Hogyan készüljön a vizsgálatra? Tovább

Fogpótlás

Din păcate acest articol este disponibil doar în Maghiară și Engleză Americană.

Fogpótlás

A fogpótlások az alábbi két fő csoportba sorolhatók:

Rögzített fogpótlás

 • Ideiglenes fogpótlás (Rendelőnkben azonnal elkészíthető változat is létezik!)
 • Csiszolás nélküli fogpótlás
 • Esztétikus koronák
 • Fém-kerámia korona
 • Teljes kerámia (fémmentes) korona (fémallergia esetén is alkalmazható)
 • Cirkónium-oxid korona
 • Kerámia héjak
 • Arany - kerámia koronák
 • Galvanizált arany - kerámia korona
 • Richmond korona (gyökércsatornába rögzülő korona)
 • Implantátumokra készülő különféle pótlások

Kivehető fogpótlás

 • Teljes kivehető fogsor
 • Részleges kivehető fogpótlás
Ideiglenes fogpótlás

Milyen anyagból készülhet ideiglenes fogpótlás?

Mivel a nevéből adódóan ideiglenes fogpótlásról beszélünk, ezért könnyen formázható, fogszínű műanyagot használunk, ami pl. külső fényhatásra megkeményedik, így kialakítva a fog formáját. Az így készülő műfog sem funkciójában, sem pedig kinézetében nem hasonlít az élő fogakhoz, ellentétben a végső koronával, amelyet tulajdonképpen helyettesíteni hivatott a kezelés ideje alatt.

Ideiglenes fogpótlás - a rendelőben készítve

Amennyiben rövid, kb. 1-2 hetes kezelés szükséges, akkor a fogorvos által, a rendelőben azonnal elkészíthető változat kerül alkalmazásra. A páciensnek a fő kezelés ideje alatt sehol sem kell foghíjasan mutatkoznia. A felragasztott fogpótlás nemcsak esztétikai célokat szolgál, hanem védi a csiszoláson átesett fogak felszínét is, meggátolva azok érzékennyé válását.

Ideiglenes fogpótlás - fogtechnikus által készítve

Fogtechnikai laborban készülhet az ideiglenes fogpótlás akkor, ha a várható kezelési idő hosszabb, mondjuk egy foghúzást követően, amikor a seb gyógyulásáig 5-6 hét is eltelhet. Az ideiglenes hidat a fogtechnikus előre elkészíti, amit aztán a fogorvos a rendelőben, közvetlenül a foghúzás után a helyére ragaszt.

A fenti módokon elkészített ideiglenes fogpótlásokat legfeljebb pár hétig, ill. hónapig lehet viselni a többi érintett fog szuvasodásának veszélye nélkül, hiszen ezek még nem korrekt módon zárnak. A ragasztásuk csak annyira szilárd kötést biztosít, ami lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy több alkalommal is eltávolítsa, majd visszaragassza őket, amikor a fő kezelés lépéseit végzi. A laza kötés miatt előfordulhat: az ideiglenes híd meglazul, de ez nem okoz komoly gondot, mert a lehető legrövidebb időn belül visszaragasztjuk.

Csiszolás nélküli fogpótlás

Egyetlen fog hiányának pótlását a hagyományos fogorvoslás keretében híd segítségével oldják meg, mégpedig úgy: a hiány melletti fogakat lecsiszolják, előkészítve azokat a rájuk kerülő koronáknak. Ez elfogadható megoldás akkor, ha a csiszolandó határoló fogak állapota rossz, ugyanis a hiányzó fog pótlásán túlmenően, védelmet, és esztétikumot biztosít a lecsiszolt fogaknak is.

Szerencsétlen választásnak tűnik az eljárás abban az esetben, ha a hiányt határoló fogak teljesen épek, vagy csak kisebb mértékben károsodtak, ugyanis feleslegesen veszítenénk el nagy mennyiségű ép foganyagot a csiszolás következtében.

