Szájsebészet

Számos fogászati beavatkozáshoz nyújt pótolhatatlan segítséget a szájsebészet, az eljárások pedig ma már teljesen fájdalommentesen vagy igény esetén akár altatásban is elvégezhetők. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál minden esetben arra törekszünk, hogy pácienseink eredeti fogait megőrizzük. Vannak azonban olyan esetek, amikor a beteg foga már nem menthető meg (pl. bölcsességfog eltávolítása, foghúzás, foggyökércsúcs eltávolítás), így szájsebészeti beavatkozásra van szükség.

Rendelőnkben korszerű eszközökkel, magas szakmai tudással és teljes odafigyeléssel várjuk a hozzánk érkező pácienseket.

A szájsebészet ma már jóval többet jelent, mint azt sokan gondolnák. Tulajdonképpen önálló orvosi szakterületnek tekinthető, amelynek részét képezi a fogászati szájsebészet is. Mit is értünk szájsebészeti beavatkozás alatt?

Miért válaszd a Fehér Dentet?

 • Teljesen fájdalommentes
 • A teljes száj és fogazat állapotát felmérjük, nem csak az adott panaszt
 • 30 év szakmai tapasztalat
 • Barátságos közeg, rendkívül kedves személyzet
 • Maximális odafigyelés, nincs rohanás
Szájsebészet

Néhány fontosabb beavatkozás a fogászati szájsebészet területéről:

 • A fogazatot, illetve az állcsontot érintő betegségek gyógyítása (dento-alveolaris sebészet).
 • Fogak, és foggyökerek eltávolítása.
 • Fogmegtartó beavatkozások sebészi módszerei.
 • Áttörésben megrekedt fogak (bölcsességfogak) sebészeti ellátása.
 • Ciszták és az állcsontok gyulladásos betegségeinek sebészi kezelése, stb. – Fogpótlás készítését megelőző sebészeti beavatkozások. – Fogászati implantológia.

A mai kifinomult érzéstelenítési technikákkal, és a legújabb érzéstelenítő anyagok használatával a szájsebészet műtétjei is tökéletesen fájdalommentesen elvégezhetők. A szájsebészet beavatkozásait műtétnek tekinthetjük, mivel alapos és gondos előkészületeknek kell megelőzniük, végrehajtásukhoz pedig a környezet és a műszerek tökéletes sterilitására van szükség. A fogászatunkon alkalmazott legmodernebb eljárásoknak köszönhetően elérhető, hogy a kezelések és a gyógyulási szakaszok a lehető legrövidebb ideig tartsanak. Érdemes azonban tudni, hogy a beavatkozást követően 24 óráig kerülni szükséges a könnyű testmozgást is, edzeni pedig fokozatosan növekvő terheléssel, csak az eljárás követő 72 után ajánlott elkezdeni. Bizonyos esetekben az érintett területen zsibbadás tapasztalható, azonban az ezt okozó átmeneti károsodás hamar elmúlik. A visszamaradó érzékeny sebfelület tisztántartásához speciális, műtét után használatos fogkefét vásárolhat a Fehér Dent Altatásos Fogászat szegedi rendelőjében. Ennek szakszerű használatával Ön is elősegítheti a sebek mielőbbi gyógyulását, és megakadályozhatja azok esetleges felülfertőződését.

Fogászati problémája van, de tart a komolyabb beavatkozásoktól? Nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakorvosaink magabiztosan állnak a komplikáltabb sebészeti esetek elé is, egyeztessen időpontot elérhetőségeink bármelyikén!

A bölcsességfogak

Bölcsességfogaknak a fogsorban utolsó, 8-as fogakat nevezzük. Nevüket onnan kapták, hogy csak felnőttkorban nőnek ki – már ha kinőnek. Sajnos azonban az esetek nagy részében inkább problémát okoznak azzal, hogy részlegesen bújnak csak elő vagy egyáltalán nem, ráadásul általában a normálistól eltérő az elhelyezkedésük is. Éppen ezért legtöbbször indokolt az eltávolításuk, ezt pedig érdemes még azelőtt megtenni, hogy problémát okoznának.

Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog?

