Befektetés a jövőbe, az egészségbe – fogszabályozással

„Minden egyes fog az egész emberrel áll kapcsolatban.”  (dr. Adloff)

miert-jo-befektetesSzép mosoly és vonzó megjelenés – ez ma már alapkövetelmény mindennapi életünkben. Egy rendezetlennek tűnő fogsor nemcsak önbizalomhiányhoz vezet, hanem a társadalmi kapcsolatokban, a munkahelyi előrejutásunkban is hátrányt jelenthet. Szájban az egészség: kevesen tudják, hogy a fog- és ínyproblémák súlyos megbetegedést okozhatnak. Szájunkban kezdődik az emésztés és a hangformálódás helye is. Fogszabályozással már nemcsak gyermekkorban orvosolhatóak a problémák, hanem a felnőttek is tehetnek esztétikus mosolyukért. A Fehér Dent Esztétikai Fogászat a fogszabályozás teljes palettáját kínálja Szegeden.

A fogszabályozás nemcsak trendinek számít, de státuszszimbólum is!
Sokan csak felnőttkorban szembesülnek azokkal a hátrányokkal, amelyeket rosszul nőtt fogaik okoznak. Mióta azonban már nem egy sztár fogszabályozóval jelent meg a nyilvánosság előtt, és egyre többek hordanak fogszabályozót, ma már nem számít szégyennek sem a tinik, sem a felnőttek körében. A tinik színes rögzített fogszabályozót is választhatnak, így ebben a korosztályban a fogszabályozó hordása a divat része lett. Mind felnőtteknél mind tiniknél a fogszabályozó viselése az igényesség és a saját egészségünkre való odafigyelés szimbóluma. Nem az a szégyen ha fogszabályozót visel valaki, hanem az ha torlódottak a fogai.

Még egy érv a fogszabályzó mellett
Ugyan használnak még fém fogszabályzókat, de egy kis szerencsével neked nem arra lesz szükséged. Manapság sokkal több lehetőséged van, mint azt gondolnád. Az esztétikus fogszabályzóval, mely megegyezik a fogad színével szinte teljesen észrevétlenül kerülnek helyre a fogaid. De ha bevállalós vagy – és miért ne lennél az – akár kedvenc csapatod színeit is felrakathatod a fogaidra.
Ezek után mi jöhetne még? Ha hiszed, ha nem, olyan fogszabályzók is vannak, amelyet a fogsorod mögé tesznek, azaz teljesen láthatatlan, ez az úgynevezett lingualis fogszabályzó.
Arról nem is beszélve, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően ma már sokkal gyorsabb eredményt lehet elérni fogszabályozási eszközökkel.

A fogszabályozás jó befektetés a jövőbe
A fogszabályozást érdemes gyermekkorban elkezdeni, hiszen ezzel gyermekünket megkímélhetjük számos kudarcélménytől, önbizalmát erősíthetjük és későbbi munkahelyi és magánéleti sikereihez is jó alapot biztosíthatunk. A felnőtteknek sem kell lemondani a szép mosolyról. Ma már léteznek olyan fogszabályzó készülékek, amelyek kevésbé feltűnőek. A láthatatlan vagy más néven belső fogszabályozót a fogazat belső oldalára rögzítik, így az külső szemlélő számára láthatatlan. Gondoljon Ön is gyermeke jövőjére, hiszen a fogszabályozás jó befektetés. A Fehér Dent szegedi fogászati rendelőjében fogorvosaink minden páciensnek személyre szabott megoldásokat kínálnak a legoptimálisabb eredmény érdekében.

Miért érdemes fogszabályozást kérni?

A fogszabályzás egészségügyi okai mellett az esztétikai érvek is sokan nyomnak a latba:

  • A jó megjelenés és a szép fogsor által biztosított mosoly kellemes benyomást kelt másokban. Minden reggel, amikor tükörbe nézünk, egy önbizalommal teli ember mosolyát látjuk. Elfelejthetjük a visszafogott nevetést és azt a szégyenérzetet, amit rendezetlen fogazatunk okozott.
  • Gyermekkorban, de felnőttkorban is lehetnek negatív pszichés hatásai csúnya fogainknak. Magabiztosságunk és önbizalmunk helyreállítható fogszabályozással.
  • A fogszabályozó viselése azt jelzi környezetünknek, hogy törődünk önmagunkkal és egészségünkkel.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat! Nincs veszíteni valója, egy szép fogazattal csak nyerhet.

Várjuk konzultációnkra a Fehér Dent Altatásos Fogászatba, Újszeged kellemes kertvárosi övezetébe.

A terhesség hatása a fogakra
fogapolas-a-terhesseg-alattA terhesség alatt a fogápolásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hiszen a kismama szervezetében végbemenő hormonális és fizikai változások a fogakra is hatással vannak. Terhesség idején az egyik leggyakoribb probléma a fogínygyulladás, melynek a megnövekedett hormonszint az oka. Az íny érzékennyé válik, vérzik is, és mindehhez kellemetlen szájszag is párosulhat. A fogínygyulladás okozója a felhalmozódott lepedék és az abban található baktériumok, melyek a méhlepényen keresztül elérhetik a magzatot és károsan befolyásolhatják a születendő gyermek fejlődését. Ezért a fogápolást nem szabad elhanyagolni a terhesség ideje alatt sem, hiszen a kellemetlen tünetek közvetlenül vagy közvetett módon hatással lehetnek a baba egészségére is. Megfelelő fogápolással és rendszeres fogászati ellenőrzésekkel az ínygyulladás, vérzés vagy fogszuvasodás megelőzhetőek. Mossunk rendszeresen fogat, használjunk fogselymet és szájvizet, így megelőzhetjük a kellemetlen tüneteket.

Kismamák a fogorvosnál
Terhesség alatt rendszeres fogászati ellenőrzés ajánlott, de a komolyabb fogászati kezelésekkel érdemes megvárni a baba születését. Az olyan beavatkozás, mint például a fogfehérítés várhat a szülés utánig. Fogkő eltávolítás második harmadtól ajánlott.

Milyen érzéstelenítő adható a kismamának?
Előfordul, hogy nem halasztható a fogászati beavatkozás, és szükséges helyi érzéstelenítést alkalmazni. Ultracain kíméletes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító módszernek számít a terhesség alatti fogászati kezelések során. Bizonyos esetekben szükség lehet antibiotikum használatára a fertőzések megelőzése és kezelése érdekében.

Röntgenfelvétel a terhesség alatt
A mai modern fogászati röntgengépek már nagyon biztonságosak, a kibocsájtott sugárdózis minimális és csak kis területre koncentrál, mégis azt a javasoljuk, hogy a nem sürgős eseteket jobb elhalasztani.

Kismamák otthoni fogápolása
Mit tehet a kismama a fogai egészségének megőrzésére? Figyeljen oda a kiegyensúlyozott étrendre és megfelelő szájhigiéniára. Leghatásosabb megelőzés a minden étkezés utáni és a lefekvés előtti fogmosás. Finom sörtéjű fogkefével alaposan tisztítsa meg fogait legalább 2 percig. Hatásosak a különböző szájvizek is, de a szájvíz önmagában, fogmosás nélkül mit sem ér. Először alapos fogtisztítás és csak utána következzen a szájvíz! Legyen a táskájában mindig egy fogkefe, így bárhol is jár, minden étkezés után moshat fogat.