Szerencsére létezik más megoldás is, mégpedig a csiszolás nélküli fogpótlás (inlay elhorgonyzású híd). A határoló fogak lecsiszolása helyett, azok felületén speciális kazetták kerülnek kialakításra (tulajdonképpen az esetlegesen meglévő kisebb felületi szuvasodásokat, vagy töméseket alakítjuk át) annak érdekében, hogy azokba ragasztással rögzíthető legyen a végleges híd, amely maga a fogpótlás, és egyben a kazettákat (bemélyedéseket) is esztétikusan kitölti.

Több megoldásrendszer is létezik az ilyen jellegű fogpótlások elkészítésére, attól függően: milyen típusú a foghiány, illetve milyen esztétikai követelményeknek kell megfelelnie.

Esztétikus koronák

A régebben használt (fémet, vagy fémötvözetet is tartalmazó) koronák esetében az idő múlásával megjelenhettek szürkés ínyelszíneződések is. Az esztétikus fémmentes koronák nem okoznak ilyen elváltozásokat, ezért nagyon sokan keresik fel rendelőnket azzal a céllal, hogy a régi koronákat cseréljük olyanra, ami segít megőrizni az ínyek egészséges állapotát, és színét későbbi elszürkülések nélkül.

Néhány az esztétikus koronák közül:
Teljes kerámia alapú koronák

Ahogyan a neve is mutatja, fémek felhasználása nélkül készül.
Cirkónium-oxid koronák

Számítógép által vezérelt szkenneres eljárás segít nagy precizitású, cirkónium-oxid alapanyagból készülő fogpótlások kivitelezésében. Ez az anyag képes helyettesíteni a fémeket, hiszen esztétikai szempontból remek lehetőségeket kínál, ugyanakkor szinte törhetetlen.
Galvanizált arany-kerámia koronák

Gyakran ajánlható az elülső fogak (pl. felső metszőfogak) pótlására, mint professzionális megoldás, amely a legmagasabb esztétikai elvárásoknak is megfelel.

A Fehér Dent Altatásos Fogászat fogorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik a fogászat tudományában megjelenő újdonságokat, így a legújabb megoldásokat tudjuk felkínálni pácienseiknek.A régebben használt (fémet, vagy fémötvözetet is tartalmazó) koronák esetében az idő múlásával megjelenhettek szürkés ínyelszíneződések is. Az esztétikus fémmentes koronák nem okoznak ilyen elváltozásokat, ezért nagyon sokan keresik fel rendelőnket azzal a céllal, hogy a régi koronákat cseréljük olyanra, ami segít megőrizni az ínyek egészséges állapotát, és színét későbbi elszürkülések nélkül.

Néhány az esztétikus koronák közül:
Teljes kerámia alapú koronák

Ahogyan a neve is mutatja, fémek felhasználása nélkül készül.
Cirkónium-oxid koronák

Számítógép által vezérelt szkenneres eljárás segít nagy precizitású, cirkónium-oxid alapanyagból készülő fogpótlások kivitelezésében. Ez az anyag képes helyettesíteni a fémeket, hiszen esztétikai szempontból remek lehetőségeket kínál, ugyanakkor szinte törhetetlen.
Galvanizált arany-kerámia koronák

Gyakran ajánlható az elülső fogak (pl. felső metszőfogak) pótlására, mint professzionális megoldás, amely a legmagasabb esztétikai elvárásoknak is megfelel.

A Fehér Dent Altatásos Fogászat fogorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik a fogászat tudományában megjelenő újdonságokat, így a legújabb megoldásokat tudjuk felkínálni pácienseiknek.

KEZELÉSÜK

Implantátumokra készülő különféle pótlások
Implantátumokra készülő különféle pótlások

implantátum = az élő szervezetbe beültetett idegen szövet (anyag), pl. műgyökér
implantáció = idegen szövet (anyag), pl. műgyökér beültetése élő szervezetbe

Itt az implantátumok segítségével végrehajtható fogpótlási eljárásokat ismertetjük röviden, ugyanis magával az implantációval külön fejezetben (Implantáció) foglalkozunk részletesebben.

Egy foghiány pótlása implantátummal
Egy foghiány pótlása implantátummal

Az implantátum fő szerkezeti egységei egyetlen fog beültetésénél a következők:

az állcsontba kerülő alap (belső menettel kiképezve)
felépítmény (csavaros rögzítéssel kapcsolódik az alaphoz)
korona rész (a felépítményhez csavarozható, vagy ragasztható)

Ép fogak által határolt foghiány pótlására, a legjobb választás a fogbeültetés.