 • Helyhiány miatt úgy próbál előbújni, hogy a teljes fogsort előre tolja. Ezt persze utólag, fogszabályzással lehet korrigálni, de egyszerűbb és olcsóbb megoldás eleve ezt megakadályozni.
 • Helyhiány miatt úgy próbál előbújni, hogy a teljes fogsort előre tolja. Ezt persze utólag, fogszabályzással lehet korrigálni, de egyszerűbb és olcsóbb megoldás eleve ezt megakadályozni.
 • Kinőhet az arc felé, ami irritálhatja a nyálkahártyát.
 • Az állcsontban maradva gyulladást és ezzel járócsontfelszívódást, fájdalmat okozhat.
 • Ha szorosan ránő a nagyőrlőre, abban a nehézkes tisztíthatóság miatt szuvasodást okozhat.

A bölcsességfog eltávolítása az esetek többségében nem egyszerű feladat, általában szükséges az azt körülvevő csont részleges elbontása is. Ugyanazon az oldalon lévő alsó és felső bölcsességfog akár egyszerre is eltávolítható, kétoldali műtét esetében azonban altatásos eljárásban javasolt vagy két különböző időpontot kell találni a beavatkozásra.

A ciszták

A ciszták gyulladás vagy fejlődési rendellenesség miatt kialakuló, legtöbbször folyadékot termelő kapszulák, melyek folyamatosan növekednek. Az első időszakban nem okoznak panaszt, góckeresés során vagy véletlen leletként lehet felfedezni őket. A fog eredetű ciszták a fogak elmozdulását okozhatják, vagy elődomborítják a csontfelszínt. Ha befertőződnek, akkor már panaszokat is okoznak, ahogyan akkor is, amikor a növekedés miatt elkezdi pusztítani a körülötte lévő csontot, szöveteket.

Viszonylag nagy méretűre fejlődhet. Más ciszták a fogak gyökere körül helyezkednek el. Mivel a ciszta képes nagy kárt is tenni, érdemes rendszeresen (évenkénti-kétévenkénti) szűrővizsgálattal ellenőriztetni, nem alakul-e ki valahol. Tünete lehet a tompa fájdalom, illetve hogy a fog mozgathatóvá válik vagy fájdalmas lesz a rágás.

Az idejében felismert ciszták rendkívül jól kezelhetők és a legtöbb esetben nincs szükség a fog eltávolítására. A műtéti beavatkozás helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen elvégezhető.

Nemrég voltam foghúzáson. Mire kell odafigyelnem a fogápolás során?

Foghúzást követően rendkívül fontos odafigyelni a fog tisztán tartására. Amennyiben a sebbe magától felszívódó tampon került behelyezésre, az első két napban nem szabad öblíteni, harmadik napon lehet elkezdeni az öblögetést szájfertőtlenítővel. Amennyiben a sebbe nem került magától felszívódó tampon, akkor már az első naptól kezdve lehet öblögetni. Lehetőség szerint következő két napban ne fogyasszon tejterméket, mert a friss sebben könnyebben elszaporodnak a baktériumok. Arra kell nagyon vigyázni, hogy azon az oldalon ne rágjunk ahol a beavatkozás történt, nehogy felsértsük a sebet. Öblítés mellett speciális hámosodást elősegítő spray-t ajánlunk alkalmazni. Fájdalom, láz vagy vérzés esetén fogorvoshoz kell fordulni.

Fogeltávolítás egyszerű beavatkozással (foghúzás)

Foghúzás jelenthet megoldást abban az esetben, ha a fog oly mértékben károsodott, hogy menthetetlen. A fog eltávolításával megszüntetjük a páciensnél jelentkező fájdalmat. Egyszerű foghúzásról beszélhetünk, ha a fog koronarésze megtartott állapotú vagy ha a gyökérzete annyira meglazult, hogy a fog egyetlen mozdulattal kihúzható.

Fogeltávolítás komplikált beavatkozással (foghúzás)

Komplikált beavatkozás szükséges, ha az eltávolítandó fog koronarésze annyira károsodott, hogy a fogorvos nem tudja azt fogóval megfogni, és emiatt további feltárásra van szükség, hogy hozzáférjen a foghoz, ill. annak gyökeréhez. Az eljárás jelentéktelen csontvesztéssel jár, a sebet összevarrni sem muszáj.