A kismama étrendje az egészséges fogakért
A terhesség során előfordul, hogy a kismamát hirtelen támadt farkaséhség gyötri. Ilyenkor úgy érzi, hogy csak valami sós vagy édes étellel tudja csillapítani, amely ételek az amúgy is megemelkedett savszintet tovább fokozzák és megtámadják a fogzománcot és szuvasodást okoznak. Az édes és sós ételek ezért kerülendők! Ajánlott inkább vitamindús, rostban- és fehérjében gazdag ételeket választani. Ezzel a fogainknak is jót teszünk.

Mi a teendő gyakori hányás esetén?
A terhesség első hónapjában gyakran jelentkezik hányinger és hányás, ami a fogakra nézve azért káros, mert a feljövő gyomorsav megtámadja a zománcréteget, teret engedve ezzel a fogszuvasodásnak. Sok kismamának gyakran már a fogkefe gondolatától is hányingere lesz, a fogkefe irritálásáról nem is beszélve. Ilyenkor ajánlott kisebb fejű, esetleg gyermek fogkefére váltani. Ha mégis hányt, várjon utána 10 percet, csak azután mosson fogat! Addig inkább öblögessen szájvízzel, hogy elvegye a kellemetlen szájízt. Az első fogmosást reggeli utánra időzítse és ne éhgyomorra! Előfordul, hogy a fogkrémet sem tudja elviselni, akkor használjon csak flouridos szájvizet.

Ha letörik a foga, fájdalmat érez, gyulladás gyanúja merül fel bátran és minél hamarabb keressen fel minket Újszegeden, a Fülemüle utca 22. szám alatt, a Fehér Dent Altatásos Fogászatban. Kismamákat a szokásosnál is nagyobb figyelemmel és szeretettel várjuk!

Fogkefe, fogkrém, fogselyem
fogselyemA fogorvosok örök vesszőparipája a fogselyem, nem ok nélkül. Használata bár egyre elterjedtebb, sokan még mindig úri huncutságnak, macerás eljárásnak tekintik. Pedig ha valóban gondoskodni akarunk fogaink épségéről, akkor nem sajnáljuk azt a plusz 2-3 percet, ami a fogselyem használatához esetenként szükséges.
A fogkefe a fog rágófelületén, ill. oldalán lerakódott ételmaradék eltávolítására teljesen megfelelő, ám a fogak egymás felé néző részének tisztítására kialakításánál fogva nem alkalmas. A fogak közé ragadt lepedék veszélyezteti a fogak és a fogíny egészségét, ami a fogak szuvasodásához, meglazulásához, legrosszabb esetben elvesztéséhez vezethet. Ezzel szemben a fogselyem segít megtisztítani azokat a területeket is, amit a fogkefével már nem érünk el.

Ha már fogselyem… válasszunk tudatosan!
Fogselyemből ma már többféle típus kapható, vásárlás előtt érdemes tájékozódni, hogy számunkra melyik változat lenne a legmegfelelőbb. Ha szükségét érezzük, választás előtt fogorvosunk véleményét is kikérhetjük. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál készséggel állunk rendelkezésére!
Anyagát tekintve alapvetőn létezik a sok kis nylon szálból felépülő és az egy szálú, hengeres alakú ún. PTFE verzió. Akinek a fogközei az átlagosnál szűkebbek, jobban jár, ha nylonszálas fogselymet használ, hiszen ez könnyebben befér még a torlódott fogak közé is.
Mindkét típusból elérhető viaszolt változat, ez segíti a behelyezést a fogak közé. A műanyag szárral ellátott, keretbe foglalt fogselyem első ránézésre praktikusnak tűnhet, de csak tapasztalt felhasználók számára ajánlott, a műanyag részekkel ugyanis könnyen felsérthetjük az ínyünket, ráadásul a kifeszített selyem kevésbé képes lekövetni a fog alakját az íny szintjén, így a tisztítás is kevésbé eredményes.
Léteznek mentollal ízesített fogselymek is, az íz azonban semmilyen irányba nem befolyásolja a selyem hatékonyságát, pusztán a lehelet frissességét hivatott növelni.
Fogselymet olyanok is használhatnak, akik fogszabályzót viselnek vagy fogpótlással rendelkeznek. Létezik ugyanis olyan speciális változat, aminek a vége keményített, így segíti a befűzést a fogszabályzó vagy a fogpótlás alá. Szegedi rendelőnkben segítünk Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb fogselymet!

Fogselyemmel tisztítás – a helyes technika
Ha már beszereztük a számunkra legalkalmasabb fogselymet, nincs más dolgunk, minthogy elsajátítsuk a helyes használatát. Ehhez, amennyiben szükséges, szegedi fogászati rendelőnkben is segítséget tudunk nyújtani.
Lehetőleg fogmosás előtt alkalmazzuk, így a fogak közé szorult nagyobb szennyeződések eltávolítása után a fogkrém és a fogkefe könnyebben bejut a nehezen elérhető helyekre is.
A tisztításhoz egy kb. 20-30 cm-es darabra lesz szükségünk, ez elegendő az összes fogköz alapos megtisztításához. A selyem két végét tekerjük a jobb és bal kezünk középső ujjára, a köztes, néhány cm hosszú szakaszt pedig hüvelyk és mutató ujjaink segítségével irányíthatjuk a fogak közé. Fontos, hogy ne ide-oda, csiszatolva mozgassuk a selymet, hanem a fog tövétől haladva húzzuk végig a fogon a rágófelület irányába, azaz az ínyünkre merőlegesen. Ezt foganként 2-3-szor ismételjük meg. Az ínyre fokozottan vigyázzunk, lassú mozdulatokkal, óvatosan mozgassuk a selymet. Ha rátérünk a következő fogköz tisztítására, a selyem egy újabb részét alkalmazzuk, ne ugyan azzal a szakasszal tisztítsuk meg az összes fogunkat.
A fogselyem használata az első pár alkalomnál még bonyolultnak tűnhet, de kis gyakorlással hamar megszerezhetjük a kellő rutint, így a művelet nem tart majd tovább néhány percnél.

Szoktassuk rá a gyerekeket is!
A fogselyem használatra a gyerekeket is megtaníthatjuk, ha a maradó fogak már kinőttek, így idejében elsajátíthatják az alapvető szájhigiéniás, fogápolási módszereket.

A fogászati gócokról
Dr. Voll szerint a gócok legnagyobb része a fogaknál található. Ha valamelyik energiapályán zavar áll be, az előbb-utóbb betegségként jelenik meg egy másik meridiánnál. Attól függően, hogy egy góc melyik fognál jelentkezik, más és más betegséget idézhet elő a szervezetben. A fogászati góc blokkolhatja a teljes energiaáramlást, ráadásul úgy, hogy nem is okoz tünetet. A fogászati góc megszüntetésének többféle módja ismert, történhet a beteg fog eltávolításával vagy a fog körüli beavatkozással. Fogászati góc lehet a helytelen gyökértömés is, de sokszor a helyesen gyökértömött fog is góc lehet, mivel a szervezet a gyökértömést sokszor idegen anyagként kezeli. A fogászati gócot diagnosztikai vizsgálatokkal lehet felismerni, melyre szegedi fogászati rendelőnkben is lehetőség van.

Az amalgám mérgező hatásáról
A biológiai fogászat az amalgám használatát elutasítja mivel mérgező hatással van a szervezetre. Az amalgámot több országban is betiltották, mivel magas higanytartalma a tömésekből kioldódva a szervezetbe kerülhet. Ezáltal veszélyeztetheti a bélflórát, a májat, az agyat, valamint a veséket is. Az amalgámból kiáramló higany egészségre gyakorolt hatása lehet fejfájás, kimerültség, felső légúti hurutok, fogínyvérzés, bőrbetegségek, látászavarok, szívpanaszok. Az amalgámcserét minden esetben szükséges tisztító kúrákkal is kiegészíteni, például böjtkúrával, szelénterápiával, gyümölcskúrával.

