Parodontológiai műtéti beavatkozások

Nem sebészi parodontológiai beavatkozások

Mély kürettálás és gyökérsimítás

Ez egy olyan beavatkozás, mely során óvatosan megtisztítjuk a parodontális tasak mélyén lévő gyökérfelszíneket, eltávolítva ezzel az íny alatti lepedéket és fogkövet, majd elsimítjuk a gyökérfelszínt, ezáltal eltüntetve a bakteriális toxinokat. Ez a terápia a gyulladás mértékének és az orvos belátásának függvényében kiegészülhet helyi antimikrobiális és szisztémás antibiotikumos kezeléssel is. Sok esetben ez a beavatkozás is elegendő lehet a parodontális tasak csökkentésére, viszont megvannak a maga határai. Olykor azonban további sebészi terápia is szükséges lehet.

Recesszió műtét

Ínyrecesszió során a fogak gyökerei szabaddá válnak, melynek következtében fogai hosszabbnak tűnnek, emiatt idősebbnek nézhet ki, mint valójában. Az ínyvisszahúzódásnak számos oka lehet, a fogágybetegséget és a rossz fogmosási technikát beleértve.
Az ínyrecesszió műtét segít megszüntetni ezt az elváltozást, és megakadályozza a további ínyvisszahúzódást és csontveszteséget. A műtét során íny graftokat használhatunk a szabaddá vált gyökerek fedésére és az ínyrecesszió miatt elvesztett ínyszövet pótlására. Az ilyen beavatkozások során saját ínyszövet vagy mesterséges szöveti graft is alkalmazható. A beavatkozás egy vagy akár több fogon is egyszerre elvégezhető, kialakítva a megfelelő ínykontúrt és csökkentve a nyaki érzékenységet.
Mi az előnye az ilyen beavatkozásoknak?
A beavatkozással csökken a recesszió és a további csontpusztulás. Sok esetben szuvasodástól is védi a szabaddá vált gyökérfelszíneket, csökkenti a nyaki érzékenységet és javítja a mosoly esztétikáját.

Ínymosoly vagy egyenetlen ínykontúr

Ha fogai túl rövidnek tűnnek vagy mosolygáskor túl sok látszódik ínyéből, néhány fogát jobban fedi az íny, mint a többit, fogai valószínűleg megfelelő hosszúságúak, csak többlet ínyszövet fedi azokat. Ennek korrigálása érdekében a fogorvos koronahosszabbító műtétet hajt végre. A beavatkozás során a többlet ínyszövet (esetleg csontszövet is) eltávolításra kerül, hogy ezáltal a természetes fog koronájának nagyobb része váljon szabaddá. A beavatkozás egy vagy több fognál egyszerre is elvégezhető, kialakítva a megfelelő ínykontúrt és a természetes, szép mosolyt.

Esetbemutatás