Fogeltávolítás műtéti beavatkozással (foghúzás)

Szembekerülhetünk olyan speciális fogakkal is (pl. a még elő nem tört fogak, amelyek az íny alatt, a csontba ágyazódva helyezkednek el), amelyek eltávolítása már nagy bizonyossággal csont eltávolítását is jelenti. A foghúzás után a sebet varrni kell, és duzzanat keletkezése is valószínű a csont érintettsége által. Ilyenkor antibiotikumos kezelésre is szükség van, a keletkező fájdalom gyorsan, és hatékonyan csillapítható.

Nem- vagy csak félig előtört bölcsességfog eltávolítása szájsebészeti műtéttel

A bölcsességfogak nem tekinthetők szokványos fogaknak, és mivel a fogsorok legvégén helyezkednek el, ezért jóval nehezebb hozzájuk férni. Vékony, görbe gyökereik számtalan meglepetést okozhatnak az arcüregnél, vagy más fontos arctájéki területeknél. Eltávolításuk néhány esetben műtéti beavatkozást, és fokozott figyelmet igényel, nehogy a közelében lévő egyéb területek is sérüljenek.

Foggyökércsúcs eltávolítása (reszekció)

Amennyiben egy gyökértömött fog gyökércsúcsán gyulladás keletkezik, akkor alkalmazza a szájsebészet megoldásként a gyökércsúcs reszekciót, magyarul csonkolást. A fog megtartását célzó beavatkozás, ahol az ínyen a foggyökér vonalában egy apró metszést ejtünk, amelyen keresztül a foggyökérrel kontaktusban lévő gyulladásos csontterület, és a foggyökér csúcsa eltávolításra kerül.

Arcüreg zárása

Sajnos, felső fog eltávolításakor néha előfordul, hogy a foghúzás következtében az arcüreg megnyílik. Ez akkor történhet meg, ha a foggyökér csúcsa nagyon közel volt, netán bele is lógott az arcüregbe, ugyanis ilyen esetben a fog eltávolításának következményeként rés jön létre a száj-, és az arcüreg között. A rést zárni kell, mivel a szájüregben lévő baktériumok az arcüreg fertőződését okoznák, ami gennyes gyulladás formájában jelentkezne. A nyílást gyógyszeres pakolással és varrattal mielőbb le kell zárni. A kezelést követően az arcüreget kímélni kell kb. 2 hétig. Nem szabad úszni, orrot fújni. Antibiotikumos kezelés javallott.

Varratok készítése és eltávolítása

Amennyiben a foghúzáskor nagyobb méretű seb, vagy csontveszteség keletkezett, akkor a seb széleit a könnyebb gyógyulás érdekében össze kell varrni nem felszívódó sebészeti fonallal. Körülbelül hét napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a seb szélei rendben összeforrjanak, ezt követően kerülhet sor a varrat eltávolítására.

Arcüreg-emelő (sinus-lift) műtét

Az arcüregnek a fogazat fölé beboltosodott része a felső állcsontban elhelyezkedő őrlőfogak magasságában található. A foggyökerek csúcsa és az arcüreg alsó síkja között általában néhány milliméternyi csontállomány van. Az őrlőfogak eltávolításakor megszűnik a visszamaradt szabad terület terhelése, aminek következtében az alatta található csontállomány sorvadásnak indul. A csont annál jobban elvékonyodik, minél több idő telik el a fogak eltávolítását követően. Így juthat el odáig a helyzet, hogy annyi csont sem marad, amibe akár csak a legkisebb csavar behelyezhető lenne. Nem marad más megoldás, mint az arcüreg-emelő műtét. A műtét végrehajtása az implantátum csavar beépítésével egy időben zajlik. A beavatkozás lényege: néhány milliméterre megemelik az arcüreg nyálkahártyáját, és az így keletkezett rést feltöltik csontpótló anyaggal, amely így alkalmassá válik az implantátum befogadására. Az implantátum és az új csontrész együtt csontosodnak környezetükhöz vagy külön, ha nem állt megfelelő csontréteg rendelkezésre.

