és látványosan fehérebbnek láthatja. Az Airflow anyaga a fogközökbe is képes behatolni, az Airflow egyben políroz is így akár az is lehet, hogy a polírozás után kémiai fogfehérítésre már nem is lesz szükség. Nem változtatja meg a fogzománc színét, nem károsítja azt. Az Airflow technikával kezelt fogak felszínén a plakk, így tehát a baktériumok sem tudnak könnyen megtapadni. Megnyitja az ínygallért és az ínygallérban lévő lepedéket és fogkövet is eltávolítja. Ez nem fájdalmas.

Milyen gyakran érdemes elvégezni a fogkőeltávolítást?

Ajánlatos félévente, kontrollvizit alkalmával elvégezni az Airflow tisztítást. Fogágybetegségben, ínygyulladásban szenvedőknek különösen ajánlott, illetve azoknak, akik hajlamosak fogkövesedésre. A rögzített fogszabályzót viselőknek is érdemes elvégezni, hiszen ők körülményesebben tudják tisztítani otthoni körülmények között fogaikat, ráadásul ők jobban ki vannak téve a lepedékképződésnek. A hatás meghosszabbítása érdekében érdemes védőlakkal kezelni a fogakat az eljárás után. Ahhoz, hogy az eredmény tartósan fennmaradjon, a kezelés után pár napig érdemes tartózkodni a színesebb ételektől és italoktól. A Fehér Dent Altatásos Fogászatban Szegeden az airflow és az ultrahangos technikát együtt nevezzük professzionális fogkőeltávolításnak.