Több foghiány pótlása implantátummal
Több foghiány pótlása implantátummal

Abban az esetben, ha egy fogíven belül több fog is hiányzik, szükségtelen valamennyi helyére külön implantátumot készíteni. 3-4 fog hiánya esetén elegendő pl. 2 db implantátum, amelyekre a hiányzó fogak darabszámával megegyező tagszámú hidat készítünk, így pótolva valamennyi hiányzó fogat.

Tulajdonképpen teljes foghiány fennállásakor is készíthető rögzített fogpótlás implantátumok, és hidak felhasználásával, ám ehhez megfelelő állapotú állcsontra van szükség. Az ún. körhíd elkészítéséhez felül minimum 6 db, míg az alsó fogíven minimum 4 db implantátum beépítésére van szükség. Éppen ezért tűnik jobb megoldásnak a kivehető fogsorok készítése, amelyeket implantátumok segítségével rögzítünk.

Kivehető fogsor rögzítése implantátummal
Kivehető fogsor rögzítése implantátummal

A hagyományos műfogsorokat nem lehet úgy átalakítani, hogy azokat implantátumok rögzítsék a helyükön, ezért minden esetben új kivehető fogsort kell készítenünk, ha annak rögzítését implantátumok segítségével szeretnénk megoldani. 2-4 db implantátumot lehet indokolt beépíteni, amelyek a szem-, és második kisőrlőfogak helyére kerülnek. Hétköznapi hasonlattal élve, ezek a típusú fogpótlások úgy pattannak a helyükre, mint ahogyan a ruhaneműkön használatos patentok is működnek.

Kivehető fogsor mini implantátumokkal
Kivehető fogsor mini implantátumokkal

A megfelelő csontállomány hiányában a hagyományos implantátumokat sokszor használhatatlan. Teljes foghiány esetében - különösen akkor, ha az állapot hosszabb ideje fennáll - az állcsont gerincszélessége oly mértékben lekeskenyül, hogy a teljes kivehető fogsor elkészítése után utólagosan a fogsorok rögzítése csak az ún. mini implantátumok segítségével megoldható.

Data sosire

Kivehető fogpótlások

Teljes felső fogsor műanyag alaplemezzel

Műanyag alaplemezen elhelyezkedő műfogak alkotják a teljes felső fogsort (protézis), amely speciális kialakítása révén vákuumszerűen rögzül a szájüregben. Segítségével biztosítható a rágási funkció, visszaadja a fölső ajak formáját, és helyreállítja a beszédet is. Kb. 2 hét alatt készíthető el, többszöri rendelői próbát követően. Leginkább idős embereknél alkalmazott megoldás, amennyiben nem állnak rendelkezésre az implantáció feltételei.

Teljes alsó fogsor műanyag alaplemezzel

Az alsó fog nélküli állcsontra készítjük, egyebekben a felső protézisnél leírtak érvényesek.

Teljes alsó fogsor fém nehezékkel

Az alsó fogsor pótlására készült protézisbe épített fém nehezékkel - növelve annak súlyát - további tapadóerőt tudunk biztosítani, hogy a protézis biztosabban rögzüljön a helyén. Ez a nehezék a műanyag alaplemezbe ágyazott, ezért nem érintkezik a szájüregen belül semmivel, aminek köszönhetően fémallergiában szenvedő pácienseknél is nyugodtan alkalmazhatjuk. A biztosabb tapadás tovább növeli a rágás-, és beszéd funkciót. Fölső fogsornál mellőzzük a nehezéket, mivel az csökkentené a fogsor megfelelő rögzülését azáltal, hogy folyamatosan lefelé húzná azt.