A szájsebészet kezelései között több olyan is megtalálható, amelyek nem végezhetők el a rendelőben, hanem kórházi (klinikai) bennfekvést igényelnek. A Fehér Dent Altatásos Fogászat ilyen esetekben is tud segítséget nyújtani, remek kórházi és klinikai szakmai kapcsolatainak köszönhetően.

Egyszerű fogeltávolítás

A foghúzás abban az esetben jelent megoldást, ha a fog már olyan mértékben károsodott, hogy megmentésére nincs esély. A beavatkozást fogorvosi vizsgálat, valamint röntgenfelvétel előzi meg, melyek alapján a fogorvos eldönti, hogy egyszerű vagy műtéti fogeltávolításra van szükség. Amennyiben a fog korona része megtartott állapotú, vagy ha a gyökérzete annyira meglazult, hogy a fog csupán egyetlen mozdulattal eltávolítható, egyszerű foghúzásról beszélünk.

Fogeltávolítás komplikált beavatkozással

Abban az esetben kerülhet sor komplikált beavatkozásra, ha az eltávolítandó fog korona része annyira károsodott, hogy a fogorvos nem képes azt fogóval megfogni és további feltárásra van szükség ahhoz, hogy hozzáférjen a foghoz és annak gyökeréhez.

Seb megnyitása, rámetszés (incisio)

A begyulladt fogbél tályog kialakulásához vezethet, mely lényegében egy gennyel teli gyulladás. A seb megnyitása (más néven bemetszés vagy incisio) a tályogűrben felgyülemlett vérömlenyek vagy genny tartalmának eltávolítását jelenti.

Varratszedés

Bármilyen sebészeti beavatkozás (pl. feltárás, ínyplasztika, implantáció) során varrat alkalmazása indokolt és minden esetben a sebész dönti el, hogy milyen varratot fog használni (felszívódó, nem felszívódó). A seb gyógyulási ideje körülbelül 1 hét (ínyplasztika esetén akár 2-3 hét is lehet), ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a seb szélei összeforrjanak, ezt követően kerül sor a varrat eltávolítására.

Csontkorrekciós műtét

Csontkorrekciós műtét lehet indokolt, ha a páciensnek kivehető fogsor készül, de a csontkinövések és a mozgó nyálkahártya gátolják a fogsor stabilitását. A beavatkozás során a csontfelszínt speciális csontfúrók segítségével alakítjuk át, annak érdekében, hogy a fogsor megfelelő stabilitást nyújtson a kivehető fogsornak.

Extractio

Az extractio szájsebészeti művelet, nem más, mint a fog eltávolítása.

Kürettázs feltárásban (nyitott kürettázs)

Nyitott kürettázsra lehet szükség, ha a fogágyban történt elváltozás jelentősebb mértékű. A beavatkozás során a foggyökér körüli tasakok megtisztítása történik, a fog körüli íny feltárása után. A teljes tisztítás csak úgy lehetséges, ha az érintett területen a fogorvos teljesen lefejti az ínyt, ezáltal könnyebben hozzáfér a mélyebb csonttasakokhoz is.

Titánháló

A titánháló csontbeültetéseknél alkalmazott eszköz, mellyel csonthiány feltöltésére van lehetőség. A titánhálós csontbeültetés több alkalmas kezelést igényel: a beavatkozás során a titánháló - a meglévő csonthoz – csavarokkal kerül rögzítésre, majd több mint fél év elteltével új csont képződik a titánháló alatt, melybe bekerülhet az implantátum. Amennyiben az implantátumnak meg van a helye, a titánháló a behelyezett implantátumhoz is rögzíthető. A módszer nem nagyobb csonthiány esetén nem alkalmazható.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor szükséges eltávolítani egy fogat?