Fémallergia
Fogászati kezelések során számos allergizáló anyaggal találkozhat a szervezet. Ilyenek például a fémek, melyek tömések formájában mérgező anyagokat tartalmazhatnak. Ezek felszabadulása függhet étkezési szokásainktól, a tömések elhelyezkedésétől, egyéni rágási szokásoktól. A fémekből felszabaduló méreganyagok olyan problémákat is okozhatnak, mint például izomgörcs, húgyúti problémák, alvászavar, fáradékonyság. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál Szegeden éppen ezért fémmentes anyagokkal dolgozunk, melyek nem csak egészségesebbek, hanem esztétikusabbak is!

Eltérő fémek a szájban
A szájban levő tömések, fém fogpótlások, valamint a piercing is okozhat problémát. Ezek ugyanis megváltoztatják a nyál PH értékét, ami negatív hatással van a táplálék előemésztésére, és ez később emésztési problémákhoz vezethet.

Forrás:
http://szabadonebredok.info/a-fogak-es-szerveink-kapcsolata/

A fogszabályzó nem ciki, hanem épp ellenkezőleg… vagány!
megegyervAzt gondolod, hogy fogszabályozóval majd nehezebb lesz, nem lesz annyi barátod és egyébként is milyen ciki lesz a helyzet? Pedig ez a kis kényelmetlen időszak pont abban segít, hogy amikor majd igazán fontos lesz, a legszebb legyen a mosolyod! Aki most fogszabályozót visel bátor és vagány, hiszen felmeri vállalni azt, hogy az egészség, tökéletesség és szépség elérése számára fontos.
Sőt, az ápolt külsővel igenis szexi látványt nyújthat, ha a fogszabályozót viselő nem szégyelli azt.
De miért is fontos a fogszabályozás, miért kell az neked?

A fogsort nem lehet fésülni
Bármennyire is hihetetlen, kevés tini rendelkezik azzal a nagyszerű adottsággal, hogy tökéletes a fogsora, szóval nem kell aggódnod, többen vagytok, mint gondolnád! Ha jobban megnézed ismerőseidet, meg fogsz lepődni, garantáltan nem találsz majd olyat, akinek tökéletesen egyenes a fogsora. A magyarázat végtelenül egyszerű: a fogak nem nőnek teljesen egyformán.
A fogaid talán nem nőttek egyenesen, torlódtak vagy az alsó és felső állkapcsod nem ugyanakkora. Erre a fogszabályozó orvosok a “rossz harapás” kifejezést használják.
A fogorvosod ezeket észre fogja venni és a jövőbeni sikerességed érdekében javasolni fogja a fogszabályzót neked.

Még egy érv a fogszabályzó mellett
Ugyan használnak még fém fogszabályzókat, de egy kis szerencsével neked nem arra lesz szükséged. Manapság sokkal több lehetőséged van, mint azt gondolnád. Az esztétikus fogszabályzóval, mely megegyezik a fogad színével szinte teljesen észrevétlenül kerülnek helyre a fogaid. De ha bevállalós vagy – és miért ne lennél az – akár kedvenc csapatod színeit is felrakathatod a fogaidra.
Ezek után mi jöhetne még? Ha hiszed, ha nem, olyan fogszabályzók is vannak, amelyet a fogsorod mögé tesznek, azaz teljesen láthatatlan, ez az úgynevezett lingualis fogszabályzó.
Arról nem is beszélve, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően ma már sokkal gyorsabb eredményt lehet elérni az fogszabályozási eszközökkel.

Mi is a fogszabályzók működési elve?
Végtelenül egyszerű alapelv szerint működnek a fogszabályzók. Fogaidat úgy egyenesítik ki, hogy nyomást fejtenek ki azok bizonyos pontjain. A legtöbb tininek csak sima, általános fogszabályzó szükséges, már ezek is helyre teszik a kusza fogakat. Ezek drótból és gumiból állnak, a drót a fogak mozgatásában játszik szerepet, míg a gumisáv szépen sorba állítja fogaidat.
Sajnos azért némi kellemetlenség is vár rád, a Fehér Dent Altatásos Fogászat fogorvosai megmondják majd neked, hogy mennyi ideig kell viselned a fogszabályzódat (lehet, hogy éjjel-nappal, akár 2 éven keresztül, de az is lehet, hogy elegendő csak éjszaka és mindösszesen fél évig).

Jó tanácsok a „fogszabályzós” élethez
Sajnos a fogszabályzóra igaz a mondás, ha ételről van szó: vonzza, mint méhet a méz. Éppen ezért minden étkezés után fogat kell mosnod és az sem mindegy mit eszel, mert sajnos elég sok étel beleragad a fogszabályzóba, ehhez az orvosodtól kapsz segítséget. Ezek közé tartozik a rágógumi is, szóval arról bizony le kell mondanod a fogszabályozás idejére.
Mint majdnem minden új dolog, elsőre ez is fura érzés lesz azért, de ha kicsit fáj, nyugodtan leszedálhatod magad némi fájdalomcsillapítóval, persze csak orvosod és szüleid hozzájárulásával!
Mindezek után már csak azt kell elhinned, hogy a fogszabályozás után nem marad más, csak a vadonatúj és hódító mosolyod! A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál segítünk neked elérni ezt!

Viszonylag új és gyorsan terjedő irányzat a fogorvoslás területén az ún. biológiai szemléletmód, amely holisztikus megközelítéssel az emberi szervezetet egységes egészként kezeli, és különös hangsúlyt fektet arra a nagyon régóta ismert alapigazságra, hogy szájüregünk a szervezet integráns része, így a szájüregben keletkező problémák hatással vannak más szervek működésére.

A biológiai fogászat éppen ezért kiemelt kérdésként kezeli az egész szervezettel harmonizáló, nem allergizáló anyagok használatát, amelyek az egészségnyereség mellett a hagyományosnál sokkal jobb, a jelenkor technikai színvonalának megfelelő funkcionális paraméterek és esztétikai hatás elérését is lehetővé teszik. Tekintettel arra, hogy a szájüregben előforduló allergének között vezető helyen állnak a fémek (amalgám tömések és fémet tartalmazó fogpótlások) ezek kiiktatása az allergia megelőzésének kulcskérdése.

A fémek száműzése mellett azonban az allergián túl egyéb érvek is szólnak. A fémvegyületek ugyanis savas irányba tolják el a szájüreg pH-értékét, az ötvözetekből fémionok oldódnak ki, amelyek terhelik a szervezetet; ráadásul a fém fogmű, valamint az ínyeken gyakran kialakuló szürkés elszíneződés esztétikai szempontból sem kifejezetten előnyös. Ami az amalgám töméseket illeti, oldódásuk a szervezetre káros hatással lehet, alkalmazásuk ma már háttérbe szorult nemcsak a biológiai, de a hagyományos fogorvosi rendelőkben is. Ezért a töméshez felhasznált anyagok kérdésében, illetve a meglévő amalgámtömések cseréjét illetően célszerű kikérni fogorvosunk véleményét.

Mi a helyzet a fogászat másik, hagyományosan fémalapú megoldásokat használó területével, a fogpótlásokkal? Hogyan járulhat hozzá a fogtechnika fejlődése a szájüreg fémmentesítéséhez?

