Konzerváló fogászat Szegeden

Gyakran fáj a fogam, ráadásul nagyon – kérem, hogy húzza ki!

Hozom a fogót, mondta a legtöbb fogorvos még nem is olyan régen. Tartsuk meg, amíg csak lehet! – Ez a konzerváló fogászat reakciója ma.

Konzerváló fogászat = az eredeti fogak helyükön való megtartását szolgáló kezelések.

 

Fájdalomterápia

Azt, hogy a fognak valamilyen baja van, általában fájdalom jelzi. A fájdalmat legtöbbször a szuvasodás okozza elsőként. A szuvasodás mértékének megállapítása képezi a fájdalomterápia alapját, azaz első lépésként megállapításra kerül, hogy milyen mértékben károsította a fogat a szuvasodás. A fog hidegre való érzékenységét vizsgáljuk, eldöntendő, hogy a fog még él vagy sem. A vizsgálat alapján dönthet a fogorvos arról, hogy a tömés elegendő-e, vagy már a konzerváló fogászat egy komolyabb beavatkozására a gyökérkezelésre van-e szükség.

Fogtömések, betétek

A legmodernebb kompozíciós tömőanyagokért hálás lehet a konzerváló fogászat, ugyanis azok lehetővé tették a fogszínű (fehér) esztétikus tömések alkalmazását. Megjelentek a különféle kerámia- vagy arany betétek (inlay = betét) is, amelyeket laboratóriumi körülmények között a fogtechnikus készít, a fogorvosi rendelőben vett lenyomat alapján. Az elkészült betétet a fogorvos ragasztja be a helyére, gondos próbát követően. Az arany betétek kiváló zárást biztosítanak a széleken, ahol a fog és a betét találkoznak. A ragasztásnak köszönhetően a kompozit tömések, és a betétek kémiai úton is rögzülnek az üregben, ellentétben a hagyományos amalgám tömésekkel, amelyeket csak a fizikai erő útján előidézett beékelődés tart meg helyükön. Szinte észrevehetetlen töméseket készíthetünk ezen anyagok segítségével, hiszen a fog színéhez illeszkednek, és remekül polírozhatók. A Fehér Dent Altatásos Fogászat szegedi rendelőjében a legkorszerűbb technikával és a legjobb alapanyagokkal dolgozunk.

Gyökérkezelés a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál

Az endodoncia a fog gyökércsatorna-rendszerének ellátásával, a fogbél megbetegedéseivel foglalkozó fogászati tudományág. Hétköznapi elnevezése a gyökérkezelés. Gyökérkezelés alkalmával a fogat megnyitjuk, majd a hozzávaló eszközökkel, műszerekkel (röntgen, elektronikus gyökércsatorna bemérő) feltérképezzük a gyökércsatornákat. Ezt követi a kitisztítás, majd a gyógyszerrel történő lezárás. A gyökértömés csak akkor kerülhet sorra, ha az elvégzett gyógyszeres kezelés hatására a fog panaszmentessé lesz. A gyökérkezelés gyakran az egyetlen lehetőség a konzerváló fogászat számára, hogy megtarthassuk a páciens eredeti fogát. Márpedig a Fehér Dent Altatásos Fogászat elsődleges feladatának tekinti, hogy a végsőkig megőrizze a páciens saját fogait.