Sok esetben a fog még megmenthető például gyökérkezeléssel, gyökércsúcs-rezekcióval.
Ilyenkor minden esetben a fog megtartása javasolt, a foghúzás tehát csak az utolsó eshetőség, amikor az már végképp menthetetlen. Ilyen esetek lehetnek például:

 • olyan, a fog okozta gyulladás esetén, amely nagy fájdalommal jár és egyéb kezelési lehetőség már nem merül fel.
 • ha a fog gyulladása már a környező fogakat veszélyezteti - olyan mértékű, a fog okozta gyulladás esetén, amely tályogképződéssel jár.
 • letört, teljesen elszuvasodott fog esetén, amely már nem állítható helyre, illetve fogpótlás céljára sem építhető fel.
 • ha a fog tartószövetei fogínysorvadás következtében olyan mértékben károsodtak, hogy a fog emiatt vészesen mozog.
Nemrég voltam foghúzáson. Mire kell odafigyelnem a fogápolás során?

Foghúzást követően rendkívül fontos odafigyelni a fog tisztán tartására. Amennyiben a sebbe magától felszívódó tampon került behelyezésre, az első két napban nem szabad öblíteni, harmadik napon lehet elkezdeni az öblögetést szájfertőtlenítővel. Amennyiben a sebbe nem került magától felszívódó tampon, akkor már az első naptól kezdve lehet öblögetni. Lehetőség szerint következő két napban ne fogyasszon tejterméket, mert a friss sebben könnyebben elszaporodnak a baktériumok. Arra kell nagyon vigyázni, hogy azon az oldalon ne rágjunk ahol a beavatkozás történt, nehogy felsértsük a sebet. Öblítés mellett speciális hámosodást elősegítő spray-t ajánlunk alkalmazni. Fájdalom, láz vagy vérzés esetén fogorvoshoz kell fordulni.

Mikor van szükség szájsebészeti beavatkozásra?
 • Ha a bölcsességfoga rendellenesen nőtt ki és problémát okoz, akkor annak szakszerű eltávolítása szükséges.
 • Ha fogsora hiányos és azt implantátummal szeretné pótolni, amihez szükség lehet csontpótlásra is.
 • Ha egy ki kell húzni fogát, amely olyan módon helyezkedik el, hogy csak sebészeti módszerrel távolítható el.
 • Ha olyan gyulladás (ciszta) van a fogán, amit a későbbi szövődmények kialakulásának elkerülése miatt feltétlenül szükséges eltávolítani.
 • Ha korábbi gyökérkezelése után is fogának gyökércsúcsa gyulladásban maradt. Ebben az esetben a gyökércsúcsot el kell távolítani, hogy a gyulladás megszűnjön és a foga megmaradhasson.
Milyen kezeléseket végzünk szájsebészetünkön?
 • komplikált foghúzás
 • bölcsességfog eltávolítás
 • foggyökér eltávolítás
 • arcüreg emelés (sinus-lift)
 • ciszta eltávolítás
 • gyökércsúcs eltávolítás
 • arcüreg zárás
 • csontpótló műtétek
 • implantátumok beültetése
 • szájüregi rendellenességek korrekciója
Miért van szükség szájsebészre egy fog eltávolításához?

Egy fog eltávolítása nem mindig egyszerű folyamat. Vannak olyan esetek, amikor nem elég hozzá csak egy fogó. Előfordulhat, hogy a fogat takarja az íny vagy a csont. Ebben az esetben szájsebészeti úton szükséges a fogat eltávolítani. Például bölcsességfognál előfordulhat az is, hogy a fog sebészeti beavatkozás nélkül nem tud kinőni. Letört vagy beteg fog eltávolításakor is szükséges lehet a sebészeti eljárás, hiszen lehetséges, hogy az eltávolítandó fognak hiányzik a korona része.

Milyen esetben van szükség fogászati ciszta eltávolítására?

A szájsebészetben a fogászati ciszta eltávolítása elég gyakori beavatkozás. A fogászati ciszta belül folyadékkal vagy gázzal van tele. Ez a fajta rendellenesség nem minősül daganatnak, ennek ellenére érdemes minél előbb eltávolítani, mert további szövődményeket okozhat. A cisztát a legtöbb esetben nem kíséri semmilyen tünet, ezért sokszor egy más okból készített röntgenfelvételen veszik csak észre. A fogászati ciszta bizonyos idő elteltével csontpusztulással járhat, emiatt ajánlott a beavatkozás mielőbbi elvégzése.