A cirkon CAD/CAM technológia rögzített pótlásoknál, koronák és hidak esetében alkalmazható. A fogmű alapja a cirkónium-oxid, amelyből a pótlások számítógépes tervezéssel és a tervezőprogram által vezérelt gépi megmunkálással készülnek. A cirkónium-oxid nem tartalmaz semmilyen fémet, sem más ismert allergént, és az eddigi felhasználás tapasztalatai is alátámasztják, hogy alkalmazása során allergia gyakorlatilag nem fordul elő.

Kivehető fogművek esetében – amelyek a hagyományos fogtechnikai megoldásoknál fémalapú rögzítéssel kapcsolódnak a meglévő fogakhoz, fogműhöz – a fém kiváltása ún. termoplasztikus anyagokból (ezek főként polimer vegyületek) fröccsöntéses technológiával készülő termékek adnak lehetőséget.

Ezen eljárás során 220 °C-ra hevítve, nyomás alatt préseljük az anyagot a negatív formába. A kész termék a fogmű rendeltetésétől függően lehet rugalmas vagy teljesen merev, de mindenképpen formatartó lesz. Ezek az alapanyagok más fogászati anyagokkal is kombinálhatók, és kiválóan illeszkednek a biológiai környezetbe.

A cirkon-oxidból, a termoplasztikus anyagokból, valamint ezek kombinálásából készült fogpótlásoknak azonban – az allergia, a fémmentesség és az egészségnyereségen kívül – további előnyei is vannak.

Egyrészt ezek az anyagok kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így igen tartós és biztonságos megoldást nyújtanak. Másrészt az általuk elérhető esztétikai eredmény messze túlszárnyalja a korábbi, ma már túlhaladott fémalapú megoldásokét, ami nemcsak a látható fémrészek kiküszöböléséből adódik. Továbbá az alapanyagok kitűnően színezhetők, így az elkészült fogmű az eredeti fogakhoz a megszólalásig hasonlít, tökéletes és természetes harmóniát biztosítva.

Mind a cirkon-kerámia, mind a termoplasztikus anyagokból készült fogművek viselése kényelmes, komfortérzést biztosít, „felismerhetetlenségük” önbizalmat, magabiztosságot nyújt, kezelésük és használatuk pedig rendkívül egyszerű.

Fogpótlás készítésének tervezésekor tehát mindenképpen érdemes tájékozódni a lehetőségekről. Ha többet szeretne megtudni a korszerű, fémmentes megoldásokról, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. A Fehér Dent Altatásos Fogászat az Ön érdekében élen jár a legkorszerűbb anyagok használatában.

sportfogvedoMinden sportoló tisztában van vele, hogy sportolás során – legyen szó fociról, kézilabdáról, kosárlabdáról vagy hokiról – megvan az esély a sérülésre. A sérülések számos formában fordulhatnak elő, de az egyik leggyakoribb a fogak sérülése. A sportfogvédők szerepe éppen ezért igen nagy, hiszen segítségükkel akár a fogak elvesztése és az egyéb drága fogászati kezelések (pl. fogpótlás) is elkerülhetőek. Ennek érdekében mindenképpen olyan fogvédőre van szükség, mely tökéletesen illeszkedik és maximálisan véd. Ezért ajánlott a fogorvosi rendelőben egyedi minta alapján készíthető sportfogvédő, melyet fogtechnikus készít. Az így készített sportfogvédő előnye, hogy szükség esetén akár fogszabályzó mellett is viselhető! Az egyedi fogvédő a sérülést képes úgy megakadályozni, hogy a fogakat érintő ütést eloszlatja, így kivédi a repedést, törést, esetleg a fogelvesztést. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál kényelmes, egyedi, precíz és biztonságos sportfogvédők készítésére van lehetőség, mely garantáltan megvédi az Ön fogait, legyen szó bármilyen sportról!

A preventív fogászat szerepe
prevencioHa a fogaink egészségéről van szó, akkor az első és legfontosabb a megelőzés. A megelőzés azonban nem csupán a fogmosásból áll, hanem ugyanolyan fontos a helyes táplálkozás is. A fogászati problémák elkerülése érdekében azonban nem csupán az egészséges étrend és a megfelelő szájhigiénia a fontos, hanem az is, hogy rendszeresen részt vegyünk fogászati szűrővizsgálaton. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál kiemelten fontosnak tartjuk a preventív fogászat szerepét.

Miért fontos félévente fogorvosnál megjelenni?
A fogorvos már egészen kezdeti fázisban felfedezheti a komolyabb fogászati problémákat is, melyek kezeletlenül akár súlyos fogászati betegségekhez vezetnének. A legtöbb fogászati probléma addig nem okoz tünetet, amíg olyan fázisba nem ér, ami már komoly fájdalommal nem jár. Ekkor a probléma sokszor már nehezebben is kezelhető. A fogorvos ráadásul emellett egy kontrollvizsgálat alkalmával akár a rákos elváltozásokat is ki tudja szűrni a szájüregben.

A prevenció nagyszerű eszköz, éljünk vele!
Szerencsére nem szükséges óriási összegeket költeni a fogászati prevencióra, hiszen az mindenki számára elérhető, amennyiben komolyan veszi a szájápolást és a szájhigiéniát. Mindenkinek megéri odafigyelnie a fogaira, hiszen hosszútávon megtérül a gondoskodás, fogaink ugyanis egy életen át velünk lesznek. Ráadásul sokkal költségesebb a fogászati betegségek megoldására (fogpótlás, foghúzás, implantáció, stb.) költeni, mint magára a prevencióra. A fogak egészsége emellett az egész szervezetre hatással van, így kezeletlen fogbetegség is komoly kihatással lehet életünkre! Várjuk Önt is szeretettel szegedi fogászati rendelőnkbe, ahol minden fogászati eszköz egy helyen megtalálható a prevencióhoz, és a már kialakult fogászati problémák hatékony kezeléséhez!

A fogékszerek meglepő módon nem korunk találmányai. Többek között már az ókori Egyiptomban is találtak bizonyítékot arra, hogy az akkori emberek előszeretettel díszítették fogaikat, ami nagy valószínűséggel a gazdagság szimbóluma volt. A fogékszerek ma is nagy népszerűségnek örvendenek, azonban nem árt tisztában lenni néhány dologgal, mielőtt mosolyunkat ily módon szeretnénk tökéletesíteni.
A fogékszer kiváló lehetőség arra, hogy fogainkat kiemeljük, mosolyunkat pedig még szebbé tegyünk. A fogékszerek nagyszerű divatkiegészítők lehetnek, hiszen az apró strasszkő, vagy más anyagból készített ékszer szexis, egyedi, és fiatalos megjelenést kölcsönöz viselőjének. A fogékszerek a rap és hip-hop kultúrában is rendkívül népszerűvé váltak mára. A bármelyik fogra felhelyezhető fogékszerek többféle típusa közül is választhatunk, melyek egyaránt népszerűek a férfiak és nők körében. A fogékszereket természetesen csak fogorvos helyezheti fel, kizárólag az egészséges fogazatra. A fogköves, szuvas, esetleg szabálytalan fogra nem tehető fogékszer, éppen ezért minden esetben szükséges ellenőriztessük fogainkat fogorvosunkkal!

