Fogpótlás – ideiglenes

Az elvesztett eredeti fogak miatt sem kell sokáig bánkódni, mert pótolhatók!

Többféle módszer is rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy a saját fogaikra teljesen hasonlító mesterséges fogakat kapjanak pácienseink. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál mindent megteszünk annak érdekében, hogy a mesterséges fogak tökéletesen hasonlítsanak az eredetiekhez.

Az elvesztett eredeti fogak miatt sem kell sokáig bánkódni, mert pótolhatók!

Ha tökéletesen élethű, csodaszép mosolyt szeretne, csúcstechnológiájú megoldásainkkal elvesztett fogak esetén is lehetséges!

Többféle módszer is rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy a saját fogaikra teljesen hasonlító mesterséges fogakat kapjanak pácienseink. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál mindent megteszünk annak érdekében, hogy a mesterséges fogak tökéletesen hasonlítsanak az eredetiekhez.

De miért is olyan fontos a foghiány pótlása?

Ha egy fogat el kell távolítani, azt mindenképpen pótolni kell valamilyen módon, mivel egyetlen fog hiánya is a teljes fogsor átrendeződésével jár. Megbomlik a fogazat egyensúlya és számtalan kedvezőtlen folyamat indul el. A tartós foghiány következménye, hogy a szomszédos fogak elkezdenek bedőlni, a hiánnyal szemben lévők kiemelkedni vagy leereszkedni a helyükről, és mindez az állkapocs-ízületre is kedvezőtlen hatást gyakorol. Sokszor a fogágy túlzott megterhelése is kialakul, amely a fogak meglazulásához vezethet. A beszűkült foghiány miatt ekkor már implantációra általában nincs lehetőség, a hídkészítéséhez is esetleg a fog gyökérkezelésére lehet szükség. Végső esetben pedig az egykor egészséges szomszédos fogat is elveszíthetjük.

Fontos: akár már egy foghiány esetén is jöjjön el mihamarabb konzultációra, állapotfelmérésre, hogy minél hatékonyabb kezelést, személyre szabott megoldást tudjunk kínálni.

A fogpótlások az alábbi két fő csoportba sorolhatók:

 1. Rögzített fogpótlás (koronák és a hidak)
 2. Kivehető fogpótlás (részleges és teljes)

A foghiánnyal rendelkező pácienssel azért fontos az első konzultáció, mert a foghiány típusa és elhelyezkedése határozza meg, hogy milyen fogpótlási lehetőséget kínálunk Önnek.

Fogpótlás csoportosítása: a problémának megfelelően többféle fogpótlási megoldás közül választhatunk

 1. Fogpótlás, amikor a korona sérült (nincs foghiány)
 2. Egy fog pótlása
  1. Csiszolás nélküli fogpótlás
  2. Egy fog pótlása implantátummal
 3. Több fog pótlása (rögzített és kivehető)
 4. Teljes fogsor pótlása
  1. Rögzített:
   1. Körhíd készítése implantátumokra (ragasztott vagy csavaros)
  2. Kivehető
   1. Implantátumokra rögzülő kivehető fogsor
   2. Mini implantátumokra rögzülő kivehető fogsor
   3. Teljes kivehető fogsor

I. Fogpótlás, amikor a korona sérült (nincs foghiány)

Ebben az esetben még nincs foghiány, de az eredeti fogkorona annyira sérült, olyan mértékben károsodott a fog, hogy töméssel nem lehet helyreállítani.

Koronát akkor alkalmazunk, ha a fogból maradtak ép részek (ebben az esetben felépítjük, lecsiszoljuk). Erre rögzítjük a koronát, amelyet így a saját fogunk tart.

Ha elveszítettük a fog természetes korona anyagát, de a gyökér ép és használható terhelésre, akkor gyökérkezeljük, majd a gyökércsatornába rögzülő csonkot készítünk, és ráhelyezzük a koronát.