Milyen esetben lehet szükség a gyökércsúcs eltávolítására?

A gyökércsúcs eltávolítását szájsebész végzi, amelyre akkor van szüksége, ha a korábbi gyökérkezelés valami miatt nem volt sikeres és a megmaradt gyulladásos szöveteket el kell távolítani.

Mikor lehet szükség arcüreg emelésre?

Az arcüreg emelés során a felső állcsonton csontpótlást végzünk. Az ilyen típusú beavatkozás nagyon kevés kockázattal jár és a pácienst alig terheli meg. A pótolt csont mennyiségének függvényében változhat a felépülés ideje, amely akár több hónap is lehet. A regenerálódás hossza határozza meg azt, hogy az újabb beavatkozás mikor következhet, tehát az implantátum mikor ültethető be.

Mikor kell egy fogat kihúzni?

Egy fogat a legtöbb esetben a túl nagy mértékű fogszuvasodás miatt kell eltávolítani. További oka lehet, ha a fog impaktált, vagyis nem tud kinőni az állkapocscsontból. Fogszabályozás is indokolttá teheti a foghúzást. A foghúzás általában helyi érzéstelenítéssel történik és nem soroljuk a sebészeti eljárásokhoz.

Létezik sebészeti fogeltávolítás is, amikor olyan fogakat távolítanak el, amelyeket már nem lehet megmenteni, vagy foggyökeret, amely a rágó funkciót már nem támogatja. Ezek a szervezetben más problémához is vezethetnek. A leggyakoribb ilyen eset a bölcsességfog eltávolítása, amikor is az egy másik fogat akadályoz vagy a fogak tisztántartása válik miatta nehézkessé.

Hasznos információk

Frenulum plasztika

Az ajakfék az ajkak mozgásáért felelős, míg a frenulum linguae (közismertebb nevén a nyelvfék) egy rugalmas szövet, mely a szájüreget és a nyelvet köti össze. Mindkét fék esetén előfordulhatnak olyan szabálytalanságok, melyek szükségessé teszik azok plasztikáztatását.

Amennyiben az ajakfék nem fejlődik ki rendesen (rövidebb), akkor a metszőfogak hézagosságát eredményezheti, valamint beszédproblémát is okozhat.

A szabálytalan, rugalmatlan nyelvfék a nyelv funkcionális zavarát eredményezheti: méretarányaiban nem megfelelően fejlődik (korlátozza a nyelvet), valamint főleg gyermekkorban, a beszéd kialakulásában okoz problémát.

Mindkét probléma orvosolható és eltávolítható plasztikai beavatkozással (átmetszéssel).

Cystektómia

A ciszta folyadékkal töltött jóindulatú daganathoz hasonlító elváltozás, melyet kötőszövetes tok vesz körül. Rendellenességek, gyulladások révén alakulhat ki. Megléte általában nem okoz fájdalmat a páciens számára, ez azonban nem zárja ki annak eltávolítását!

A magára hagyott ciszta ugyanis folyamatosan növekszik, könnyen elfertőződhet és akár a fogak elmozdulását eredményezheti. Emellett ahogyan növekszik, úgy rombolja a csontokat és a gyökereket is, amely végső esetben a cisztával körül vett fog elvesztéséhez is vezethet.

Mivel a ciszta jelenléte nem okoz fájdalmat a páciens számára, így legtöbbször - más fogászati probléma miatt végzett - röntgenfelvétel által derül fény a cisztára. Sebészeti úton történő eltávolítása során fontos, hogy a hámsejtek is eltávolításra kerüljenek, különben egy ott maradt hámsejt a ciszta újranövekedését okozhatja.

Kürettázs

A kürettázs a fogágy betegségek kezelésére elvégzett fogászati eljárás, melynek elsődleges célja az íny alatt található gyulladt szövetek eltávolítása. Ezt az eljárást alkalmazzák a szájsebészeti úton végzett fogeltávolítás esetében, valamint fogelvátolítás után a csontban lévő gyulladt szövet eltávolítására is.

A fogkő kiváló melegágya a különböző, fogágy betegséget okozó baktériumoknak, azonban nem csupán a fogak felszínén fordul elő, hanem a foggyökér felszínén is, mely az ínytasakok kialakulását okozza.