Mit kell tudni a fogékszer felhelyezéséről?
A legtöbb fogorvos egyetért abban, hogy a szép, egészséges fogsort nem szabad tönkretenni fúrással, ezért ma már a legtöbb esetben fogékszereket fúrás nélkül, orvosi ragasztóanyaggal helyezi a fogorvos a fogra. Ennek köszönhetően a fogékszer könnyedén eltávolítható, a fogon nem keletkezik sérülés. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a fogékszer felrakásához a fogat először maró anyaggal kell kezelni, és csak ezután tehető fel az ékszer. Természetesen a fogon nem maradhat a savas anyagból, azonban több fogékszer felhelyezése, illetve gyakori cserélgetésük pont a felhelyezési eljárás miatt károsíthatja a fogzománcot. Fontos tudni, hogy azok a fogékszerek, melyek elállnak a fogtól, azokon összegyűlhetnek az ételmaradékok, emiatt pedig könnyedén kialakulhat a fogszuvasodás, ráadásul a fogékszer emellett meggyöngíti a fogzománcot. Minden esetben ajánlott kikérni fogorvosunk véleményét!

Meddig maradhat fent a fogékszer?
A fogékszerek élettartama addig tart, amíg le nem válik a fogról, ezért főleg azoknak ajánlott, akik sokat szeretnek mosolyogni, valamint fogsoruk is egészséges és szép. Rendezetlen fogazat esetében javasoljuk a fogszabályozást, amely során akár láthatatlan fogszabályzó készülék viselésére is van lehetőség! A belső fogszabályzó esetében például teljesen láthatatlan a készülék, hiszen azt a fogsor belsejére helyezzük fel. Te is szeretnél fogékszert, hogy kitűnj a tömegből? Szeretnéd tudni, hogy egészséges-e a fogsorod? Akkor várunk a szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászat rendelőjébe, ahol egy alapos vizsgálat után tájékoztatunk a lehetőségekről. Amennyiben a fogékszer előtt fehérebb fogakat szeretnél magadnak, nálunk arra is van lehetőség! Korszerű fogfehérítési eljárással dolgozunk, amely nem károsítja a fogaidat. Fogászati rendelőnkben Szegeden a fogszabályozás és fogfehérítés mellett az összes olyan fogászati kezelés (pl. fogkőeltávolítás) is megtalálható, amely elengedhetetlen a gyönyörű mosolyhoz!

Meghökkentő tény, hogy szervezetünkben nagyjából 2,5 kg baktérium él! Szájunkban például nagyjából 30 különböző baktériumtörzs található, azonban nem kell megijedni, hiszen ezek nélkülözhetetlen elemei testünk természetes élőflórájának. A mikrobák jelentősége óriási, mivel aktívan hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez. A szájflóra egyensúlyának megbomlása például komoly szájüregi betegséghez is vezethet. Éppen ezért ajánlott rendszeresen ellenőriztetni fogainkat fogorvossal!

Mi befolyásolja a szájflóra egyensúlyát?
A szájflóra születéskor még teljesen baktériummentes, később azonban fokozatosan megjelennek a szájüreg természetes részét képező mikrobák. A szájflóra egyensúlyának megbomlását számos ok előidézheti. Leggyakrabban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint az egészségtelen táplálkozás van negatív hatással a szájüreg egészségére. A száj mikroflórája éppen ezért nem állandó, az adott táplálék, az egyes italok, a nyál összetétele, az immunrendszer állapota mind befolyásolja a szájflórát. Nem szabad megfeledkezni mindemellett a szájhigiéniáról, valamint a fogak állapotáról sem. A fogbetegségek, fogszuvasodás például negatív hatással vannak a szájüregre. A fogak sérülése, vagy épp a száj nyálkahártyájának legkisebb sérülése is komoly problémákat okozhat. Egészséges állapotban a baktériumok egyensúlyban vannak a szájban, így normális esetben a patogén fajok – melyek különböző betegségeket okozhatnak – nem tudnak elszaporodni.

Milyen fogászati problémák járhatnak a szájflóra egyensúlyának megbomlásával?
Amikor a száj pH értéke megbomlik, például kevés nyál termelésekor, akkor nő a savasodás, a fogszuvasodás, fogkövesedés, és az íngyulladás kockázata. A nyál tehát nem csak nedvesen tartja a szájüreget és segíti a beszédet, ezenkívül szerepe van a természetes szájhigiénia, valamint a szájflóra egyensúlyának fenntartásában is. Az olyan problémák esetén, mint például a fogínygyulladás vagy a fogkő, szükséges fogorvost felkeresni, aki gyorsan és hatékonyan képes eltávolítani a fogkövet. A baktériumok túlszaporodása a helytelen, túlzott mennyiségű szénhidrát bevitele esetén is előfordulhat, amely különösen káros, ha rossz szájhigiéniával társul. A fogorvos utasításainak betartásával azonban a káros folyamat még időben visszafordítható.

Hogyan lehet megőrizni a szájflóra egyensúlyát?
Mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy helyesen táplálkozzunk. Cukros üdítők helyett igyunk sima vizet, étkezés után pedig lehetőleg mossunk fogat, emellett pedig rendszeresen ellenőriztessük fogainkat! Étkezés után még a szájöblítés is segíthet, például szájvízzel. A szájflóra egyensúlyának megbomlása fogínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz, rosszabb esetben pedig ínysorvadáshoz vezethetnek, a kezeletlen fogbetegségek pedig a fogak elvesztését eredményezhetik. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál Szegeden professzionális fogkőeltávolítással, valamint számos modern fogászati eszközzel segítünk Önnek megőriznie fogai egészségét!

Fogaink egészsége érdekében a megfelelő szájhigiénia mellett fontos odafigyelni arra is, hogy mit eszünk. Ahhoz, hogy megelőzzük a fogszuvasodást és az egyéb fogászati betegségeket a legfontosabb a megelőzés.

Mit javasolnak a fogorvosok?
Köztudott, hogy a fogakat nagymértékben károsítják a savas ételek. A citrusfélék például rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ezért immunrendszerünket kiválóan erősítik, ellenben fogainkra károsak lehetnek, hiszen károsíthatják a fogzománcot. A fogorvosok ezért azt javasolják, hogy amikor narancslét iszunk, vagy bármilyen citrusfélét fogyasztunk, utána mindenképpen mossunk fogat, hiszen így visszaállíthatjuk a száj egészséges pH értékét. Segíthet még a cukormentes rágógumi is, ugyanakkor ez nem pótolja az étkezések után egyébként is fontos fogmosást, mivel a fogakon lerakódó lepedék nagyban hozzájárul a fogszuvasodáshoz. A fogorvosok emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy nem mindegy az sem, hogy milyen szilárdságú ételeket eszünk. Ha ugyanis nem terheljük eléggé a fogainkat egyenletesen, akkor az a fogak kilazulásához vezethet a fogazat azon részén, ahol nem rágunk. A rágóizomzat erősítésével, és a fogazat megfelelő terhelésével megelőzhetjük a csontromlást, ezáltal pedig a fogak elvesztését. A fogorvosok ezért az javasolják, hogy minden fog egyformán terhelődjön, a rendeltetésének megfelelően.

Mely ételek erősítik a fogakat?
A fogak számára ugyanakkor vannak kifejezetten előnyös ételek is, melyek fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségük megőrzéséhez. A fogorvosok ajánlják, hogy fogyasszunk kalciumban, fluoridban gazdag ételeket. Ilyenek például a halak és a tejtermékek, melyek foszforban, kalciumban rendkívül gazdagok. A savas ételek után elfogyasztott sajt például ellensúlyozhatja a savas ételek káros hatását is. Sőt, azt talán kevesen tudják, hogy a zöld tea magas fluoridtartalma és kiváló antibakteriális hatása is segíthet abban, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kialakulását.