Fogászatunk fémmentes és előnyben részesíti az esztétikus koronákat.

Miért ajánljuk az esztétikus koronát pácienseinknek?

A régebben használt (fémet vagy fémötvözetet is tartalmazó) koronák esetében az idő múlásával megjelenhettek szürkés ínyelszíneződések is. Az esztétikus fémmentes koronák nem okoznak ilyen elváltozásokat, ezért nagyon sokan keresik fel rendelőnket azzal a céllal, hogy a régi koronákat cseréljük olyanra, ami segít megőrizni az ínyek egészséges állapotát és színét, későbbi elszürkülések nélkül.

Esztétikus koronák közé tartoznak a következők:

 1. Teljes kerámia alapú koronák (fémmentes) (IMAX® préskerámia koronák)
  A teljes porcelán korona a modern esztétikai fogászat legújabb vívmánya. Ahogyan a neve is mutatja, ez a típusú korona fémek felhasználása nélkül készül. A préskerámia koronatípus más tulajdonságokkal rendelkezik és más felhasználási területekre alkalmazható, mint a fémkerámia vagy a cirkónium koronák. Mivel ennél a fogpótlásféleségnél nincs váz, hanem az egész kerámiából készül, esztétikája sokkal kedvezőbb, sokkal élethűbb. A természetes fogak színe tökéletesen visszaadható préskerámia koronák alkalmazásakor. A fény szabadon halad át a porcelán rétegein, nem ütközik fémbe, amely a hagyományos koronák esetén nagyban rontotta a koronák áttetszőségét.A préskerámiákból csak szóló koronákat készíthetünk, mindenütt alkalmazható, ahol szóló koronák kialakítására kerül sor. (pl: 1 fogra készülő korona).

  Előnyei:

  • Tökéletesen élethű
  • Megtévesztésig hasonlít a természetes fogakhoz
  • Fémmentes, szövetbarát, nem allergizál, nem toxikus
  • Pontosság illeszkedés (jól záródó)
  • Megfelelő keménység, nem törik
 1. Cirkónium-oxid koronák
  Számítógép által vezérelt szkenneres eljárás segít nagy precizitású, cirkónium-oxid alapanyagból készülő fogpótlások kivitelezésében. Ez az anyag képes helyettesíteni a fémből készülő vázakat, hiszen esztétikai szempontból remek lehetőségeket kínál, ugyanakkor szinte törhetetlen.
 2. Cirkónium oxidra préselt kerámia koronák
 3. Cirkónium oxidra égetett kerámia koronák

Esztétikus fogpótlásaink a CAD/CAM korszerű technológia segítségével készülnek.

A CAD/CAM technológia kifejlesztése lehetővé tette, hogy a lehető legtartósabb és legpontosabb fogpótlások készüljenek. A CAD/CAM technológia egy számítógép által támogatott tervezést és gyártást takar. Ebben a korszerű folyamatban teljes mértékben kiküszöbölésre került az emberi tévedés lehetősége. Ezáltal a CAD/CAM technológia rendszerével készült fogpótlások tervezése és gyártása teljesen új alapokat kapott, mely sokkal nagyobb (ezred milliméter) pontosságot eredményez.  Így jöhetett létre többek között egy olyan népszerű és esztétikus fogpótlás, mint a cirkon korona.

Fémkerámia (porcelán) koronák közé tartoznak a következők:

 1. Fémre égetett porcelán
  Ahogy a neve is jelzi, a fémkerámia korona készítésekor a korona stabilitását a különböző fémek ötvözetéből kialakított fémváz biztosítja, melyre rákerül a fogak színével megegyező porcelánleplezés. A fémkerámiából készült pótlások egy speciális nikkelmentes kobalt króm ötvözetből készülnek, így kiküszöböli a nikkel allergiát. Az így kapott ötvözet egyben erős és rugalmas, így nagyobb terhelést is elbír. A fém nem látszik mert színhű, magas minőségű kerámia anyaggal van leplezve. Fontos megjegyezni a fémkerámia koronák is nagyon esztétikus látványt nyújtanak, azonban a fémváznak köszönhetően a beeső fényt nem tudják átengedni. A teljes kerámia koronák a fémmentességnek köszönhetően viszont tökéletes fényáteresztő hatással bírnak, ettől hatásuk természetes és élethű.
 1. Arany – kerámia koronák tulajdonképpen speciális arany ötvözetre égetett porcelán koronák
 2. Galvanizált arany – kerámia korona

II. Egy fog pótlása

 1. Híd
  A híd esetén – a fog teljes hiánya miatt – a szomszédos fogakat használjuk arra, hogy megtartsák a hiányzó fogat pótló műfogat. Ennek érdekében a két szomszédos fogat lecsiszoljuk és rájuk rögzítjük a koronákat, amelyek egyben a hídtagot is tartják. Ez elfogadható megoldás akkor, ha a csiszolandó határoló fogak állapota rossz, ugyanis a hiányzó fog pótlásán túlmenően védelmet és esztétikumot biztosít a lecsiszolt fogaknak is.Szerencsétlen választásnak tűnik az eljárás abban az esetben, ha a hiányt határoló fogak teljesen épek, vagy csak kisebb mértékben károsodtak, ugyanis feleslegesen veszítenénk el nagy mennyiségű ép foganyagot a csiszolás következtében.Szerencsére létezik más megoldás is, mégpedig a csiszolás nélküli fogpótlás (inlay elhorgonyzású híd). A határoló fogak lecsiszolása helyett, azok felületén speciális kazetták kerülnek kialakításra (tulajdonképpen az esetlegesen meglévő kisebb felületi szuvasodásokat vagy töméseket alakítjuk át) annak érdekében, hogy azokba ragasztással rögzíthető legyen a végleges híd, amely maga a fogpótlás, és egyben a kazettákat (bemélyedéseket) is esztétikusan kitölti.Több megoldásrendszer is létezik az ilyen jellegű fogpótlások elkészítésére, attól függően: milyen típusú a foghiány, illetve milyen esztétikai követelményeknek kell megfelelnie.
 1. Implantátumhoz rögzülő átmenő csavaros koronaEgy fog pótlása implantátummal

  Ép fogak által határolt foghiány pótlására a legjobb választás a fogbeültetés, vagyis az implantáció. Így a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül implantátummal pótolhatunk egy hiányzó fogat.Az implantátum fő szerkezeti egységei egyetlen fog beültetésénél a következők:

  • az állcsontba kerülő implantátum (műgyökér belső csatlakozási lehetőséggel kiképezve)
  • felépítmény (csavaros rögzítéssel kapcsolódik az alaphoz)
  • korona rész (a felépítményhez ragasztható vagy teljes csavarozható korona)

III. Több fog pótlása

Abban az esetben, ha egy fogíven belül több fog is hiányzik a legjobb megoldás minden egyes hiányzó fog helyére implantátumot ültetni, de lehet azok számát úgy csökkenteni, hogy terhelés szempontjából a megfelelő pótlás készüljön el rájuk.

Pl.: 3-4 fog hiánya esetén elegendő 2 db implantátum, amelyekre a hiányzó fogak darabszámával megegyező tagszámú hidat készítünk, így pótolva valamennyi hiányzó fogat. Azért jó minden egyes fogat pótolni, hogy a csontban lévő implantátum által kondícióban tartsuk a csontállományt, és ezáltal nem veszítjük el (Akár csak az izomzat, melyet, ha használunk nem sorvad el. Azaz, ha valamit terhelés alatt tartunk, az nem sorvad el).