A fogkő miatt az íny nem képes visszatapadni a foggyökér felszínére, azonban bizonyos mélységig végzett kürettázzsal (a gyulladt szövet eltávolításával) biztosítani lehet, hogy a szövet visszatapadjon. A kürettálás során tehát a fogkő, fogkövek eltávolítása történik, mellyel megakadályozható, hogy az íny alatti kórokozók tovább szaporodjanak.

A kürettázsnak két módja ismert: zárt kürettázs elvégzése szükséges, ha a probléma még nincs előrehaladott állapotban (tehát az ínytasakok viszonylag kicsik), nyitott kürettázsra van szükség, ha az elváltozás jelentősebb.

Ínyplasztika

Ínyplasztikára esztétikai vagy egészségügyi okok miatt kerülhet sor.

Sok esetben a páciens esztétikai probléma miatt keresi fel a fogorvost, ínye miatt ugyanis szégyenlősebb, nem mer mosolyogni. Ilyen esztétikai probléma például az ún. ínymosoly, amikor az íny a fog egy részét elfedi, így kisebbnek tűnik a fog.

Az ínyplasztikával olyan probléma is kezelhető, mint a visszahúzódott fogíny, amely sokkal inkább okoz egészségügyi panaszokat (pl. érzékenység hideg-melegre), de bizonyos szinten már csontveszteséggel is jár.

Circumcisio

A circumcisionak (más néven az íny körülmetszésének, a lágyrésztasak eltávolításának) lényege, hogy az elő nem tört fogat körülvevő ínyt körbevágják és az „út közben elakadt” fog kiszabadításra kerüljön (pl. egy bölcsességfog esetében). Fontos, hogy ezek a területek eltávolításra kerüljenek, mert táptalajai lehetnek baktériumoknak.

Műtéti fogeltávolítás

Bizonyos helyzetekben nem lehet egyszerű húzással eltávolítani a fájó fogat, ilyenkor műtéti eljárást kell alkalmazni.
A műtét altatásban, helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben (injekció) történik, melyet a fog körüli lebeny metszéssel történő készítése és a fogíny lefejtése követ. Speciális eszközök segítségével eltávolításra kerül a fog, valamint a gyulladásos szövet, majd a műtéti terület bevarrása („bezárása”) következik.

Impaktált bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfogak sajnos nagy százalékban okoznak problémát a páciensek számára, hiszen csak nagyon ritka esetekben „van elegendő hely” számukra az állcsontban. Az útközben „elakadt” bölcsességfogat félig impaktált bölcsességfognak hívjuk, de lehetnek teljesen impaktáltak is, amikor teljesen és fedetten az állcsontban helyezkednek el. Ez a fog „átjáró házként” szolgál a különböző baktériumok számára, mely duzzanatot, fájdalmas gyulladást okoz.
Első lépésként a fogat körbevevő szövet és fog kerül (helyi vagy vezetéses módon) érzéstelenítésre. Ezt követően a fogínybe ágyazódott fogak eltávolítása ínybemetszéssel, valamint a fog feletti csontrész eltávolításával jár.

Arcüreg lebenyes zárása

A felső kisörlő és őrlő fogak eltávolítása során előfordulhatnak olyan esetek, amikor az arcüreg megnyílik. A kezelőorvos az ínyen (ahol korábban a kihúzott fog áll) bemetszést ejt, majd megnyújtva azt lebenyt képez és varrattal egyesíti, a seb feletti résszel.
Az arcüreg megnyílását legkönnyebben orrfújási próbával lehet ellenőrizni: a páciensnek levegőt kell préselnie az orrüregbe, miközben befogja az orrát, és ha sípoló hang hallatszódik vagy buborékot képez a seb, akkor megnyílt az arcüreg.
A meg nem szüntetett nyílt arcüreg gennyes arcüreggyulladáshoz vezethet.