Mit lehet enni fogszabályozás esetén?
Fogszabályzó viselése során még nagyobb figyelmet kell fordítani a fogak tisztítására és az étkezésre. A fogszabályzó készülék felkerülése után érdemes az első pár napban puha, pépes vagy folyékony ételeket fogyasztani. A fogszabályzósoknak azonban nem csak az első pár napban fontos odafigyelni az étkezésre és az alapos fogápolásra, hanem a későbbiekben is, hiszen a nem megfelelő tisztítás könnyen fogászati problémákhoz vezethet. A fogszabályozás ideje alatt lehetőleg kerüljük a karamell, gumicukor, és egyéb ragadós ételek fogyasztását, de problémát okozhatnak a kemény ételek is, hiszen ezek károsíthatják a fogszabályzó készüléket és megnövelhetik a kezelés időtartamát. Ezért a fogorvosok nem javasolják a magvak (például dió), vagy egyes keményebb gyümölcsök, például az alma fogyasztását sem. A szilárdabb ételekből (péksütemények) aprókat tépkedve, és azokat megrágva fogyasszák a fogszabályzósok.

Mire kell odafigyelni szájsebészeti kezelések után?
A szájsebészeti kezelések (például foghúzás) esetében a kezelés után lehetőleg ne igyunk és együnk semmit, amíg a vérzés el nem áll. Foghúzás után a fogorvosok nem ajánlják tejtermékek fogyasztását legalább 1 hétig, hiszen ezek az élelmiszerek a szájban tovább erjednek, ezáltal elszaporodhatnak a baktériumok, melyek felülfertőzhetik a sebet. Étkezések után szükséges a szájöblítés is, hiszen ezáltal csökkenthetjük a seb fertőződésének lehetőségét!

A megfelelő szájhigiéniával megelőzhetőek a fogászati problémák!
Mindegy mit eszünk vagy iszunk napközben, ha odafigyelünk a szájápolásra, akkor már sokat tettünk azért, hogy még sokáig egészséges legyen a fogsorunk! Emellett legalább félévente-évente ajánlott egy fogászati vizsgálat, hiszen ezzel időben kiszűrhetőek a lappangó fogászati problémák. Ha Önnek is fontos, hogy egészségesek legyenek fogai, válassza a szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatot, ahol barátságos és modern környezetben várjuk Önt!

Alábélelés

A kivehető fogsor korrekcióját nevezzük alábélelésnek. Az állcsontok amennyiben elkezdenek sorvadni, akkor előfordulhat az, hogy a fogsor és az állcsont alakja között eltérés jön létre. Amennyiben nincsenek fogak az állcsontban, akkor a protézis nem lesz annyira stabil, elkezdhet mozogni. A korrekció történhet hidegen kötő műanyaggal vagy fogtechnikai laborban, lenyomat alapján, indirekt módon. Minden esetben fogszakorvos foglalkozik az alábéleléssel.

Allergia

Az allergia szinte minden embernél előfordul valamilyen formában. Az allergének olyan anyagok, melyek alapesetben nem váltanak ki reakciót a szervezetből, ugyanakkor az immunrendszer mégis túlzottan reagál ezekre. A fogászati allergénekkel kapcsolatos reakciók lehetnek azonnal fellépők, melyeket a fogászati kezelés során a fogászati kezeléshez szükséges anyagok válthatnak ki. Az akár több hónap múlva megjelenő allergiás tüneteket azonban a fogászati anyagok vagy akár fémek okozhatják. Ebben az esetben a tünetek ínygyulladás, szájszárazság, fekélyek, apró hólyagok az allergén közelében, viszkető érzés a szájpadláson, hajhullás, vagy akár ízületi gyulladás formájában is jelentkezhetnek. Amennyiben Ön már tapasztalt allergiás reakciót élete során, akkor mindenképpen jelezze nekünk, különösen, ha valamely fémre allergiás. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál fontosnak tartjuk az allergének mellőzését, és a kiváló minőségű, fémmentes fogászati anyagokat részesítjük előnyben.

Amalgám

Az amalgámot már az ókor óta ismerik, mely a higany más fémekkel alkotott ötvözeteit jelenti. Az utóbbi időben sokszor feltett kérdés, hogy az amalgámnak van-e mérgező tulajdonsága. Mivel az amalgám kis mértékben ugyan, de higanyt tartalmaz, ezért bizonyos mértékű kockázatot jelent a szervezetre. Éppen ezért mi a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál nem használjuk ezt az anyagot, hiszen ma már elérhetőek modernebb, esztétikusabb, egészségre teljesen ártalmatlan megoldások is. Szegedi fogászatunkban a biológiai (holisztikus) szemléletmódot követjük, melynek lényege, hogy csakis az egész szervezettel harmonizáló anyagokat alkalmazunk, melyek nem jelentenek kockázatot.

Fogászati altatás, éber szedáció

Fogászati kezelések alkalmával előfordulhat olyan, hogy a páciens számára túlságosan nagy stresszt, szorongást, félelmet jelent a beavatkozás. Ezt sokszor a fogorvos által, beszélgetéssel, megfelelő empátiával is oldani lehet, de bizonyos esetekben a félelem annyira erős, hogy altatásra, illetve éber szedációra van szükség. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál lehetőség van már gyermekek altatásos fogászati kezelésére is, akár 2 éves kortól. Ez mindenképpen javasolt, ha gyermek nehezen kezelhető, túlságosan fél a fogorvostól, így nem lesznek kellemetlen emlékei a fogászati kezelésről. Bizonyos szájsebészeti beavatkozásoknál különösen indokolt lehet a fogászati altatás, például a bölcsességfogak eltávolításánál, fogbeültetésnél, csontpótlásnál. Az altatás a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál minden esetben aneszteziológus és speciális eszközök segítségével történik, így az altatás teljesen biztonságos. Az altatás során a kézfejen keresztül apró szúrással a véráramba juttatott speciális anyagok hatására a páciens elbódul, a beavatkozás végén pedig a páciens biztonságosan ébreszthető.

Alveolus correctio

A foghúzás, fogeltávolítás után bizonyos esetekben kiálló, éles csonttövisek maradnak vissza, melyek fájdalmat okozhatnak. Ez különösen akkor jelent problémát, ha protézis viselésére vagy fogbeültetésre van szükség. Ezeket a kiálló csontperemeket egy speciális fogászati eszköz segítségével simítjuk el, így ezután már nem okoz kellemetlenséget.

Arany

A fogászati kezelések (pl. fogpótlás) során gyakran használt nemesfém, melynek előnye, hogy szövetbarát, rendkívül hosszú élettartamú, ráadásul antibakteriális hatása van. Esztétikai szempontból azonban kevésbé előnyös, viszont nem színeződik el, ritkán allergizál. Elsősorban az ötvöző anyagok miatt léphet fel allergia, mivel a színarany kevésbé előnyös fogászati felhasználásra.

Arcüreg

Az arcüreg a koponya belső részén, az orrüreg mellett, közvetlenül a szemgödör alatt található. Nagyobb csontállomány veszteség miatt előfordulhat, hogy az arcüreg fogazat felé irányuló részénél, az itt található fogak gyökerei az arcüregbe nyúlnak, valamint bizonyos esetekben a nagyobb foghiány miatt az arcüreg padlózata elsorvadhat, így a későbbiekben akár csontpótlásra is szükség lehet, például fogászati implantátum beültetésénél.