 • Híd készíthető a szomszédos fogak lecsiszolásával (terhelési szempontokat figyelembe véve hosszabb vagy rövidebb)
 • Implantátumok beültetésével (rövidebb vagy hosszabb híd készíthető) – a szomszédos fogak megkímélésével

IV. Teljes fogsor pótlása

Lehet egyrész rögzített vagy kivehető.

 1. Rögzített
  • körhíd készítése implantátumokra (ragasztott vagy csavaros)
 2. Kivehető
  • Implantátumokra rögzülő kivehető fogsor
  • Mini implantátumokra rögzülő kivehető fogsor
  • Teljes kivehető fogsor
 1. Rögzített
  Körhíd készítése implantátumokra (ragasztott vagy csavaros)
  A rögzített fogpótlás implantátumokra készülő ragasztott vagy csavaros körhíd.
 2. Implantátumokra rögzülő kivehető fogsorKivehető
  • i. Implantátumokra rögzülő kivehető fogsor
   Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésünkre több implantátum behelyezése, ami egy rögzített pótlás kialakítását biztosítaná, akkor kevesebb implantátum mennyiséggel kivehető, de egyben implantátumokra rögzülő kivehető pótlást tudunk készíteni.Hétköznapi hasonlattal élve, ezek a típusú fogpótlások úgy pattannak a helyükre, mint ahogyan a ruhaneműkön használatos patentok is működnek.
  • ii. Mini implantátumokra rögzülő kivehető fogsor
   A megfelelő csontállomány hiányában a hagyományos implantátumok sokszor használhatatlanok. Teljes foghiány esetében – különösen akkor, ha az állapot hosszabb ideje fennáll – az állcsont gerincszélessége oly mértékben lekeskenyül, hogy a teljes kivehető fogsor elkészítése után utólagosan a fogsorok rögzítése az ún. mini implantátumok segítségével oldható meg.
  • iii. Teljes kivehető fogsor
   Teljes fogatlanságra megoldás lehet a teljes kivehető fogsor, mert sajnos előfordulnak olyan egyedi esetek, hogy nem tudunk implantátumot beültetni. A teljes fogsor az összes alsó és felső fogazat hiányában kerül kialakításra. A fogsor szorosan illeszkedik a páciens ínyére és az állcsontjára (a fogsor és az állgerinc között kialakuló vákuum hatásával rögzül).

   • Teljes alsó és felső fogsor műanyag alaplemezzel
    Műanyag alaplemezen elhelyezkedő műfogak alkotják a teljes felső fogsort (protézis), amely speciális kialakítása révén vákuumszerűen rögzül a szájüregben. Segítségével biztosítható a rágási funkció, visszaadja a felső ajak formáját és helyreállítja a beszédet is. Kb. 2 hét alatt készíthető el, többszöri rendelői próbát követően. Leginkább idős embereknél alkalmazott megoldás, amennyiben nem állnak rendelkezésre az implantáció feltételei.Az alsó fogsor pótlására készült protézisbe épített fém nehezékkel – növelve annak súlyát – további tapadóerőt tudunk biztosítani, hogy a protézis biztosabban rögzüljön a helyén. Ez a nehezék a műanyag alaplemezbe ágyazott, ezért nem érintkezik a szájüregen belül semmivel, aminek köszönhetően fémallergiában szenvedő pácienseknél is nyugodtan alkalmazhatjuk. A biztosabb tapadás tovább növeli a rágás-, és beszédfunkciót. Felső fogsornál mellőzzük a nehezéket, mivel az csökkentené a fogsor megfelelő rögzülését azáltal, hogy folyamatosan lefelé húzná azt.
   • Ideiglenes fogpótlás
    (Rendelőnkben azonnal elkészíthető változat is létezik!)Ne aggódjon! A páciensnek a fő kezelés ideje alatt sehol sem kell foghíjasan mutatkoznia, mert ideiglenes fogpótlással gondoskodunk az átmeneti időszakra.

A személyre szabott megoldás kialakítása Dr. Fehér Judit doktornővel való egyeztetés alapján kerül sor.