Számfeletti fogak műtéti eltávolítása

Számfeletti fog bárhol kialakulhat: ezek a fogak zavarják a meglévő fogazat helybeni elhelyezkedését, a meglévő fogak gyökereit nyomják, vagy olyan pozícióba kerülhetnek a fogak, amelyek nem természetesek. Emellett csontfelszívódást is okozhat.
A számfeletti fogak „létezése” rendszerint röntgenfelvétel alapján derül ki. A műtéti eljárás során feltárásra kerül a csontban meglapuló fog. Eltávolításával elősegíthető, hogy a növekedésben visszamaradt metszőfog magától kifejlődjön.

Foggyökércsúcs eltávolítása (resectio) /fog

Az eljárás célja a fog megmentése, megtartása. Általában ez az utolsó szájsebészeti módszer a fog megmentésére. Mielőtt a beavatkozásra kerülne sor, gyökértömött fogak esetén ellenőrizni a gyökértömést, illetve ki kell cserélni. Gyökértöméssel nem rendelkező fogakat pedig gyökér kezelni és tömni kell. Ezt követi a resectio, a gyökércsúcs eltávolítása. A műtét helyi érzéstelenítésben történik, majd a gyökércsúcs körüli csonton kis nyílást készítünk és ezt követően eltávolításra kerül a gyulladt szövet és a gyökércsúcs egy része. Az eljárás a gyökércsúcson lévő gyökértömés cementtel történő lezárásával és a seb összevarrásával végződik.
A sebészeti eljárás elvégzésének hátterében több indok is állhat:
• állandó fájást, panaszt okozó (túltömött fog) gyökércsúcson lévő gyulladás, amely konzervatív úton már nem kezelhető
• a gyökércsatorna anatómiai rendellenessége (pl. görbe, szűk gyökércsatorna, ami miatt nem végezhető gyökérkezelés)

Egyszerű fogeltávolítás

A foghúzás abban az esetben jelent megoldást, ha a fog már olyan mértékben károsodott, hogy megmentésére nincs esély. A beavatkozást fogorvosi vizsgálat, valamint röntgenfelvétel előzi meg, melyek alapján a fogorvos eldönti, hogy egyszerű vagy műtéti fogeltávolításra van szükség. Amennyiben a fog korona része megtartott állapotú, vagy ha a gyökérzete annyira meglazult, hogy a fog csupán egyetlen mozdulattal eltávolítható, egyszerű foghúzásról beszélünk.

Fogeltávolítás komplikált beavatkozással

Abban az esetben kerülhet sor komplikált beavatkozásra, ha az eltávolítandó fog korona része annyira károsodott, hogy a fogorvos nem képes azt fogóval megfogni és további feltárásra van szükség ahhoz, hogy hozzáférjen a foghoz és annak gyökeréhez.

Varratszedés

Bizonyos fogászati beavatkozások során szükség lehet varrat alkalmazására: például, ha foghúzáskor nagyobb méretű seb vagy csontveszteség keletkezett, akkor a könnyebb gyógyulás érdekében nem felszívódó sebészeti fonallal szükséges a seb széleit összevarrni. A seb gyógyulási ideje körülbelül 1 hét, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a seb szélei összeforrjanak, ezt követően kerül sor a varrat eltávolítására.

Extractio

Az extractio szájsebészeti művelet, nem más, mint a fog eltávolítása.

Kürettázs feltárásban (nyitott kürettázs)

Nyitott kürettázsra lehet szükség, ha a fogban történt elváltozás jelentősebb mértékű. A beavatkozás során a foggyökér körüli tasakok megtisztítása történik, a fog körüli íny feltárása után. A teljes tisztítás csak úgy lehetséges, ha az érintett területen a fogorvos teljesen lefejti az ínyt, ezáltal könnyebben hozzáfér a mélyebb csonttasakokhoz is.

Titánháló

A titánháló csontbeültetéseknél alkalmazott eszköz, mellyel csonthiány feltöltésére van lehetőség. A titánhálós csontbeültetés több alkalmas kezelést igényel: a beavatkozás során a titánháló - a meglévő csonthoz - átmeneti implantátummal kerül rögzítésre, majd több mint fél év elteltével új csont képződik a titánháló alatt, melybe bekerülhet az implantátum. A módszer nem minden esetben alkalmazható, nagyobb csonthiány esetén nem alkalmazható.