Arcüregfeltöltés (Sinuslift)

Arcüregfeltöltésre akkor van szükség, ha például az arcüreg alapja alatt a csontállomány vastagsága nem megfelelő. Ez többek között akkor fordulhat elő, ha az őrlőfogakat eltávolítják, akkor nem történik azon a területen rágás, emiatt terhelés hiányában a csont lassan elkezd sorvadni. Implantátum behelyezésénél rendkívül fontos a megfelelő alap, melybe az implantátum kerül, éppen ezért ha a megfelelő vastagságú csont hiányzik, akkor szükség van arcüregemelő műtétre, arcüregfelöltésre. Ennek segítségével növelhetjük a csontállományt csontpótló anyag használatával, így az meg tudja tartani az implantátumot. Az arcüregemelő műtét legtöbbször a fogászati implantátum behelyezésével egy időben történik. Az emelés általában pár millimétert jelent.

Barázdazárás

A barázdazárás kisgyermekeknél a maradó őrlőfogak védelmét jelenti a fogszuvasodással szemben. A barázdazárás hatékony módja a fogszuvasodás megakadályozásának, mivel a kezelés során fúrás nélkül lezárjuk a fogak mély, nehezen tisztítható barázdáit. Az eredmény egy sekélyebb fogfelület, melyet könnyebb tisztítani. A barázdazárással az első maradófogaktól, 19 éves korig védhetjük az őrlőfogakat, ugyanis ekkor fejeződik be a zománcképződés.

Inlay/Onlay/Betét

Az inlay, onlay technika alkalmazásával lehetővé válik a fogak eredeti állapotának, anatómiai formájának visszaállítása, rekonstrukciója. A betétet fogtechnikus készíti, és készülhet műanyagból, aranyból, porcelánból, cirkonból vagy többféle anyag kombinációjából. A fogorvos feladata, hogy az előkészített üregbe beragassza a fogtechnikai műhely által elkészített betétet (inlay, onlay). A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál minden esetben megvizsgáljuk az üreg méretét, az adott fog terhelésbeli méreteit, majd ezt követően megbeszéljük a pácienssel az esztétikai elvárásokat és a kezelési tervet. Fogtechnikai laborunk kiváló minőségű alapanyagokból dolgozik, ezáltal garantáljuk pácienseink számára a magas színvonalat.

Bölcsességfog

A bölcsességfogak a harmadik nagyőrlő fogakat jelentik, és általában a fiatal felnőttkorban, a 20-as években bújnak elő a fogsor leghátsó részén, de előfordulhat, hogy csak később jelennek meg. Növekedésük sokszor fájdalommal is járhat, és gyakran okozhatnak problémát, amennyiben nem férnek el a helyükön vagy növekedési irányuk nem szabályos. Van amikor a rágásban nem vesznek részt elhelyezkedésük miatt, és éppen emiatt tisztításuk is igen nehéz. A bölcsességfog és a mellette levő fog közötti rés tisztíthatatlansága miatt a fogszuvasodás akár mindkét fogban megindulhat. A bölcsességfog okozta gyulladás arcduzzanat, fülbe sugárzó fájdalom formájában is megnyilvánulhat. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál egy alapos kivizsgálás és panorámaröntgen segítségével felmérjük a bölcsességfogak állapotát, és amennyiben szükséges, akkor javasoljuk az eltávolításukat.

Fogászati ciszta

A ciszták általában panaszt nem okozó, észrevétlenül fejlődő elváltozások a szervezetben. A ciszta növekedésnek oka, hogy belsejében váladék termelődik, ami miatt egyre nagyobb lesz, és ezáltal roncsolja a közeli csontszöveteket. A fogászati ciszták előbújni képtelen bölcsességfogaknál, valamint elhalt fogaknál is kialakulhatnak, de trauma hatására is létrejöhetnek. A cisztákból rendkívül sokféle létezik, de szerencsére jóindulatúak. Jelenlétük góckutatás során is felismerhető, melynek elvégzésére a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál is lehetőség van Szegeden!

Dentin

A dentin a fog fő alkotóeleme, mely teljesen körbeveszi a fogbélkamrát, valamint a fogak alapszínét is ez adja meg. Főként ásványi anyagból, szerves anyagból, valamint kisebb részben vízből áll. Rugalmassága nagyobb, mint a fogzománcnak, azonban a fogszuvasodásnak kevésbé ellenálló. A savképző baktériumok ugyanis a zománcon áttörve, könnyedén károsíthatják a dentint, emiatt pedig megindulhat a fogszuvasodás.

Digitális röntgen/panoráma röntgen

A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál is alkalmazott digitális fogászati röntgen az alapja a diagnózis felállításának, fontos szerepe van a tüneteket, panaszokat nem okozó elváltozások felismerésében, de szájsebészeti beavatkozás előtt is gyakran használjuk. Fogászati rendelőnkben panorámaröntgennel is rendelkezünk, mellyel az arcüreg és az állcsontok is láthatóvá válnak. A panorámaröntgen szerepe a góckutatásban is nagy, hiszen már kezdeti stádiumban kiszűrhetőek vele a kóros elváltozások. Az általunk is alkalmazott digitális és panorámaröntgen nem teszi ki a szervezetet magas sugárdózisnak, ezért indokolt esetben akár kismamák is használhatják

Fogfehérítés

A fogfehérítés a fogak felszínének fehérítését jelenti, melynek során a fog eredeti színéhez képest világosabb színárnyalatot érünk el. A fogfehérítést egy alapos depurálás (fogkőeltávolítás) előzi meg, ezután tesszük világosabbá a fogazat alapszínét. A fogfehérítés kiválóan alkalmas a különböző ételek, valamint a dohányzás okozta sárgásbarna foltok eltávolítására. A fogfehérítés a fogak részét képező dentinben található pigmentekre van hatással, úgy, hogy közben nem károsítja a fogakat. Bizonyos esetekben felléphet érzékenység, de ez rövid időn belül elmúlik. A fogfehérítés lehet otthoni, valamint rendelői. A rendelői fogfehérítés a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál egy speciális gél és az UV fény kombinációjával történik, így akár 6-12 árnyalattal is fehérebbé válhatnak a fogak. A rendelői fogfehérítés során megnyitjuk tubulusokat, majd a fogzománcon keresztül eltávolítjuk a színezőanyagokat, így a tubulusok lezárása után az elért fogszín tartósan megmaradhat. Az otthoni fogfehérítés során a páciens számára egyedileg létrehozunk egy sínt, melybe fogfehérítő gélt helyezve kell viselnie. A fogfehérítés hatása 2-3 évig tart, de ezt az időtartamot befolyásolják az étkezési szokások és az életmód is, például a kávé-, de emellett a dohányzás is a fogak elszíneződését eredményezi.

Fogkő

A fogkő nem más, mint az étkezések után a fogakra lerakódott, elmeszesedett, mineralizálódott lepedék. Ebben a plakkban (mely a nyálban oldott ételmaradékok egy részét jelenti) a baktériumok elszaporodnak, a fogkő pedig így kiváltója az ínygyulladásnak (melynek tünete lehet a fogínyvérzés), a fogszuvasodásnak, de súlyosabb esetekben akár a fogak kilazulását és elvesztését is eredményezheti. A fogkő ráadásul esztétikailag is előnytelen, hiszen sárgásbarna elszíneződést okozhat a fogakon. A fogkő kialakulásának mértéke egyénileg eltérő lehet, függ az étkezéstől, a nyál összetételétől, valamint a fogak elhelyezkedésétől is, emellett ha egyszer már jelentkezett, akkor később ismét jelentkezni fog. A lepedék eltávolításával azonban a fogkő kialakulásának kockázatát is lecsökkenthetjük, ugyanakkor a legalaposabb szájhigiénia ellenére is szükség van bizonyos időközönként fogkőeltávolításra fogászati rendelőben.

Fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás (depurálás) a fogakra rakódott, elmeszesedett lepedék eltávolítását jelenti, a fogakat körülvevő ínygallér tisztításával együtt. A fogkőeltávolítást ajánlott félévente elvégeztetni fogászati rendelőben, melynek alkalmával a kevésbé látható, nehezen elérhető helyeken is eltávolítható a fogkő. A fogkő tehát nem csak a fogfelszínen képződik, ráadásul az érintett résznél gyulladást okozhat, ezért is fontos az eltávolítása. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál lehetőség van professzionális fogkőeltávolításra, mely az ultrahang, valamint az airflow technológia együttes használatát jelenti. Ezáltal a fogak láthatóan fehérebbé válhatnak, és a fogközöket is alaposabban megtisztíthatjuk. Az eljárás teljesen fájdalommentes, és nem jár kellemetlenséggel.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás során a lepedékben található szénhidrátokat lebontó baktériumok savas közeget képeznek a szájban, mely káros hatással van a fogzománcra. A fogszuvasodás során a károsodás a fogzománctól a fogbél felé halad, és sokáig nem okoz tünetet. Amikor a fogfájás megkezdődik, már rendszerint komoly fogszuvasodásról van szó, melyet minél előbb kezelni kell fogorvosnál. A rendszeres fogászati szűrővizsgálatok ezért fontosak, hiszen ezek során még kezdeti stádiumban felismerheti a fogorvos a fogszuvasodást. A fogszuvasodás során károsodott fogat a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál a legmodernebb tömőanyagokkal kezeljük, teljesen fémmentesen, így garantáljuk, hogy a fogak teljesen esztétikusak maradjanak a kezelés után.

Fogzománc

A fogzománc legnagyobb része szervetlen anyag, ezáltal az emberi szervezet legkeményebb részét képezi. Nagy szerepe van a fogak védelmében, alatta ugyanis már a könnyebben károsodó dentin található, mely nélkül a fogzománc töredezetté válna. Rendkívüli keménységében csak a kémiai és fizikai hatások tehetnek kárt, ezért hangsúlyozzák a fogorvosok az étkezések utáni fogmosást, hiszen a lepedék miatt a szájban a kialakuló savas közeg a fogzománcot károsítja. A fogzománc emellett amennyiben a fogazat nem szabályos, illetve a páciens rendszeresen csikorgatja a fogait, akkor fokozatosan elkophat.

Fogpótlás

A fogpótlások fogtechnikai laborban, fogtechnikus közreműködésével készülnek. Lehetnek rögzítettek vagy kivehetők, és a sérült vagy elvesztett fogak funkcióját és esztétikáját állítják vissza. Élettartamukat jelentősen befolyásolja a jól megalapozott szájhigiénia, éppen ezért fogpótlások esetén különösen fontos a rendszeres fogászati kontroll. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál egy alapos vizsgálat és személyre szabott kezelési terv után készülnek el a Dental Studio Line fogtechnikai laborjában a rendkívül élethű fogpótlások. Ezeknek a modern fogpótlásoknak nincs egészségkárosító hatása, és nem allergizálnak.

Fogszabályozás

A fogszabályozó kezelés során a fogazat helyzetének rendellenességét korrigáljuk. Ez a rendellenesség nem csak esztétikailag lehet előnytelen, hanem például harapási rendellenességgel, valamint fogszuvasodással és ínybetegséggel is együtt járhat. A fogszabályozás során fiatalkorban biztosítani tudjuk, hogy a fogazat megfelelően fejlődjön, de felnőttkorban is jó eredményeket lehet elérni fogszabályozással. A fogszabályozás tehát bármely életkorban elvégezhető, és ugyanolyan szép eredményt lehet elérni idősebb korban is. Ma már többféle fogszabályzó készülék létezik, így a kivehető készülékek, valamint a hagyományos fém fogszabályzó mellett akár láthatatlan, belső fogszabályzó is alkalmazható.

Korona

A korona, olyan fogpótlás, mely a fogat teljesen körbeveszi. Készülhet préskerámiából, fémkerámiából, valamint rendkívül esztétikus hatást nyújtó cirkon-kerámiából is. A fogorvos a fog előkészítése után mintát vesz, majd a beküldött anyagból a fogtechnikai műhelyben elkészül az egyedi korona a páciens részére.

Góc/fogászati góckutatás

A fogászati gócok olyan gyulladást okozó elváltozások, melyek fájdalmat nem okoznak, ugyanakkor hajhullás, ízületi gyulladás, nyirokcsomó duzzanat, fáradékonyság formájában kiválthatnak kellemetlen tüneteket. Leggyakrabban rosszul gyökérkezelt, illetve elhalt fogaknál alakulnak ki. Ezekből a gócokból baktériumok juthatnak a véráramba, így a testben bárhol okozhatnak gyulladást. A góckutatás tehát mindenképpen javasolt, amennyiben a különböző tüneteknek nem ismerjük az eredetét. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál lehetőség van a fogászati gócok gyors felismerésére, valamint a hozzájuk kapcsolódó fogászati problémák szakszerű kezelésére is!

Gyökérkezelés

Amennyiben a fogszuvasodás során fellépő károsodás eléri a fogbélüreget, és az itt található idegeket, akkor szükség lehet gyökérkezelésre. A fogbélüregbe jutott baktériumok miatt gyulladás alakul ki, mely komoly fájdalmat okozhat a páciensnek. A ilyen mértékű károsodás miatt fellépő fájdalmat csak gyökérkezeléssel lehet kezelni, melynek során a fogorvos először mechanikailag kitisztítja a gyökércsatornát, utána eltávolítja az oldalkanálisokban levő szennyeződést, majd a behelyezett orvosság által a kialakult gyulladásos elváltozást is kezeli. A gyökérkezelés célja tehát, hogy a fájdalom megszűnjön, és a fertőzött területről a baktériumok útját elzárjuk.

Harapásemelő sín

Olyan eszköz, mellyel megakadályozható az éjszakai káros fogcsikorgatás, de a stressz miatt fellépő szorítás esetén is alkalmazható, emellett pedig fellépő ízületi fájdalom esetén is hasznos tud lenni. A szilikonból vagy akrilátból készülő harapásemelő sínnel a legtöbb esetben kezelhetőek az állkapocsízületi problémák.

Héjkerámia

A héjkerámia a fogak kedvezőtlen esztétikai állapotának javítására szolgál, melyet a fogorvos által előkészített fogfelszínre helyeznek fel. A fogtechnikus által elkészített héjkerámiával a fogak formai, színbeli eltéréseit lehet korrigálni, így kiváló esztétikai hatás érhető el (pl. porcelánhéjak segítségével).

Implantátum

Az implantátum segítségével a fogorvos koronát, műfogat, hidat készíthet a páciens számára. Az állcsontba ültetett implantátum tulajdonképpen egyfajta műgyökérként funkcionál, így az arra épített fogpótlások képesek az eredeti fogak funkcióját betölteni. Foghiány esetén az implantátum beültetése a fogpótlással együtt javítja a rágást, a beszédet, és pozitív hatással van az arcra esztétikájára is, hiszen pótolni tudja az elvesztett fogakat. A fogászati implantátumok teljesen szövetbarát anyagból készülnek, így nem jelentenek egészségügyi kockázatot.