Felső részleges kapocs elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel

A protézis alapanyagát vékony fémlemez képezi, ezen sorakoznak a műfogak. A szükséges elhorgonyzó elemek (fém kapcsok) együtt kerülnek kiöntésre az alaplemezzel, ezáltal sokkal jobban terhelhetőek. A szerkezet nehezen törik, könnyen tisztítható, a kevesebb rátelepedő baktériumtól nem válik oly gyorsan kellemetlen szagúvá. Esztétikai szempontból azonban ezek sem kifogástalanok, különösen akkor nem, ha elől kerülnek alkalmazásra. Az eljárás során a megmaradt fogazatra egy véglegesen ragasztott (fix) híd kerül, aminek felületét úgy alakítják ki, hogy azon a kapcsok a legjobban rögzülhessenek.

Alsó részleges kapocs elhorgonyzású fogsor fém alaplemezzel

Alsó részleges protézishez az alaplemezt sokkal jobb, ha fémből készítik, mert az, jobban fogja bírni az alsó fogakra nehezedő - rágáskor keletkező - nyomást. Ugyanazok az előnyei itt is érvényesülnek, mint a felső protézisnél, sőt esztétikailag is kevésbé kifogásolható az alkalmazásuk, hiszen mint azt már elmondtuk az alsó fogak ritkábban látszódnak beszéd, vagy mosolygás közben.

Felső részleges fémlemezes fogsor (protézis) rejtett rögzítéssel

A kapcsos rögzítéssel szemben sokkal előnyösebb a rejtett rögzítés, különösen fölső fogsornál. Nem látható, és erősebb rögzítést ad, ugyanakkor alkalmazása csak adott számú meglévő fog mellett megoldható, különben könnyen kimozdíthatná a rögzítéshez használt fogakat a helyükről. A kivehető rész nagy pontossággal illeszkedik a ragasztott hídhoz - a rejtett rögzítés segítségével. Rejtett rögzítés csak fém alaplemeznél megvalósítható. (A rögzítő elem plusz költséget jelent.) A maradék fogaknak (min. két-két fog jobbra, ill. balra a középső tengelytől), amelyekre a hidat szándékozunk ragasztani, olyan teljes értékű fogaknak kell lenniük, amelyek nem mozognak.

Alsó részleges fémlemezes fogsor rejtett rögzítéssel

Itt is minimális szükséglet a már említett két-két fog a középvonaltól jobbra, illetve balra. Ezeket a fogakat oldalanként összekötjük egy-egy olyan híddal, amellyel egybeöntve a rejtett rögzítő elem patent része (patrix) is a helyére kerülhet az adott oldalon. Ebbe illeszkedik majd nagy pontossággal a protézis részben kimunkált rögzítő elem patent része (matrix).

Protézisek elmozdulás elleni rögzítésének megoldásai

A teleszkóp koronák az alábbi eszközök megfelelő rögzítésében játszanak szerepet:

Felső teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsor

A címben meghatározott fogsor is részleges kivehető szerkezet, amelynek gyártásához csak fém alaplemezt lehet használni. Ez azért van így, mert a teleszkóp koronák egymásról történő leválasztásához igen nagy erő kell, amelynek kifejtésekor a műanyag alaplemez eltörne. Maga az alaplemez készülhet arany hálóból is, ami indokolt lehet akkor, ha a teleszkóp koronákat is aranyból gyártottuk, hiszen az egymáshoz rögzítésükhöz egyszerű forrasztás is megfelel, nem kell speciális hegesztés. A fölső protézishez mégsem tanácsos arany hálót használni, annak súlya miatt, amely folyamatosan lefelé húzná a protézist.

Felső teleszkóp elhorgonyzású fémlemezes fogsor

A címben meghatározott fogsor is részleges kivehető szerkezet, amelynek gyártásához csak fém alaplemezt lehet használni. Ez azért van így, mert a teleszkóp koronák egymásról történő leválasztásához igen nagy erő kell, amelynek kifejtésekor a műanyag alaplemez eltörne. Maga az alaplemez készülhet arany hálóból is, ami indokolt lehet akkor, ha a teleszkóp koronákat is aranyból gyártottuk, hiszen az egymáshoz rögzítésükhöz egyszerű forrasztás is megfelel, nem kell speciális hegesztés. A fölső protézishez mégsem tanácsos arany hálót használni, annak súlya miatt, amely folyamatosan lefelé húzná a protézist.